Zgrzewarka próżniowa od Royal Catering – opis
Metoda sous vide polega na gotowaniu jedzenia w szczelnie zamkniętych plastikowych torebkach próżniowych. Umieszcza się je w kąpieli wodnej (lub parowej) i gotuje dłużej niż tradycyjną metodą – zwykle od 1 do 7, a nawet 48 godzin. Temperatura powinna wynosić od ok. 55°C (131°F) do 60°C (140°F) dla mięsa i odrobinę więcej dla warzyw, czyli dużo mniej niż standardowo. Produkt w maszynie Royal Catering poddaje się obróbce w równomierny sposób – jest soczysty i jednocześnie nieprzegotowany.Duża funkcjonalność modelu RCSV-01 sprawia, że znajdzie on zastosowanie w hotelach, restauracjach, kawiarniach, barach z przekąskami, bistrach, lokalach typu fast food, firmach cateringowych, ulicznych stoiskach gastronomicznych i gospodarstwach domowych. Urządzenie do gotowania w niskich temperaturach zapewnia przygotowanie zdrowych posiłków (szczególnie warzywnych i mięsnych) o wysokich wartościach odżywczych.Gotowanie wielu artykułów w tym samym czasie to zasługa dużej pojemności wlewczej – 8 l i całkowitej wynoszącej 10 l. Rozwiązanie idealnie sprawdza się np. podczas serwowania śniadań w hotelu oraz pory lunchu w restauracji. W przypadku wykrycia zbyt niskiego poziomu wody wolnowar uruchamia alarm dźwiękowy. Osobne umieszczenie woreczków wewnątrz garnka zostało umożliwione za sprawą stojaka (separatora) ze stali nierdzewnej. Jest odporna na korozję i neutralna w kontakcie z żywnością.
Funkcja timer umożliwia ustawienie czasu działania od 0 do 99 godzin. Dzięki niej odpowiednio dostosujesz okres pracy maszyny do przepisu kulinarnego. Urządzenie Royal Catering wyłącza się automatycznie po zakończeniu gotowania. Czas i temperatura są pokazane na wyświetlaczu LED.Łatwe utrzymanie w czystości to cecha wynikająca z konstrukcji oraz gładkich powierzchni. Ze stali nierdzewnej o małej porowatości wykonano obudowę urządzenia do gotowania sous vide oraz wewnętrzny stojak, co także wspomaga mycie.
Bezpieczna eksploatacja jest możliwa za sprawą odpornego na ciepło uchwytu pokrywy, który pozwala komfortowo otwierać i zamykać garnek. Antypoślizgowe nóżki zapewniają maszynie stabilność i nie rysują powierzchni.
Idealny zestaw z dodatkowymi akcesoriami stworzysz, dokupując osobno:
pakowarki próżniowe (nr katalogowe: 1403, 1404, 1405, 1406, 6153, 6154)
folię do pakowania próżniowego (nr katalogowe: 1679, 1681, 1683, 1671, 1672,1673)
worki do pakowania próżniowego (nr katalogowe: 1670, 1674, 1677, 1678, 1696, 1697, 1698, 1699)