Wędzarnia domowa – łatwa w obsłudze i wygodna do wyczyszczenia
Abyś mógł osiągnąć optymalne rezultaty, urządzenie zostało przystosowane do pracy ciągłej oraz z wykorzystaniem timera. Dzięki ustawionemu czasowi w przedziale 0-120 min możesz przyrządzić jedzenie zgodnie z precyzyjną recepturą. Po upływie wędzenia rozlegnie się informujący sygnał alarmowy. Jeśli produkt będzie wymagał jeszcze przywędzenia, można ponownie ustawić timer. Nasza rekomendacja: przed wędzeniem pozwól produktom wyschnąć, a wtedy nabiorą złocisto-brązowej barwy dymu.
Podczas procesu wędzenia termometr z przodu obudowy wskazuje temperaturę panującą wewnątrz. Oznacza to, że zawsze masz nad nią kontrolę i w razie potrzeby możesz parametr wyregulować. Dzięki zakresowi 0-135°C wędzarnia nadaje się zarówno do wędzenia na ciepło, gorąco, jak i zimno. Możesz tym samym – oprócz mięsa i ryb – uszlachetnić ser, tofu i jajka, które wymagają 25°C. Temperatura podawana jest w stopniach Celsjusza i Fahrenheita.
Dzięki dołączonym akcesoriom można wędzić produkty w pionie i poziomie. W przypadku wędzenia pionowego sprawdzają się haczyki, do wędzenia poziomego natomiast świetne będą ruszty (8 w zestawie). Minimalna odległość między poziomami to 9 cm.
Uzupełnianie zrębków wędzarniczych odbywa się z zewnątrz przez specjalny otwór bez konieczności otwierania drzwi. Gromadzący się popiół trafia natomiast do pojemnika pod misą. Z kolei skapujący tłuszcz jest wyłapywany w tacy ociekowej, dzięki czemu można w kilku prostych krokach pozbyć się resztek tłuszczu.
Wędzarnia elektryczna została wykonana z trwałej stali nierdzewnej, aby umożliwić bezpieczną pracę oraz wygodne czyszczenie. Dodatkowo materiał jest odporny na korozję i wysoką temperaturę. Drzwi zamyka się za pomocą metalowych klipsów, co sprawia, że nie otworzą się w trakcie wędzenia.
Czy to peklowana polędwica o silnym aromacie wędzenia, czy łosoś z delikatną nuta ziół – z wędzarnią RC-FS1300 od Royal Catering Twoja kulinarna wyobraźnia nie będzie mieć granic. Mamy nadzieję, że spodoba Ci się eksperymentowanie!