Produkt : EX10013402
|Model : RCGG-80/700CG
Jest to rodzaj bezpiecznej dla żywności wazeliny, która chroni płytę grilla przed rdzą. Tłuszcz usuń drewnianą lub plastikową szpatułką, a następnie wytrzyj powierzchnię do czysta ręcznikiem. W razie potrzeby dokładnie umyj ją niewielką ilością płynu do mycia naczyń i wody.
Płyta grillowa staje się czarna lub żółta z powodu wysokich temperatur. Aby zapobiec powstawaniu takich plam, następnym razem nałóż olej i stopniowo zwiększ temperaturę. Do usunięcia plam użyj niewielkiej ilości wody z dodatkiem płynu do mycia naczyń i delikatnie umyj powierzchnię. W przypadku czarnych plam nałóż odrobinę octu na brudny obszar i pozostaw na 20 minut. Następnie dodaj trochę sody oczyszczonej i odczekaj kolejne 15 minut. Usuń plamy za pomocą twardej strony gąbki do mycia naczyń lub drobnego papieru ściernego, trąc w kierunku struktury płyty. Na koniec wyczyść całość wodą i dokładnie osusz. Użyj niewielkiej ilości wody, aby nie wniknęła w urządzenie.
Aby zapobiec powstawaniu rdzawych plam, w pierwszej kolejności unikaj pozostałości wody, kwasów (np. octu, soku z cytryny, sosów) lub substancji zawierających chlor (takich jak wybielacze). Utrzymuj płytę w czystości i suchości podczas codziennego użytkowania. Gdy grill nie jest używany przez dłuższy czas, nałóż na powierzchnię do smażenia smar przeznaczony do kontaktu z żywnością. Jeśli rdza nadal się tworzy, namocz dotknięty obszar niewielką ilością wody. Następnie usuń plamy za pomocą wełny stalowej, tarki do szorowania lub drobnego papieru ściernego. Zawsze pocieraj w kierunku struktury płyty. Do całkowitego pozbycia się rdzy świetnie nadadzą się również przemysłowe preparaty odkamieniające. Po wyczyszczeniu zneutralizuj wszelkie pozostałości kwasu alkalicznym środkiem czyszczącym.