Produkt : EX10013402
|Model : RCGG-80/700CG
Tłuszcz na powierzchni to rodzaj wazeliny przeznaczonej do kontaktu z żywnością, która chroni grill przed rdzą. Usuń go drewnianą lub plastikową szpatułką, a następnie wytrzyj płytę ręcznikiem kuchennym. W razie potrzeby dokładnie oczyścić powierzchnię niewielką ilością detergentu i wody.
Płyta grillowa zmienia kolor na czarny lub żółty z powodu wysokich temperatur. Aby zapobiec takim plamom, następnym razem najpierw wlej olej i stopniowo zwiększaj temperaturę. Do usunięcia plam użyj niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń i wodą. W przypadku czarnych śladów nałóż odrobinę octu na plamę i pozostaw na 20 minut. Następnie dodaj trochę sody oczyszczonej i odczekaj kolejne 15 minut. Plamy usuń za pomocą czyścika lub drobnego papieru ściernego w kierunku tekstury powierzchni. Na koniec umyj płytę wodą i dokładnie ją wysusz. Używaj niewielkiej ilości wody, aby zapobiec przedostaniu się jej do urządzenia.
Aby zapobiec powstawaniu plam z rdzy, unikaj pozostałości wody, kwasów (takich jak ocet, sok z cytryny, sosy) lub substancji zawierających chlor (np. wybielacze). Utrzymuj płytę w czystości i suchości. W przypadku dłuższego nieużywania należy również nałożyć smar spożywczy.