Podłączenie kuchenki i płyty gazowej – jak się za to zabrać?

Udostępnij

O tym, jak podłączyć kuchenkę gazową zaczyna się myśleć w momencie gruntownego remontu lub konieczności wymiany urządzenia. Wiele osób uświadamia sobie wtedy, że nie ma pojęcia, od czego powinni zacząć. Jeśli do nich należysz, to dobrze trafiłeś! Podpowiemy Ci, co musisz zrobić, aby podłączyć kuchenkę i płytę gazową w swojej kuchni.

Anschließen eines Gaskochers

Udostępnij

O tym, jak podłączyć kuchenkę gazową zaczyna się myśleć w momencie gruntownego remontu lub konieczności wymiany urządzenia. Wiele osób uświadamia sobie wtedy, że nie ma pojęcia, od czego powinni zacząć. Jeśli do nich należysz, to dobrze trafiłeś! Podpowiemy Ci, co musisz zrobić, aby podłączyć kuchenkę i płytę gazową w swojej kuchni.

Jak sprawdzić rodzaj gazu? Jaki rodzaj gazu w mieszkaniu, a jaki w domu?

W pierwszej kolejności musisz określić typ gazu ziemnego, jaki jest doprowadzony do Twojego domu lub lokalu. Ma on duży wpływ na efektywność grzania, a co za tym idzie – na energooszczędność. W zależności od dostawcy i lokalizacji jego skład będzie nieco inny. Do najczęściej występujących rodzajów gazu ziemnego należą:

W sytuacji, gdy budynek nie ma dostępu do sieci gazowej lub potrzebujesz paliwa do kuchenki w plenerze, ratunkiem będzie płynny gaz z butli. Do wyboru masz dwa rodzaje:

Warto jednak zaznaczyć, że w przypadku kuchenek gazowych znaczna ich większość do zasilania wykorzystuje mieszankę propan-butan. Pierwszy typ stosuje się głównie do ogrzewania.

Który gaz zatem wybrać do Twojego urządzenia? We wszystkich modelach informacja ta będzie zawarta na tabliczce znamionowej. Wiele nowych płyt gazowych wyposażonych jest w specjalny konwerter umożliwiający korzystanie zarówno z gazu ziemnego, jak i z butli. Musisz jednak to zweryfikować u sprzedawcy.

Podłączenie kuchenki gazowej wężem elastycznym czy sztywnym?

Kolejnym krokiem do podłączenia Twojego urządzenia AGD jest dobór odpowiedniego przewodu gazowego. Kuchenki zwykle posiadają dopasowany model w zestawie, jednak nie zawsze ma to miejsce i musisz dokupić wąż osobno.

Pamiętaj, że przewody te są projektowane z myślą o konkretnym rodzaju gazu. Wynika to głównie z właściwości danego gazu i jego wpływu na materiał wykorzystany w wężu. Może się bowiem okazać, że tworzywo np. przepuszcza mieszankę propan-butan lub koroduje pod jej wpływem. Jeżeli więc chcesz podłączyć kuchenkę do butli, to będziesz potrzebować przewodu przeznaczonego do propanu-butanu. Analogicznie sytuacja wygląda w przypadku gazu ziemnego.

Obecnie do podłączenia kuchenki gazowej stosuje się przeważnie węże elastyczne. Ich struktura pozwala wygodnie poprowadzić przewód między urządzeniem AGD a źródłem gazu. Wykonuje się je głównie z gumy i PVC. Droższe, a zarazem trwalsze modele zrobione są ze stali nierdzewnej, a dokładniej mówiąc z rury karbowanej w oplocie metalowym. Przewody sztywne zostały prawie całkowicie wyparte z użytku.

Kolejnym aspektem przy wyborze węża gazowego jest kształt końcówki. Wyróżnia się dwa typy: końcówkę prostą i kolankową. Pod względem wydajności i przepływu gazu nie ma między nimi różnicy. Stosuje się je głównie ze względu na wygodę podłączania kuchenki gazowej, w której może być zastosowany króciec prosty albo kolankowy. Przyjmuje się, że w przypadku urządzeń z pierwszym króćcem najlepiej zastosować wąż gazowy z końcówką kolankową, a w modelach z króćcem kolankowym przewód z prostą końcówką.

Ostatni parametr, który musisz sprawdzić przed zakupem węża do gazu to jego długość. Najlepiej dobierać przewody z niewielkim zapasem, aby podłączenie płyty gazowej nie sprawiało problemów. Pamiętaj jednak, że nie możesz docinać węża według uznania. Dlaczego? Ponieważ producent otrzymał atest na przewód o określonej długości. Jeśli zdecydujesz się skrócić przewód na własną rękę, w sytuacji zagrożenia spowodowanej niewłaściwym podłączeniem kuchenki, może to zaważyć na Twoją niekorzyść.

Co ile wymieniać wąż do gazu?

Skoro jesteśmy już przy temacie węży gazowych, to pokrótce wyjaśnimy kwestię ich wymiany. Otóż decydując się na przewody gumowe lub PVC musisz liczyć się z tym, że zastosowane materiały w końcu się zestarzeją. Stracą wówczas swoje właściwości, a na ich powierzchniach zaczną pojawiać się pęknięcia. Jeżeli więc wąż do gazu z gumy/PVC nie został wcześniej uszkodzony, to należy go wymienić po 10 latach od podłączenia do butli z propanem-butanem. Czas ten dotyczy użytkowania w domu. W przypadku firm okres przydatności wynosi 8 lat.

A co, jeśli masz wąż gazowy ze stali nierdzewnej. W związku z tym, że są one o wiele wytrzymalsze od poprzedniego rodzaju, zwykle nie posiadają określonej daty ważności. Niektórzy producenci dają taką informację na opakowaniu z przewodem, ale nie jest to normą. Przyjmuje się, że stalowy wąż gazowy powinien być wymieniony w sytuacji, gdy będzie widocznie uszkodzony lub dojdzie do wycieku gazu.

Czy można samemu podłączyć kuchenkę gazową?

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy można samodzielnie podłączyć płytę lub kuchenkę gazową. W gruncie rzeczy nie powinieneś tego robić samemu. Dlaczego?

Głównym powodem jest bezpieczeństwo. Zarówno gaz ziemny, jak i propan-butan są bardzo wybuchowe. Poza tym wdychanie ich zbyt dużej ilości może doprowadzić do zatrucia. Niewłaściwe podłączenie kuchenki gazowej naraża Cię na ryzyko związane z ulatnianiem gazu, którego lepiej unikać.

Poza bezpieczeństwem warto mieć na uwadze politykę gwarancyjną producentów urządzeń AGD. Większość z nich wymaga bowiem, żeby instalacją kuchenki zajął się certyfikowany fachowiec. Po montażu powinien on podbić kartę gwarancyjną, dzięki czemu zyskujesz prawo do reklamacji w razie awarii. Jeśli sam podejmiesz się podłączenia kuchenki gazowej, Twoja gwarancja przepadnie.

Jeżeli jednak jesteś ciekawy, jak wygląda cały proces, to poniżej znajdziesz kolejne kroki instalacji.

Podłączenie kuchenki gazowej do instalacji gazowej

Samo podłączenie tradycyjnej kuchenki gazowej do instalacji jest czynnością bardzo prostą. Najwięcej pracy wymaga jednak odpowiednie ulokowanie i ustawienie urządzenia w kuchni. O czym w takim razie powinieneś pamiętać?

Przede wszystkim o odpowiedniej wentylacji pomieszczenia. Gaz ziemny jest niezwykle niebezpieczny, zwłaszcza w dużym stężeniu. Jego wyciek może doprowadzić do eksplozji zagrażającej życiu. Dlatego należy zadbać, aby w razie ulatniania się, jego stężenie w kuchni było jak najmniejsze. Niezbędne będzie więc zainstalowanie w niewielkiej odległości kratki wentylacyjnej oraz okapu zaraz nad płytą. Ważne, żeby długość przewodu od pochłaniacza do kanału nie przekraczał 2 m! Dowiedz się, jaki okap do kuchenki gazowej wybrać, z naszego następnego artykułu.

Kolejny aspekt, który musisz mieć na uwadze to odległość urządzenia od okna. Powinna ona wynosić minimum 0,5 m. Ma to zapobiec zdmuchnięciu płomienia przez wiatr lub przewróceniu garnków przez otwierające się skrzydło okna. Dodatkowo nad palnikami nie zaleca się wieszać szafek. Mogą one bowiem zaburzać przepływ powietrza. Ponadto pod wpływem wysokiej temperatury oraz wilgoci wydobywającej się z gotowanych potraw doprowadzisz do ich uszkodzenia.

Sama kuchenka powinna być ustawiona stabilnie. W tym celu konieczne jest dostosowanie nóżek sprzętu do poziomu podłoża. Dzięki temu garnki będą stały pewnie i nie przewrócą się podczas gotowania.

Podłączenie kuchenki gazowej do instalacji zaczyna się od założenia uszczelki na kołnierz końcówki węża gazowego. Następnie należy go nakręcić na króciec kuchenki i docisnąć za pomocą kluczy. W większości modeli możesz też przymocować uchwyt utrzymujący przewód blisko ściany urządzenia. Teraz podłącz drugi koniec węża do instalacji.

Podłączenie kuchenki gazowej do butli

Podłączenie kuchenki gazowej do butli przebiega bardzo podobnie, jak w przypadku montażu do instalacji gazowej. Tutaj również musisz zadbać o właściwe ustawienie urządzenia z uwzględnieniem wentylacji oraz pozycji od okna. Dochodzą jednak dodatkowe zasady dotyczące samej butli:

Dobór wspominanego reduktora zależy od wielkości butli. Najczęściej stosuje się butle z propanem-butanem 11 kg, do których pasuje reduktor o ciśnieniu wyjściowym 37 mbar.

Cały proces instalacji przebiega tak samo, jak przy kuchence na gaz ziemny. Po nałożeniu uszczelki i przykręceniu przewodu do króćca sprzętu wystarczy przykręcić drugi koniec z reduktorem do butli z gazem i odkręcić zawór.

Montaż płyty gazowej w blacie

Powyższe instrukcje dotyczą przeważnie tradycyjnych kuchenek oraz płyt grillowych gazowych, które można postawić na blacie. Jednak na rynku można spotkać się z jeszcze jednym rodzajem urządzeń. Są to płyty gazowe montowane w blacie. Ich podłączenie do instalacji lub butli z propanem-butanem przebiega dokładnie tak samo, jak przy zwykłych kuchenkach, ale sam ich montaż wymaga dodatkowych narzędzi.

Podstawową czynnością będzie wycięcie otworu w blacie, w którym zostanie osadzona płyta gazowa. W tym celu należy odwrócić urządzenie do góry nogami i odrysować na blacie jego kształt. Następnie otrzymany obrys trzeba nieco zmniejszyć, aby płyta mogła się opierać na blacie, a spód był ukryty. Kolejny etap wymaga wywiercenia otworów w narożnikach zaznaczonego obszaru. W tym celu należy wykorzystać wiertło do drewna o stosunkowo dużej średnicy. Powinna ona pozwolić przejść ostrzu wyrzynarki na wylot. Po zrobieniu otworów możesz przystąpić do wycinania miejsca na płytę gazową za pomocą wyrzynarki. Przed włożeniem kuchenki nie zapomnij o zabezpieczeniu krawędzi wycięcia. Są one bowiem narażone na działanie wilgoci.

Jak sprawdzić, czy ulatnia się gaz z kuchenki, czyli rzecz o bezpieczeństwie

Po podłączeniu kuchenki gazowej koniecznie należy sprawdzić, czy w miejscu połączenia nie ulatnia się gaz. Dawniej w tym celu podstawiano zapalaną zapałkę. Na szczęście już się tego nie robi, ponieważ stwarzało to zagrożenie zapłonu i wybuchu całej instalacji lub butli.

Bezpiecznym sposobem na sprawdzenie, czy z kuchenki ulatnia się gaz, to spryskanie połączeń wodą zmieszaną z mydłem lub płynem do naczyń. Jeżeli doszło do rozszczelnienia, zaczną pojawiać się bąbelki. Jeśli ich nie ma, wówczas podłączenie zostało wykonane poprawnie.

Inne zasady bezpieczeństwa związane z kuchenką gazową wynikają z zakazu łączenia obu rodzajów w jednym budynku. Oznacza to, że nie możesz mieć płyty podłączonej do instalacji gazowej i kuchenki zasilanej propanem-butanem. Dodatkowo w jednym lokalu można korzystać z maksymalnie 2 butli z gazem o wadze 11 kg każda.

Jeśli interesują Cię inne zasady dotyczące bezpieczeństwa w kuchni, to zachęcamy do przeczytania naszego artykułu o BHP w gastronomii.

Podłączenie kuchenki gazowej – podsumowanie

Mimo że podłączenie zarówno kuchenki, jak i płyty gazowej nie wydaje się być skomplikowane, to pod żadnym pozorem nie powinieneś tego robić samodzielnie. Wyjątek stanowi sytuacja, gdy posiadasz odpowiednie kwalifikacje upoważniające Cię do pracy instalatora. Jeśli tak jest, wówczas pozostaje Ci właściwe ustawienie kuchenki gazowej, dobór przewodu i w końcu podłączenie. Nie zapominaj też o sprawdzeniu szczelności!

Szukasz innych poradników dotyczących obsługi urządzeń AGD stosowanych w kuchni? Sprawdź nasze pozostałe artykuły. Dowiedz się z nich m.in. jak wyczyścić bardzo brudny piekarnik.


Szukasz kolejnych inspiracji? Obejrzyj nasz filmowy poradnik z alternatywnymi trzema prostymi przepisami na pierś kurczaka!

Działasz w gastronomii i chcesz rozszerzyć swoją wiedzę? Odwiedź nasz kanał Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Wspólnie z szefem kuchni Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt kuchenny, dzielimy się przepisami i podpowiadamy, jak mierzyć się z wyzwaniami w biznesie gastronomicznym.

Interesuje Cię konkretny temat? Chętnie poznamy Twoje pomysły. Napisz do nas na adres: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej