Chrupiące ciasto z puszystymi brzegami, sos z pełnych włoskiego słońca pomidorów, łagodny ser mozzarella i dodatki, które lubisz najbardziej. Pizza jest jednym z najbardziej lubianych dań, o czym świadczy chociażby liczba ciągle otwierających się włoskich knajpek. Jaki piekarnik do pizzy wybrać? Który sprzęt sprawdzi się w domu, a jaki w lokalu gastronomicznym?
Chrupiące ciasto z puszystymi brzegami, sos z pełnych włoskiego słońca pomidorów, łagodny ser mozzarella i dodatki, które lubisz najbardziej. Pizza jest jednym z najbardziej lubianych dań, o czym świadczy chociażby liczba ciągle otwierających się włoskich knajpek. Jaki piekarnik do pizzy wybrać? Który sprzęt sprawdzi się w domu, a jaki w lokalu gastronomicznym?
Czym kierować się przy wyborze piekarnika do pizzy?
Pizza to danie, które robi się z podstawowych składników, a sam przepis nie powinien sprawić większych trudności nawet osobom, które na co dzień nie przepadają za gotowaniem. Sporym ograniczeniem może się jednak okazać brak odpowiedniego sprzętu AGD.
Prawdziwą włoską pizzę wypieka się bowiem w piecach opalanych drewnem, w których temperatura sięga nawet 500°C! W domowych warunkach osiągnięcie takich wartości jest niemożliwe, jednak warto się starać, by wybrać sprzęt oferujący jak najwyższą temperaturę pieczenia.
Piekarnik gazowy czy elektryczny? Który okaże się lepszy do przygotowania pizzy? Dużo pewniejszym wyborem są modele elektryczne, które z większą precyzją pozwalają na utrzymanie optymalnej temperatury pieczenia. Jak piec pizzę w piekarniku gazowym? Tutaj sytuacja jest dużo trudniejsza, ponieważ takie sprzęty najczęściej oferują tylko grzanie od dołu. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie więc urządzenie elektryczne.
Jaki piekarnik do pizzy wybrać? Na jakie parametry należy zwrócić uwagę?
- Maksymalna temperatura – jak już wspomnieliśmy, jest to kluczowy aspekt podczas przygotowywania pizzy. Domowe piekarniki najczęściej oferują pieczenie w maksymalnej temperaturze sięgającej ok. 250°C, choć coraz powszechniej dostępne staja się także modele nagrzewające się do ponad 300°C! To właśnie one powinny przykuć Twoją uwagę, jeśli planujesz włączyć pizzę do menu na stałe.
- Funkcja pieczenia pizzy – wiele piekarników oferuje specjalny tryb do pieczenia pizzy. Jest to o tyle wygodne, że nie musisz już samodzielnie dobierać żadnych ustawień i wiesz, że wybrana funkcja jest najodpowiedniejsza do przygotowania tego dania.
- Tryb termoobiegu – jeśli jednak piekarnik nie ma specjalnej funkcji do pizzy, wybierz taki z termoobiegiem. Jest to system wyrównywania temperatury wewnątrz piekarnika, zapewniający równomierne, pieczenie całego placka – tak, by brzegi mogły efektownie wyrosnąć, a ser dokładnie się roztopić i połączyć się z pozostałymi składnikami placka.
- Grill – jeśli widzisz, że Twoja pizza jest już odpowiednio wyrośnięta, ale jeszcze jest niewystarczająco zapieczona od góry, przełącz piekarnik na tryb grillowania – krótka chwila wystarczy, by ser się smakowicie zarumienił!
- Akcesoria do pizzy – do niektórych piekarników dodawane są także akcesoria ułatwiające pieczenie pizzy – może to być kamień lub specjalna, okrągła blacha. Takie bonusy są zawsze dobrym znakiem – mocno sugerują, że piekarnik został stworzony z myślą o wypiekaniu pizzy.
Jak długo piec pizzę?
Długość pieczenia pizzy jest uzależniona od temperatury, w jakiej się przygotowuje, a więc w gruncie rzeczy i od tego, jaki piekarnik do pizzy został zakupiony. Jeśli wybrałeś urządzenie nagrzewające się maksymalnie do 250°C, wówczas musisz liczyć na ok. 10-15 minut, jeśli robisz pizzę na cienkim lub średnim cieście, natomiast nawet 20-25 minut, jeśli na grubym.
Czas pieczenia zmniejsza się w miarę wzrostu temperatury wypiekania. Piekarnik oferujący 300°C znacząco przyspiesza cały proces – w tym przypadku wystarczające może okazać się nawet 5 minut. Jednak kluczowe podczas pieczenia pizzy są obserwacje. Dokładnie przyglądaj się, jak rośnie ciasto i rumienią się brzegi. Każdy piekarnik jest inny, a czas pieczenia pizzy może się pomiędzy poszczególnymi modelami różnić. Dlatego poznaj swój kuchenny sprzęt i przez cały czas trzymaj rękę na pulsie – wystarczy chwila nieuwagi, by pizza z niedopieczonej stała się spaloną!
- Łopata do pizzy – długość 60 cm – średnica 20 cm 129,00 zł
- Piec do pizzy – jednokomorowy – pizza 60 cm 1 549,00 zł
-
Piec do pizzy – dwukomorowy – 2 pizze 32 cm – okienko
2 899,00 zł2 649,00 zł - Piec do pizzy – dwukomorowy – 8 pizz 32 cm
Kamień do pizzy czy blacha?
Domową pizzę z powodzeniem można przygotować na zwykłej blasze i większość osób tak robi. Jednak ci, którzy posiedli wiedzę o sposobie na polepszenie smaku i skrócenie czasu wypiekania pizzy, już nigdy nie sięgną po zwykłą blaszkę podczas przygotowywania włoskiej kuchni. Nieważne, jaki masz piekarnik do pizzy – w każdym z nich danie to sporo zyska, jeśli upieczesz je na kamieniu!
Kamień do pizzy zyskuje uznanie wśród domorosłych pizzaiolo z kilku względów. Po pierwsze, kamień należy włożyć do piekarnika, kiedy ten jest jeszcze chłodny – będzie się nagrzewał wraz z wnętrzem. Pizza położona na rozgrzany kamień przygotuje się o wiele szybciej, niż gdybyś wkładał ją wraz z zimną blachą do piekarnika. Ale to niejedyne zalety stosowania kamienia:
- Krótszy czas pieczenia pizzy oznacza mniejsze ryzyko spalenia jej od spodu – kamień zapewnia równowagę w osiągnięciu idealnie wypieczonego ciasta i odpowiedniego zapieczenia znajdujących się na nim składników.
- Kamień chłonie wilgoć z ciasta pizzy, dzięki czemu ma ono szansę stać się puszyste i chrupiące na brzegach.
- Pizza nie przywiera do kamienia. Możesz więc zawsze liczyć na doskonałe efekty swojej pracy.
- Z kamieniem do pizzy nie musisz się też martwić, jak wyczyścić piekarnik po pieczeniu – jeśli ser zacznie ściekać z pizzy, pozostanie na kamieniu, zamiast spływać na dno komory urządzenia.
Wydajność pieca do pizzy w lokalach gastronomicznych
Przygotowanie dobrej pizzy w domu jest możliwe, jednak i tak nie może się ona równać z daniami, jakie są serwowane w profesjonalnych restauracjach, które z każdym dniem mają szansę na ulepszanie swoich receptur, a co więcej, dzięki wyposażeniu kuchni gastronomicznej, mają idealne warunki do wypiekania prawdziwych włoskich placków.
Wydajność profesjonalnych pieców do pizzy jest zróżnicowana. Jeśli zdecydujesz się na prawdziwy piec opalany drewnem, wówczas możesz kręcić placki bez przerwy, wkładać po dwie czy trzy pizze do środka i wyjmować je już po ok 60-90 sekundach! Taki sprzęt pozwala też osiągać najlepsze efekty, ponieważ osiąga temperaturę ok. 500°C.
W bardzo wielu restauracjach nie ma jednak odpowiednich warunków do wstawienia pieca opalanego drewnem – wówczas można zdecydować się na elektryczne piece do pizzy, w których wypiekanie placków trwa co prawda odrobinę dłużej, ale smakowo są one bardzo zbliżone do tych robionych tradycyjnie.
Sprzęt niezbędny do prowadzenia lokali gastronomicznych z kuchnią włoską
O ile piece opalane drewnem nie różnią się zbytnio między sobą, o tyle różnice w przypadku pieców elektrycznych mogą być ogromne. Na co warto zwrócić uwagę?
- Temperatura maksymalna – najczęściej profesjonalne piece do pizzy pozwalają na wypiekanie w temperaturach sięgających od 320°C do 460°C. Jeśli zależy Ci na najlepszych efektach, postaw na jak najwyższe wartości.
- Pojemność – w zależności od urządzenia możesz przygotować w nim dwa, cztery, a nawet osiem placków. To, jak duży piec wybierzesz, powinno zależeć od wielkości Twojego lokalu gastronomicznego oraz zróżnicowania karty menu restauracji.
- Maksymalna średnica pizzy – choć tradycyjne włoskie pizze najczęściej serwowane są w rozmiarze ok. 30 cm, z powodzeniem możesz kupić piece także na większe placki – takie o średnicy 45, a nawet 60 cm!
- Podłoże do pieczenia – sprawdź, na czym przygotowywana będzie pizza. Bez trudu można znaleźć piece wyposażone w kamienie do pieczenia, ale nie brakuje też takich z blaszanymi tacami.
Do pieczenia pizzy w lokalu na pewno niezbędna Ci także będzie specjalna łopatka do wkładania i wyjmowania pizzy z pieca. Wybierz model o odpowiednio długiej rączce i wykonany z bezpiecznych materiałów zgodnych z zasadami bhp w gastronomii.
Jaki piec do pizzy wybrać – podsumowanie
Jaki piekarnik do pizzy domowej wybrać, a który piec będzie najlepszy do małej gastronomii? Jak widać, kluczowym aspektem podczas poszukiwań sprzętu do kuchni włoskiej jest optymalna temperatura – to właśnie ona czyni pizzę idealnie chrupiącą, puszystą i wypełnioną starannie przypieczonymi składnikami. Drugim elementem jest stosowanie kamienia do pizzy, a trzecim zaś optymalny czas pieczenia. Pamiętaj jednak, że należy przygotowywać pizzę z najlepszych składników, aby efekt był satysfakcjonujący. Jeśli spełnisz wszystkie powyższe wymagania, z pewnością czeka Cię niesamowita włoska uczta!
Zapraszamy na nasz filmowy kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Na Chef’s Gear Polska dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.
Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].
Udostępnij