Dodaj gazu i sprawdź… jak grillować na grillu gazowym

Udostępnij

Grille gazowe to obecnie poważna konkurencja dla tradycyjnych grilli węglowych. Dlatego przed podjęciem decyzji o zakupie sprawdź, jak grillować na grillu gazowym. W naszym poradniku znajdziesz informacje o różnych sposobach przyrządzania składników. Dowiedz się, jakie pyszności wyczarujesz przy użyciu grilla gazowego.

Udostępnij

Grille gazowe to obecnie poważna konkurencja dla tradycyjnych grilli węglowych. Dlatego przed podjęciem decyzji o zakupie sprawdź, jak grillować na grillu gazowym. W naszym poradniku znajdziesz informacje o różnych sposobach przyrządzania składników. Dowiedz się, jakie pyszności wyczarujesz przy użyciu grilla gazowego.

Grill gazowy – na zdrowie!

Stawiasz w swojej kuchni na zdrowe techniki przygotowywania posiłków? Zadajesz sobie pytanie: grill gazowy czy węglowy? Pamiętaj więc, że grillowanie na grillu gazowym jest zdrowsze niż na jego węglowym odpowiedniku. A wszystko to za sprawą paliwa! Węgiel drzewny i brykiet stosowane w grillach węglowych powodują wydzielanie dymu, który następnie wchłaniają produkty spożywcze. Ponadto opary ze skapującego tłuszczu w połączeniu z dymem mogą wchodzić w reakcje chemiczne. Skutkują one często wytwarzaniem substancji szkodliwych dla zdrowia.

W przypadku grillów gazowych taka sytuacja nie ma miejsca. Płyty lub ruszt podgrzewa tylko gaz, nie ma również mowy o używaniu podpałek. Wybrane modele mają aromatyzer wspomagający utrzymanie temperatury, na którym osadza się tłuszcz. Tak przygotowane potrawy charakteryzują się wyjątkowym smakiem.

Na grillu gazowym Ci się upiecze

Wiesz już, że grille gazowe to urządzenia grzewcze, które pozwalają przygotowywać wyśmienite potrawy. Jednak jak grillować na grillu gazowym odmiennymi sposobami? Odpowiadamy: pieczenie na grillu gazowym odbywa się bezpośrednio i pośrednio. Co to dokładnie oznacza? Pierwsza metoda polega na układaniu składników bezpośrednio na ruszcie, druga zaś przy zastosowaniu termoobiegu.

Zanim opiszemy każdą z nich, przypomnijmy ważną zasadę. Przed rozpoczęciem pieczenia bezpośrednio na ruszcie, nasmaruj go cienką warstwą oleju roślinnego. Dzięki temu ani mięso, ani inne produkty spożywcze nie będą przywierały do powierzchni. Gdy rozgrzejesz ruszt do odpowiedniej temperatury, ułóż na nim składniki. Grilluj do momentu, kiedy uznasz je za optymalnie usmażone. Nie zapominaj o obracaniu składników, aby równomiernie się usmażyły.

Jak grillować na grillu gazowym w sposób pośredni? Grillowaną potrawę umieść najpierw np. w zakrytej pokrywą brytfannie. Następnie ustaw ją na ruszcie. Zachodzi wtedy zjawisko termoobiegu – dania pieką się dzięki gorącemu powietrzu. Jest to świetny sposób na przygotowanie m.in. mięsa w marynacie, które doskonale pochłonie jej aromat.

Grillowanie gazowe bezpośrednie a pośrednie – które wybrać?

Teraz przyszedł moment podjęcia decyzji. Osoby dysponujące sprzętem z dużym, obszernym rusztem mogą zastosować obie metody jednocześnie. Szybko przygotujesz dzięki temu urozmaicone potrawy i przekąski. Co jednak zrobić, jeśli nie masz takiej możliwości? Przedstawmy szczegółowo każdy sposób, a wybór z pewnością okaże się prostszy!

Grillowanie gazowe bezpośrednie

Grillowanie gazowe bezpośrednie jest zdecydowanie najpopularniejszą metodą. Umieszczając potrawy bezpośrednio nad ogniem pięknie opieczesz duże porcje mięsa, ryb i warzyw. Chcesz uzyskać jak najlepsze rezultaty? Skorzystaj z praktycznych porad i zaleceń osób, które wiedzą, jak grillować na grillu gazowym.

Do grillowania bezpośredniego ustaw palniki tak, aby przez ok. 5-10 minut generowały najwyższą możliwą temperaturę. Następnie przy użyciu szczotki drucianej usuń wszystkie resztki, które przywarły do rusztu. Potem pokryj go cieniutką warstwą oleju roślinnego, co zabezpieczy potrawy przed przywieraniem. Najlepiej użyj do tego celu rozpylacza oleju. Teraz pozostało Ci już tylko zmniejszyć temperaturę i ułożyć produkty na ruszcie. Metodą pośrednią grilluj składniki, które będą gotowe w czasie do 30 min.

Grillowanie gazowe pośrednie

Grillowanie gazowe pośrednie to znakomity sposób przyrządzania czasochłonnych dań (pieczenie przekraczające 30 minut). Przygotuj tak kurczaka, pieczeń lub inne duże porcje mięsa oraz produktów wymagających nieco niższych temperatur.

W tym przypadku korzystasz ze zjawiska termoobiegu, doskonale znanego z piekarników kuchennych. Polega ono na rozprzestrzenianiu gorącego powietrza tak, aby równomiernie upiec danie. W grillowaniu pośrednim bardzo pomocny jest grill wyposażony w pokrywę. Umieszczona na ruszcie odbija ciepło, które otaczając mięso z każdej strony, opiecze je bez konieczności obracania. Masz brytfannę? Świetnie! Sprawdzi się ona do przygotowania mięs w marynacie.

Co i jak grillować na grillu gazowym?

Grill gazowy swoją funkcjonalnością nie odbiega od modeli zasilanych węglem drzewnym lub brykietem. Grilluj więc na nim wszystko, co tylko nadaje się do takiego sposobu przygotowywania potraw! Mięsa, ryby, warzywa to składniki, z których przyrządzisz dania i przekąski, których nie zapomną Twoi goście. Sprawdź zatem, jak grillować na grillu gazowym poszczególne produkty.

Jak grillować na grillu gazowym mięso?

Na pierwszy ogień weźmy wołowinę. Wybierając ją na grilla dopilnuj, aby była nie tylko świeża, ale i nieprzerośnięta. Przed przystąpieniem do grillowania powinna odleżeć w temperaturze pokojowej około 20-30 minut. Dzięki temu przyrządzony stek będzie soczysty i jednocześnie kruchy. Użyj marynaty z winem, octem, sokiem owocowym lub jogurtem i oczywiście odpowiednimi przyprawami. Choć ślinka cieknie na samą myśl o steku, odczekaj po zdjęciu go z ognia 5-10 minut. Twoja cierpliwość zostanie nagrodzona wyjątkowo soczystym mięsem.

Podobnie sprawa wygląda z wieprzowiną. Różnica wynika zwykle ze sposobu użycia marynaty. Powinno się nakładać ją na mięso wieprzowe dopiero w ostatnich 15 minutach grillowania. Takie zdanie mają fachowcy, którzy wiedzą, jak grillować na grillu gazowym. Według kucharzy najlepsze steki wieprzowe mają grubość 2,5 cm. Przed ułożeniem na ruszcie odrobinę je podsmaż, a następnie grilluj metodą pośrednią. Aby steki nabrały soczystości i były bardziej kruche, przed zjedzeniem zawiń je na 5 minut w folię aluminiową.

Drób, np. piersi z kurczaka, grilluj metodą bezpośrednią. Mięso pozbawione skóry i kości będzie gotowe do spożycia już w ciągu około 12 minut. Pamiętaj jednak, aby podczas grillowania systematycznie je obracać. Wtedy równomiernie upiecze się po obu stronach. W przypadku większych porcji z kością lub całych kurczaków zdecydowanie używaj metody pośredniej. Gotowe mięso rozpoznasz po temperaturze około 75-80°C i wyciekającym z niego przezroczystym soku.

W przypadku grillowania mięsa niezwykle ważne są również jak najlepsze akcesoria do grilla. Szczypce oraz szpatułki to absolutna konieczność. Obrócisz porcje bez ryzyka rozpadnięcia się mięsa i wyciśnięcia z niego zbyt dużej ilości soków. Przydatne okażą się również nożyce, którymi łatwo i wygodnie pokroisz duże kawałki.

Jak grillować warzywa?

Jak grillować na grillu gazowym warzywa? Najlepiej do tego celu używaj warzyw sezonowych, pochodzących z Twojego regionu. Dzięki temu unikniesz produktów dojrzewających podczas transportu. Przed przystąpieniem do grillowania warzyw odpowiednio je przygotuj. Powinny stykać się z rusztem jak największą powierzchnią. Pokrój je w plastry lub wybieraj takie, które charakteryzują się spłaszczonymi bokami.

W przypadku grillowanych warzyw (w przeciwieństwie do mięsa) nie używaj żadnych marynat. Nadałyby one warzywom niepotrzebnych aromatów. Wystarczą więc podstawowe przyprawy, takie jak sól i pieprz. Urządzając wegetariański grill, wykorzystaj świeże zioła i oliwę. Nie grilluj warzyw zbyt długo! Wystarczy kilka minut z każdej strony.

Uff… jak gorąco, czyli temperatura grillowania gazowego

Praktyczna wiedza na temat tego, jak grillować na grillu gazowym dotyczy także temperatury. Termometr na pokrywie grilla wskazuje temperaturę panującą pod nim. Natomiast wartość określająca temperaturę rusztu będzie znacznie większa. Jest to bardzo ważne, gdyż sugerując się wyłącznie danymi z termometru, ryzykujesz przypalenie potrawy.

Jak grillować na grillu gazowym z kamieniami lawy?

Ciekawą odmianą grilla gazowego jest grill lawowy. Budowa grilla wygląda bardzo podobnie do standardowego. Czym zatem się różnią? W grillach lawowych palniki uzupełnia się kamieniami lawy. Ich wielką zaletą jest możliwość użytku przez bardzo długi czas bez konieczności wymiany na nowe. Grille lawowe mają takie same cechy jak typowe grille gazowe:

Kamienie lawy nie generują żadnych substancji szkodliwych dla zdrowia, nie zanieczyszczają środowiska i nie wymagają czyszczenia. Dzięki porowatej strukturze wchłaniają skapujący tłuszcz. Po zakończeniu grillowania podgrzej kamienie w najwyższej temperaturze. W ten sposób całkowicie oczyścisz je z wszelkich tłustych pozostałości.

Jak grillować na grillu gazowym z kamieniami lawy? Sama technika jest prawie identyczna, z tym, że modele lawowe mają dodatkową zaletę. Kamienie lawy bardzo szybko się nagrzewają i przez długi czas utrzymują wysoką temperaturę. Dzięki temu przygotujesz rozmaite potrawy, które nie wystygną szybko. Kamienie wulkaniczne wchłaniają nadmiar tłuszczu, dlatego gotowe jedzenie będzie mieć doskonały smak.

Sprzęt do grillowania gazowego do lokali gastronomicznych

Grillowanie stało się elementem profesjonalnej kuchni, dlatego coraz więcej restauracji korzysta z gazowych grilli gastronomicznych. Dlaczego? Zapewniają szybkie przygotowywanie potraw i są też bardzo łatwe w obsłudze. Zdecydowanie sprzyja to szybkiemu wydawaniu posiłków, nawet dużej liczbie gości.

Dzięki rozmiarom rusztu umożliwiają także jednoczesną realizację kilku zamówień jednocześnie. Pozwalają np. grillować metodą pośrednią i bezpośrednią w tym samym czasie. Jeśli zastanawiasz się, jaki grill gazowy wybrać, pamiętaj, że lepiej kupować urządzenia markowe. Warto bowiem zainwestować w niezawodność i jak najdłuższą gwarancję.

Jak grillować na grillu gazowym – podsumowanie

Korzystając z grilli gazowych nie tylko zwiększysz szybkość przygotowywanych na ruszcie potraw. Sprawisz też, że będą one zdrowsze. Aby jednak dania były smaczne i aromatyczne, potrzebujesz wiedzy na temat tego, jak grillować na grillu gazowym. W inny bowiem sposób przyrządzisz każdy z rodzajów mięsa, w inny zaś warzywa. Znając metodę bezpośrednią i pośrednią tylko zyskasz, a Twoje potrawy zachwycą wyrazistym smakiem.

Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, przejdź do naszego kolejnego wpisu. Dowiesz się z niego, jak grillować na grillu elektrycznym.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej