Grill gazowy czy węglowy – który wybrać?

Udostępnij

Sezon grillowy to czas, kiedy wspólnie z rodziną lub znajomymi delektujemy się beztroską biesiadą na łonie natury. Czy zastanawiałeś się jednak, który grill będzie lepszy do przyrządzania apetycznych dań i przekąsek z rusztu - gazowy czy węglowy? Wychodząc naprzeciw tego typu pytaniom postanowiliśmy stworzyć nasz poradnik.

Gas- oder Holzkohlegrill

Udostępnij

Sezon grillowy to czas, kiedy wspólnie z rodziną lub znajomymi delektujemy się beztroską biesiadą na łonie natury. Czy zastanawiałeś się jednak, który grill będzie lepszy do przyrządzania apetycznych dań i przekąsek z rusztu – gazowy czy węglowy? Wychodząc naprzeciw tego typu pytaniom postanowiliśmy stworzyć nasz poradnik.

Grill gazowy czy węglowy – tabela porównawcza

Chcesz wiedzieć, jakie są najważniejsze różnice między grillami gazowymi a węglowymi? Sprawdź zestawienie najważniejszych cech. Szczegółowe informacje znajdziesz w dalszej części artykułu.

KryteriumGrill GazowyGrill Węglowy
Szybkość rozgrzewaniaSzybkie rozgrzewanie, gotowy do użycia w kilka minutWymaga więcej czasu na rozgrzanie, około 15-30 minut
Kontrola temperaturyPrecyzyjna regulacja temperatury, łatwość utrzymania stałej temperaturyTrudniejsza kontrola temperatury, wymaga doświadczenia
Smak i aromatSubtelniejszy smak, mniej dymny w porównaniu do grilla węglowegoSilniejszy, dymny smak, który jest preferowany przez wielu
Wygodność użytkowaniaŁatwy w użyciu i czyszczeniu, wygodny w obsłudzeWymaga więcej pracy przy przygotowaniu i czyszczeniu
Koszt zakupuZazwyczaj droższy w zakupie niż grill węglowyZazwyczaj tańszy w zakupie niż grill gazowy
Koszt eksploatacjiKoszty eksploatacji niższe, ze względu na użycie butli gazowychWyższe koszty eksploatacji ze względu na konieczność kupowania węgla
Wymagana przestrzeńZazwyczaj zajmuje mniej miejsca, łatwy do przenoszeniaWymaga więcej miejsca, trudniejszy w przenoszeniu
Wpływ na środowiskoMniejsze emisje CO2 w porównaniu do grillowania na węgluWiększe emisje zanieczyszczeń i CO2, mniej ekologiczny
Zdrowotność przygotowywanych potrawMniejsza ekspozycja na dym i związki smoliste, potencjalnie zdrowszeWiększa ekspozycja na dym i związki smoliste, potencjalnie mniej zdrowe
Łatwość obsługiProstsza obsługa, mniejsza ilość dymu, łatwiejsze czyszczenieWymaga większych umiejętności grillowania, bardziej czasochłonne czyszczenie

Rodzaj zasilania a smak potraw

Być może uważasz, że jedynie grill węglowy drugi zapewnia daniom pełnię niepowtarzalnego smaku. Za argument najczęściej przyjmowany jest zatem sposób zasilania. Możesz sądzić, że mięsa i warzywa grillowane na brykiecie, czy też węglu, są o wiele atrakcyjniejsze dla Twojego podniebienia, niż te, które opiekłbyś na ruszcie podgrzewanym gazem.

W praktyce jednak wygląda to nieco inaczej. Grille gazowe mogą być bowiem wyposażone w aromatyzery, dzięki którym Twoje potrawy nie będą odbiegały smakiem od przyrządzonych na rozgrzanym węglu. Potwierdzają to nie tylko eksperci gastronomii, ale i wszyscy, którzy mają praktyczną wiedzę na temat tego, jak grillować na grillu gazowym.

Zalety grilla gazowego

Skoro więc smak niekoniecznie musi stanowić wytyczną tego, czy lepszy będzie grill gazowy czy węglowy, warto przyjrzeć się ich zaletom. Zacznijmy od grilli gazowych. To, co od razu rzuca się w oczy, to duża wygoda ich rozpalania. Cały proces, podobnie jak w kuchenkach gazowych, polega na prostym przekręceniu kurka i odpaleniu palnika. Dzięki temu praktycznie natychmiast grill jest gotowy, abyś mógł na jego ruszcie ułożyć potrawy i rozpocząć grillowanie.

Niezaprzeczalną zaletą grillów gazowych, którą na pewno docenisz, jest również możliwość swobodnej regulacji natężenia płomienia, a tym samym temperatury grillowania potraw. To daje Ci nieporównywalną kontrolę nad procesem gotowania, pozwalając na osiągnięcie idealnego wyniku.

Zaletą grillów gazowych jest również brak problemów ze skapującym tłuszczem. Jest to o tyle ważne, że jeśli weźmiemy pod uwagę wyniki badań, tłuszcz kapiący na węgiel podczas grillowania, wchodzi z nim w reakcję i w efekcie powstają szkodliwe dla zdrowia opary, które przenikają do potraw. Możesz to ograniczyć poprzez zastosowanie tacek, przez które nie przenikną rakotwórcze substancje.

W przypadku grillów gazowych ten problem nie istnieje. Oczywiście, skapujący tłuszcz w dalszym ciągu jest faktem, jednakże zamiast na palniki, trafia on do aromatyzerów, które odparowują go z powrotem do grillowanych potraw, a tym samym dodają dodatkowego aromatu, który w przypadku używania tacki na grillu węglowym zostaje mocno ograniczony.

Badania o których wspomnieliśmy dowiodły także kilku innych ciekawych faktów. Zostały przeprowadzone na trzech rodzajach grilli – węglowym z węglem drzewnym, węglowym z brykietem oraz gazowym z czystym propanem. Okazało się, że podczas pomiarów stężenia masowego aerozolu grill z brykietem, jeszcze zanim na jego ruszt trafią jakiekolwiek potrawy wydziela 4 substancje szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Po ułożeniu potraw liczba substancji tych zwiększyła się aż do 13. Podobnie z resztą jak w przypadku grilla z węglem drzewnym.

W przypadku grilli zasilanych gazem, wyniki badań orzekły jednoznacznie, iż podczas grillowania na tego typu urządzeniach, jakiekolwiek substancje szkodliwe pojawiają się jedynie w stopniu minimalnym, czyli nie zagrażającym ludzkiemu zdrowiu. Zdecydowanie jest to więc zaleta godna odnotowania.

Zalety grilla węglowego

Grill gazowy czy węglowy? To wciąż pytanie, które pozostaje bez odpowiedzi. O ile poznałeś już zalety tego pierwszego, o tyle nie można zapomnieć o tym, że i grille węglowe również je posiadają:

Podstawową zaletą grilla węglowego jest smak grillowanych potraw. Nie musisz stosować tu żadnych dobrodziejstw w postaci odparowywaczy. Przygotowane na ruszcie potrawy będą porównywalne z tymi, które upieczesz przy ognisku.

Nie bez znaczenia jest również klimat odczuwalny podczas biesiad przy grillu węglowym. Już samo jego odpalanie porównać można do swoistej ceremonii. Jeśli zaś dołożymy do tego ciepło żarzących się węglików i konieczność doglądania paleniska, to otrzymamy pełnię doznań, którymi rozkoszują się zwolennicy tego typu grilli.

Nieskłamaną zaletą jest także cena. Grille węglowe kupić możemy już za około 20 zł. Są to oczywiście najtańsze wersje. Za rozbudowane konstrukcje zapłacimy nawet kilkaset złotych, jednakże nie zmienia to faktu, że już ta minimalna kwota wystarczy, by cieszyć się klimatem, a także smakiem grillowanych potraw. Zaletą jest także łatwy dostęp do węgla. Ten bowiem kupić możemy w każdym praktycznie markecie, czy też na stacji benzynowej.

Korzyścią wynikającą z posiadania grilla węglowego jest również to, że można go swobodnie przetransportować w dowolne miejsce. Są bowiem stosunkowo lekkie i łatwe do montażu. Ponadto nie są zależne od żadnego stacjonarnego źródła zasilania, takiego jak prąd, czy gaz. Bez problemu ustawimy go w dowolnym miejscu w ogrodzie, zabierzemy na piknik lub w inne miejsce, w którym dozwolone jest grillowanie.

Czy można zdrowo smażyć na grillu węglowym?

Wspominaliśmy wcześniej o badaniach przeprowadzonych względem szkodliwości substancji wydzielających się podczas grillowania. Istnieją jednak sposoby na to, by sprawić, że potrawy przygotowane na grillu węglowym będą zdrowsze. I wcale nie chodzi tu wyłącznie o grillowanie wegetariańskie. Sprawdzonym sposobem jest używanie tacki, na którą odprowadzany jest tłuszcz. Wystarczy położyć ją na ruszcie, a następnie położyć na niej mięso lub warzywa, które chcemy przyrządzić.

Druga sprawa dotyczy podpałki. W tym względzie warto korzystać z droższych produktów, które charakteryzują się o wiele wyższą jakością. W tańszych podpałkach znajdują się bowiem domieszki ropy naftowej oraz żużlu. Niezwykle ważne jest również to, by po każdym użyciu grilla dokładnie go wyczyścić. Osad, który tam pozostaje, to między innymi przypalony tłuszcz zawierający szkodliwe dla zdrowia polimery kwasów tłuszczowych.     

Przestrzegając tych zasad, a także grillując z umiarkowaną częstotliwością nie musimy obawiać się, że spożywanie potraw z grilla węglowego wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Rodzaje grillów

Zastanawiając się nad tym, jaki grill wybrać – gazowy czy węglowy, nie zaszkodzi przy okazji zapoznać się z ogólną klasyfikacją i krótką charakterystyką grilli. Oprócz tych dwóch rodzajów, istnieją bowiem jeszcze inne rozwiązania. Pierwszym z nich są grille elektryczne. Ich charakterystyczną cechą jest łatwa obsługa, a także to, że można z nich korzystać na balkonie lub w kuchni. Tego typu urządzenia grzewcze bardzo szybko się nagrzewają i same utrzymują stałą temperaturę. Oczywiście do działania potrzebują dostępu do prądu elektrycznego.

Drugim rodzajem są grille betonowe. Tego rodzaju konstrukcje polecamy osobom, które grillują regularnie i które zdecydują się na trwałe ustawienie jej w swoim ogrodzie, gdzie przy okazji pełnić mogą funkcję ozdobną. Ich charakterystyczną cechą jest zwykle obszerne palenisko, pozwalające pomieścić sporą ilość potraw. Świetnie nadają się zatem do spotkań większej grupy osób. Z racji tego, że grille betonowe stanowią konstrukcję stacjonarną, są odporne na działanie czynników atmosferycznych.

W sprzedaży dostępne są również grille z pokrywami. Element ten sprawia, że zarówno na ruszcie, jak i w całej przestrzeni grillującej utrzymywana jest stała temperatura. Pokrywa sprawia ponadto, że grillowane potrawy będą szybciej nadawały się do spożycia, za co odpowiedzialna jest cyrkulacja powietrza.

Grill elektryczny, gazowy i grill węglowy – porównanie

Chcąc porównać ze sobą grill elektryczny, grill gazowy i grill węglowy należy rozpatrywać temat pod względem użytkowym. Sama budowa grilla ma w tym przypadku znaczenie drugorzędne. Idąc więc tym tropem pamiętajmy, że grille elektryczne to jedyna alternatywa, pozwalająca nam swobodnie grillować na terenach miejskich. Bez problemu możemy używać go  np. na balkonie, czy też w zamkniętych pomieszczeniach z ostępem do źródła energii elektrycznej.

Grille węglowe natomiast sprawdzą się na łonie natury. Generują one sporą ilość dymu, dlatego też używanie ich w miejscach do tego nie przeznaczonych jest zabronione. Sprawdzą się w ogrodach, na działkach, czy w innych tego typu miejscach.

Grille gazowe zaś, to sprzęt wybierany najczęściej jako wyposażenie gastronomii. Są duże, łatwe w obsłudze i pozwalają na szybkie przygotowanie potraw zamówionych przez klientów. Niektóre restauracje dysponują grillami gazowymi umożliwiającymi jednoczesne opiekanie porcji dla nawet kilkunastu osób.

A może grill gazowo-węglowy?

Grill gazowo-węglowy to innowacyjne urządzenie, które łączy w sobie mechanizmy grillowania gazowego i węglowego. Działa on na zasadzie dwóch oddzielnych komór: jednej na gaz i drugiej na węgiel. Użytkownik może wybrać, czy chce korzystać z szybkości i kontroli temperatury, jaką oferuje gaz, czy też z głębokiego, dymnego aromatu, jaki daje węgiel. W komorze gazowej, palniki równomiernie rozprowadzają ciepło, co pozwala na szybkie i łatwe rozpoczęcie grillowania bez konieczności czekania na rozżarzenie węgli. Z kolei komora węglowa wykorzystuje tradycyjne brykiet lub węgiel drzewny, co pozwala na osiągnięcie wyższych temperatur i dymnego smaku, który jest charakterystyczny dla klasycznego grillowania. Niektóre modele pozwalają nawet na jednoczesne używanie obu komór, co daje możliwość eksperymentowania z różnymi technikami i smakami. Grill gazowo-węglowy to zatem doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie zarówno wygodę i precyzję grillowania gazowego, jak i tradycyjny smak i aromat grillowania na węglu.

Czym kierować się przy wyborze grilla do lokali gastronomicznych?

Skoro już poruszyliśmy wątek profesjonalnej gastronomii, to pójdźmy dalej za ciosem i sprawdźmy, czym kierować się przy wyborze grilla do lokalu. Zacznijmy jednak od tego, że coraz więcej restauracji decyduje się n inwestycje w taki sprzęt. Dzięki niemu mogą powiem poszerzyć swoje menu, oferując rozmaite dania mięsne i warzywne oparte na sztuce grillowania. By jednak grill był użyteczny i posłużył jak najdłużej, nie warto na nim oszczędzać.

Drogi sprzęt i najlepsze akcesoria do grillowania sprawią, że potrawy dzięki nim przygotowane będą smaczne i apetyczne. Tym samym zachęcą naszych gości do powrotu do lokalu na kolejny posiłek. I kto wie, być może polecą nasze menu swoim znajomym. Oczywiście w tym względzie nie wolno zapomnieć o składnikach, które powinny charakteryzować się jak najwyższą jakością. Serwowane przez restaurację dania są przecież jej wizytówką.

Niezwykle ważne jest również to, by grille gastronomiczne, spośród których wybierać będziemy ten do naszego lokalu były łatwe w obsłudze, szybko się nagrzewały i potrafiły utrzymać stałą temperaturę określoną przez kucharza. W gastronomii ważne jest bowiem szybkie działanie. Jakiekolwiek utrudnienia podczas pracy, zwłaszcza te wynikające z niepotrzebnej straty czasu na obsługę zbyt skomplikowanego sprzętu, zaowocują opóźnieniami w wydawaniu potraw.

Wybierając grill do restauracyjnej kuchni powinniśmy zwrócić uwagę również na to, by grillowane na nim mięsa i warzywa były bezpieczne dla zdrowia.  Chodzi tu oczywiście o dobro naszych gości, więc jakiekolwiek odstępstwa od tej zasady nie wchodzą nawet w grę.

Grill gazowy czy grill węglowy – podsumowanie

Aby jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, który grill jest lepszym wyborem – gazowy czy węglowy, musimy podejść do sprawy z perspektywy własnych potrzeb i preferencji. Wszystko bowiem zależy od tego, czego oczekujesz, jakie masz możliwości oraz jak często planujesz grillować. Jeśli grillowanie to Twoja częsta aktywność, warto pomyśleć o zdrowiu i zdecydować się na grill gazowy. Z drugiej strony, jeśli lubisz sporadyczne wyjścia na świeże powietrze i cieszy Cię atmosfera, którą tworzy zapach dymu i żarzące się kawałki węgla, to idealnym wyborem będzie grill węglowy.


Jak prowadzić biznes gastronomiczny? Który sprzęt wybrać do restauracji, baru lub foodtrucka? Jakie potrawy dodać do menu? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi na kanale Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage’u na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Fachowych porad udziela ekspert gastronomiczny Michał Orłowski, ambasador marki Royal Catering.

Zapraszamy do współtworzenia kanału i dzielenia się pomysłami na odcinki. Napisz do nas na adres: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej