Odkryj sekrety francuskiego aksamitu w kuchni. Dowiedz się, jak zrobić sos Velouté! 

Udostępnij

Zapach świeżo mielonych ziół, soczystych warzyw i smażonego mięsa unosi się w powietrzu, a Twoje kubki smakowe zaczynają drżeć z niecierpliwością? Jedyne czego brakuje to aksamitnego sosu, który doda całości klasy. A jeśli chodzi o sosy, to Velouté z pewnością jest prawdziwym klejnotem w koronie francuskiej kuchni. Dowiedz się, jak zrobić go samodzielnie! 

Wie macht man Velouté-Sauce und wozu gibt man sie hinzu?

Udostępnij

Zapach świeżo mielonych ziół, soczystych warzyw i smażonego mięsa unosi się w powietrzu, a Twoje kubki smakowe zaczynają drżeć z niecierpliwością? Jedyne czego brakuje to aksamitnego sosu, który doda całości klasy. A jeśli chodzi o sosy, to Velouté z pewnością jest prawdziwym klejnotem w koronie francuskiej kuchni. Dowiedz się, jak zrobić go samodzielnie! 

Czym jest sos Velouté? 

Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić pyszne dania rodem z francuskich dworów, to sos Velouté jest podstawą. Przy czym „podstawa” to dobre określenie, ponieważ należy on do grupy sosów macierzystych. Oznacza to, że sos ten może stanowić bazę dla innych sosów oraz dań. 

Aby przygotować jasny i aksamitny sos Velouté potrzebujesz dwóch rzeczy: 

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby doprawić gotowy sos Velouté ulubionymi przyprawami. Świetnie komponuje się z solą, pieprzem, liściem laurowym, a nawet papryką i chilli.  

Przepis na pierś z kurczaka w kremowym sosie ziołowym 

Przykładów zastosowania sosu Velouté jest naprawdę wiele. Dlatego nasz ekspert Michał pokaże Ci, jak przygotować jedno z jego ulubionych dań. Mowa o piersi z kurczaka serwowanej z sosem ziołowym, ziemniaczkami duchess i blanszowaną karotką. 

Bulion drobiowy 

Na początek potrzebujesz bulionu, z którego zrobisz sos Velouté. W związku z tym, że w menu masz dziś kurczaka, najlepszy będzie więc bulion drobiowy. Do jego przygotowania potrzebujesz: 

Ćwiartki z kurczaka umyj i wrzuć do garnka. Zalej je zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz grzanie. Szumowiny zbierz sitkiem lub łyżką cedzakową. Po zebraniu wszystkich dodaj obrane, umyte i pokrojone warzywa, przyprawy i zioła. Gotuj na małym ogniu przez ok. 45 min. Na koniec odcedź całość, aby uzyskać klarowny wywar. 

Pierś z kurczaka 

Bulion gotowy, pora zabrać się za mięso. Piersi z kurczaka będą przygotowane metodą sous vide. Należy je zapakować w woreczki próżniowe, a następnie wrzucić do gotowania w niskiej temperaturze. Warto więc zaopatrzyć się w odpowiednie urządzenie do gotowania sous vide, woreczki próżniowe oraz pakowarkę, z którymi uzyskasz doskonały efekt. Jeśli chodzi o składniki, potrzebne są: 

Piersi umyj w zimnej wodzie i dokładnie osusz. Natrzyj je przyprawami. Następnie razem z gałązką tymianku zakapuje je do woreczka próżniowego. Pamiętaj o jego szczelnym zamknięciu! Mięso gotuj sous vide w temperaturze 68°C przez godzinę. 

Ziemniaki duchess 

Do przyrządzenia tego dodatku najlepiej sprawdzają się ziemniaki klasy B. Zawierają nieco więcej skrobi, przez co łatwiej się je ugniata, a następnie formuje. Warto też zadbać o rękaw cukierniczy, z którym uzyskasz eleganckie rozetki. Poniżej znajdziesz listę składników: 

Ziemniaki obierz, zalej zimną wodą z dodatkiem soli i gotuj, aż będą miękkie. Po odcedzeniu utrzyj je na gładką masę. Możesz to zrobić za pomocą robota kuchennego. Cały czas mieszając, dodaj starty parmezan, żółtka i odrobinę masła. Na koniec przypraw białym pieprzem i solą. Gotową masę przełóż do rękawa. Ziemniaki wyciskaj w rozetki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C do momentu zarumienienia. 

Blanszowane karotki 

Karotki to minimalistyczny, a jednocześnie bardzo elegancki dodatek warzywny. Dlatego idealnie nadadzą się do przyrządzanej potrawy. Do ich przygotowania potrzebujesz: 

Karotki obierz i przytnij ich natkę. Nie musisz jej całkowicie usuwać, odrobina zieleni będzie się dobrze komponować z pozostałymi składnikami. Marchewkę, sól i pieprz zapakuj próżniowo w woreczku i wrzuć na wrzątek na 2-3 min. Po tym czasie przenieś je do miski z zimną wodą oraz lodem. 

Sos Velouté 

Ostatnim składnikiem dania z piersi z kurczaka, którego potrzebujesz, jest sos Velouté. Bulion masz już gotowy, pora więc przygotować roux i dodatki. W tym celu przygotuj: 

Masło rozpuść na patelni i dodaj do niego mąkę. Pamiętaj, żeby zachować proporcję 1:1. Smaż całość przez chwilę, ale nie za długo. Nie chcesz, aby zasmażka się zarumieniła. Cały czas mieszając, dolewaj powoli ciepły bulion. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji bez grudek dodaj posiekane zioła. 

Wszystko na swoim miejscu. Złóż składniki w jedną całość! 

Składanie dania zacznij od podsmażenia ugotowanej piersi na maśle, aby nadać jej złotego koloru. Gdy to zrobisz, umieść ją na talerzu. Ziemniaki duchess bardzo delikatnie przełóż z blaszki obok piersi. Warto się wspomóc szpatułką. Blanszowane karotki delikatnie podgrzej w maślanej emulsji, a następnie ułóż je na talerzu. Całość polej sosem ziołowym i gotowe. 

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej