Maszynka do mielenia mięsa RCFW 70-600ECO – charakterystyka
Komplet zawiera 2000 solidnych, aluminiowych klipsów. Ich wymiary (szerokość, grubość, wysokość) wynoszą 11,5 x 2 x 11 mm.
Efektywność sprzętu od Royal Catering to zasługa silnika o mocy 600 W. Zapewniając ruch obrotowy ślimaka i noża, umożliwia on pracę z wydajnością 70 kg/h. Parametry te sprawiają, że nasz wilk skutecznie zmieli duże porcje produktów spożywczych, przy zużyciu stosunkowo niewielkich ilości energii elektrycznej.
Ergonomia pracy z modelem RCFW 70-600ECO wynika z jego przemyślanej konstrukcji. Trójstopniowe pokrętło pozwala włączyć lub wyłączyć mielenie, a także zainicjować wsteczny ruch ślimaka. Ostatnia funkcja jest niezwykle użyteczna w przypadku, gdy wewnątrz maszyny utkwią fragmenty, których nie da się rozdrobnić. Element wpływający pozytywnie na jakość pracy to obszerna taca na produkty trafiające do podajnika. Jej wymiary pozwalają na to, by poddać jednorazowo obróbce bardzo duże porcje żywności, bez konieczności ciągłego ich dokładania. Wygodny popychacz z plastiku pozwala wsunąć żywność aż do samego ślimaka.
Uniwersalność maszynki do mięsa marki Royal Catering polega na tym, że przy jej pomocy da się mielić też inne składniki spożywcze np. warzywa, suszone owoce itp. Zależnie od potrzeb użytkownika można stosować ponadto sitka o różnym rozmiarze oczek. W zestawie znajdują się dwa takie akcesoria ze średnicami otworów 5 i 7 mm, a także dysza do robienia kiełbasy. W efekcie nasz sprzęt sprawdzi się podczas wielu kulinarnych wyzwań.
Ciche działanie wilka to zasługa gumowych nóżek amortyzujących wstrząsy oraz niezwykle szczelnej obudowy, wygłuszającej odgłosy silnika. Praca prezentowanego urządzenia jest o wiele cichsza niż można byłoby się tego spodziewać, biorąc pod uwagę parametry techniczne. Używając modelu RCFW 70-600ECO, nie odczujesz więc niedogodności związanych z hałasem.
Higiena podczas pracy z urządzeniem od Royal Catering wynika z kilku praktycznych rozwiązań technicznych. Obudowę oraz wszystkie elementy mające kontakt z żywnością wykonano z wysokiej jakości stali szlachetnej, czyli materiału odpornego na korozję, trwałe zabrudzenia i uszkodzenia mechaniczne. Ponadto wykazuje ona obojętność biologiczną, jest więc całkowicie bezpieczna dla zdrowia. Maszynę można bardzo łatwo zdemontować celem umycia.
Bezpieczeństwo w przypadku modelu RCFW 70-600ECO zapewnione zostało przez system wentylacji. W dolnej część obudowy znajdują się duże otwory, dzięki którym do wewnątrz nawiewane zostaje powietrze chłodzące silnik. Masz więc pewność, że sprzęt nie ulegnie przegrzaniu, a tym samym działał będzie bezawaryjnie.
Wydajny silnik o mocy 260 W napędza mechanizm przesuwający tłok cylindra, zapewniając szybką i efektywną pracę osobie obsługującej (nie trzeba kręcić korbą). Urządzenie od Royal Catering zasilane jest standardowym 1-fazowym napięciem 230 V.
Pojemny cylinder pozwala umieścić jednorazowo w maszynce 15 litrów farszu. Stal szlachetna, z której został wykonany, jest materiałem bardzo trwałym i odpornym, np. na działania kwasów, mechaniczne uszkodzenia i korozję. Cechuje ją biologiczna obojętność – a tym samym bezpieczeństwo dla żywności. Zbiornik łatwo wyjąć w celu oczyszczenia.
Funkcjonalny komplet lejków (średnica 16, 22, 32 i 38 mm), w który wyposażona została nadziewarka do kiełbas, usprawnia wyprodukowanie wielu gatunków wędlin. Dobranie odpowiedniego zależy od charakteru finalnego wyrobu, np. cienkie kabanosy, parówki i frankfurterki, średnia kiełbasa śląska lub podwawelska oraz grubsza kiełbasa krakowska czy mortadela.
Użyteczne bezstopniowe pokrętło umożliwia regulację prędkości posuwu tłoka. Wolniejsza będzie odpowiednia dla bardziej zbitej dziczyzny lub mięsa grubo zmielonego, szybszą wybiorą masarze przygotowujący np. parówki lub pasztetową.
Wygodną obsługę nadziewarki gwarantuje użycie pedału nożnego. Jego naciśnięcie uruchamia mechanizm wyciskający farsz, a puszczenie powoduje zatrzymanie tłoka (na dowolnym poziomie). Dzięki zastosowaniu wskazanego rozwiązania masarz ma dwie wolne ręce. Może nimi kontrolować napełnianie osłonek, zawiązywanie pętek itp. Urządzenie nadaje się do samodzielnej eksploatacji bez pomocników.