Fontanna czekoladowa – charakterystyka
Zestaw RCCF-SET1 złożony z fontanny czekoladowej oraz podestu umożliwia atrakcyjną ekspozycję słodkości i podświetlanie ich lampą LED. Sprzęt zapewnia 16 kolorów i różne efekty. Do fontanny fondue można także z powodzeniem wykorzystać np. ser, sosy, syropy itp. Produkt marki Royal Catering uświetni wesele, urodziny, bankiet, rocznicę oraz inne imprezy okolicznościowe.
Wydajny element grzewczy o mocy 230 W, w który wyposażono fontannę czekoladową, szybko podgrzeje składnik do temperatury w zakresie 30–110°C (wygodna regulacja) oraz pozwoli utrzymać jego płynną konsystencję. Wbudowany automatyczny termostat podtrzymuje parametr na wybranym poziomie. W razie osiągnięcia zbyt wysokiej temperatury grzanie wyłącza się. Otwory wentylacyjne pomagają chłodzić silnik.
Optymalna pojemność modelu sprawia, że fontanna czekoladowa potrafi stopić jednorazowo do 6 kg produktu spożywczego (czekolada, karmel, sos, syrop, rozpuszczony ser). W porównaniu z podobnym sprzętem konkurencyjnych marek, pojemność jest dużo większa. Okrągła misa zapewnia wygodny dostęp z każdej strony.
Dwa osobne przełączniki gwarantują proste i niezależne sterowanie funkcjami urządzenia Royal Catering. Pierwszy włącza grzałkę, drugi uruchamia pracę obracającego się ślimaka, umieszczonego wewnątrz czteropoziomowej wieży. Poprzez jego rotację czekolada dostaje się do góry, po czym płynąc kaskadowo w dół, wlewa się do misy. Rozwiązanie zapobiega pryskaniu czekolady i redukuje ryzyko zatkania fontanny.
Wygodne czyszczenie i konserwacja fontanny founde to zasługa stali nierdzewnej, z której wykonane są misa, wieża oraz ślimak. Materiał ten wykazuje odporność na trwałe zabrudzenia, zarysowania i odkształcenia. Szybki montaż i demontaż poszczególnych podzespołów sprawiają, że można je dokładnie umyć. Podstawę zrobiono z prostego w utrzymaniu czystości szkła akrylowego.
Stabilną pracę prezentowanego urządzenia od Royal Catering zapewniają regulowane nóżki. Tłumią i amortyzują drgania, pozwalają też wypoziomować konstrukcję, nie rysują blatów. Ciche działanie fontanny daje pewność, że nie zakłóci ona przebiegu imprezy.
Wśród 16 kolorów, którymi dysponuje podest do fontanny czekoladowej, są m.in. czerwony, żółty, zielony, cyjan, niebieski, magenta i biały. Użytkownik wybiera ten, najlepiej pasujący do scenerii imprezy lub zmienia je cyklicznie. Funkcje świetlne BRIGHTNESS, FLASH, STROBE, FADE, SMOOTH, FREQUENCY pozwalają regulować intensywność barwy światła i częstotliwość jej zmiany. Umożliwiają też włączenie trybu błysków, strobowania i płynnego przejścia pomiędzy kolorami. Dzięki nim ekspozycja fontanny czekoladowej będzie odpowiednio stonowana lub dynamiczna, zależnie od preferencji i okoliczności.
Powierzchnia użytkowa podstawy składa się z dwóch pięter o średnicach: 100 cm (piętro dolne) i 65 cm (piętro górne). Rozmiary te pozwalają swobodnie ustawić na podeście przekąski, dania, owoce itp.
Bezprzewodowy pilot zapewnia wygodną obsługę sprzętu od Royal Catering. Za jego pomocą z odległości steruje się wszystkimi funkcjami oświetlenia LED. Takie rozwiązanie gwarantuje, że goście będą zaskoczeni niespodziewaną zmianą koloru lub efektu iluminacji.
Trwała konstrukcja to zasługa szkła akrylowego, z którego podest został wykonany. Materiał ten jest bardzo lekki, a ponadto charakteryzuje się dużą wytrzymałością, udarnością i odpornością na rozbicia. Dzięki zastosowaniu takiego tworzywa urządzenie przez długi czas spełniać będzie swoje zadania. Kompaktowa budowa urządzenia o wymiarach 33,2 x 33,2 x 60 cm sprawia, że pasuje ono do praktycznie każdej powierzchni roboczej. Waga wynosząca 5,9 kg ułatwia przechowywanie i transport sprzętu. Podstawę można łatwo zdemontować oraz przenosić.