Garnek do pasteryzacji Royal Catering – opis
Podgrzewacz do wina to wielofunkcyjny sprzęt gastronomiczny o pojemności 27l, który gotuje żywność, podgrzewa ją i dozuje gorące napoje. Model RCMW-27DTB dostępny w oficjalnym salonie producenta Royal Catering doskonale zda egzamin także w pasteryzacji słoików z przetworami. Maszyna wyposażona w system ochrony przed przegrzaniem i pracą na sucho zapewnia bezpieczną oraz wygodną eksploatację zarówno w domu, jak i profesjonalnej kuchni.
Uniwersalność produktu Royal Catering wynika z kilku funkcji. Gotowanie pozwala przygotować np. potrawy z owoców i warzyw, zupy, gulasz, wywary, a także zaparzyć herbatę/kawę. Nadaje się również do dozowania gorących napojów i pasteryzacji słoików z sokami, dżemami, marmoladą, piklami warzywnymi, kapustą, cukinią, dynią oraz innymi tego rodzaju przetworami. Zestaw obejmuje specjalną podkładkę do słoików.
Grzałka o mocy 1800W gwarantuje znaczną wydajność podgrzewania 27-litrowego zbiornika bez ryzyka przypalenia zawartości. Rozprowadzane ciepło sprawia, że jedzenie lub napój zachowują wysoką temperaturę. Aby osiągnąć bezpieczeństwo i efektywność, umieszczono w zbiorniku ograniczenia maksymalnej i minimalnej pojemności.
Termostat dysponuje maksymalną temperaturą 100°C i minimalną 30°C. Parametr reguluje się bezstopniowo za pomocą pokrętła z czytelną skalą. Lampka kontrolna świeci się na pomarańczowo, kiedy garnek do pasteryzacji podgrzewa zawartość i gaśnie w chwili osiągnięcia wybranej temperatury.
Wygodna i intuicyjna eksploatacja to zasługa nie tylko bezstopniowego pokrętła do regulacji temperatury, ale również kranika spustowego do dozowania napojów. Dysponuje ustawieniem w 3 pozycjach: otwartej dopóki użytkownik wciska uchwyt, zamkniętej lub otwartej dopóki nie zostanie zamknięty ręcznie.
Duże, nienagrzewające się uchwyty ułatwiają przenoszenie sprzętu RCMW-27DTB. Wykonano je z tworzywa sztucznego, aby zapewnić bezpieczeństwo użytkowania. Dodatkowo podgrzewacz do wina wyposażono na dnie w schowek na przewód zasilający, z którego można skorzystać w czasie przechowywania urządzenia.
Ochrona przed pracą na sucho i system ochrony przed przegrzaniem stanowią 2 najważniejsze funkcje pozwalające na bezpieczną eksploatację. Pierwsza automatycznie wyłącza grzanie, kiedy zbiornik jest pusty, a druga zabezpiecza podstawowe elementy urządzenia.
Trwała i solidna konstrukcja ze stali z podwójnie emaliowanym zbiornikiem zapewnia maszynie długą żywotność. Ponadto całość jest prosta w czyszczeniu i konserwacji (wygodny dostęp do zbiornika ze zdejmowaną osłoną). Gumowe nóżki gwarantują garnkowi do wekowania stabilność w czasie pracy i nie rysują powierzchni w chwili jego przesuwania.