Zgrzewarka próżniowa od Royal Catering – opis
Skuteczna ochrona to zaleta pakowania próżniowego. Przedłuża ono trwałość szerokiej gamy artykułów: mięsa, ryb, owoców, wędlin oraz warzyw. Zapakowane w worki suche produkty (kawa, orzechy, bakalie) również optymalnie się przechowują, zachowując przy tym swój naturalny aromat. Zabezpieczone są przed wilgocią, kurzem, bakteriami oraz wieloma innymi niekorzystnymi czynnikami. Pakowanie próżniowe wskazane jest także dla artykułów chemicznych (w tym leków i kosmetyków), elektronicznych oraz na przykład dokumentów.
Zmniejszenie objętości względem tradycyjnych opakowań (puszki, kartony) doceniają przedsiębiorcy z branży transportowej oraz hurtownicy. Dzięki ekonomicznym woreczkom można jednocześnie przewieźć lub przyjąć do przechowania większą niż tradycyjnie ilość towaru.
Innowacyjne gotowanie sous vide opiera się na przyrządzaniu w wodzie lub na parze żywności zapakowanej próżniowo. Za sprawą niskiej temperatury ok. 60°C oraz hermetycznej osłony potrawy zachowują naturalne walory odżywcze. Są także niezwykle soczyste i równomiernie ugotowane.
Praktyczna pakowarka próżniowa nadaje się do worków o szerokości maks. 32 cm (długość dowolna). Posiada łatwy system zamykania; wystarczy go lekko nacisnąć, aby mieć gwarancję zachowania szczelności. Dzięki mocy wynoszącej 165 W osiągnięto znaczną wydajność 16 l/min. Sprzęt od Royal Catering ma następujące użyteczne funkcje:
- Vacuum: inicjuje w pełni automatyczny proces odsysania powietrza i uszczelniania. Po jego zakończeniu urządzenie się wyłącza.
- Speed: pozwala ustawić prędkość pomiędzy opcjami wolno/szybko.
- Food: dopasowuje parametry pracy do typu żywności (sucha/wilgotna).
- Canister: umożliwia odessanie powietrza z zewnętrznych pojemników.
- Pulse: proces zamykania w woreczku przeprowadzany jest ręcznie. Sprawdza się podczas pakowania delikatnych przedmiotów.
- Seal: zgrzewa worki bez odsysania powietrza.
Kompaktowy model RCVG-32E został wykonany z bardzo trwałej stali szlachetnej oraz tworzywa ABS. Dzięki niewielkim rozmiarom i wadze łatwo go przenosić z miejsca na miejsce. Obsługa jest niezwykle intuicyjna. Odbywa się za pomocą czytelnie opisanych przycisków typu touchpad. Kontrolki LED na bieżąco informują o aktualnie przebiegającym procesie. Komora na rolkę umożliwia przechowywanie rękawa, a także precyzyjne docinanie torebek w pożądanym przez obsługującego rozmiarze.
Pakowarka próżniowa od Royal Catering ułatwia szybkie zapakowanie różnych przedmiotów. Model RCVG-32E to sprzęt bardzo przydatny w fabrykach, hurtowniach, a także w supermarketach, sklepach mięsnych, rybnych oraz wszystkich innych miejscach, gdzie istotne jest przechowywanie produktów w higienicznych warunkach. Docenią go również restauratorzy posługujący się metodą sous vide oraz gospodynie, które chcą przedłużyć trwałość artykułów spożywczych używanych w domowych kuchniach.