Nic nie może przecież wiecznie trwać...wieczory przy grillu tym bardziej. Po imprezie nie można przejść obojętnie obok zaschniętego, brudnego grilla. Należy bowiem czyścić go po każdym użyciu! Na szczęście w przypadku grillów gazowych zadanie staje się o połowę prostsze. Im szybciej grill zostanie wyczyszczony, tym lepiej dla Ciebie. Grill gazowy znacznie łatwiej doprowadza się do pierwotnego stanu, kiedy jeszcze jest ciepły po uczcie. Pozwól, że wyjaśnimy Ci, jak to działa.
Nic nie może przecież wiecznie trwać…wieczory przy grillu tym bardziej. Po imprezie nie można przejść obojętnie obok zaschniętego, brudnego grilla. Należy bowiem czyścić go po każdym użyciu! Na szczęście w przypadku grillów gazowych zadanie staje się o połowę prostsze. Im szybciej grill zostanie wyczyszczony, tym lepiej dla Ciebie. Grill gazowy znacznie łatwiej doprowadza się do pierwotnego stanu, kiedy jeszcze jest ciepły po uczcie. Pozwól, że wyjaśnimy Ci, jak to działa.
Nie trzeba czyścić wnętrza kopuły bezpośrednio po każdym grillu. Eksperci radzą zrobić to raz przed sezonem grillowym i raz po nim, na przykład tuż przed schowaniem grilla do piwnicy. Dbanie o sprzęt jest ważne nie tylko z higienicznego punktu widzenia. Wydłużysz w ten sposób również żywotność sprzętu i nadasz potrawom znacznie lepszego posmaku.
Złote zasady dotyczące czystego grilla gazowego
Małe kawałki mięsa, tłuszcz, marynata, czy ślady sera halloumi… Przywierające części jedzenia z biegiem czasu zamienią się w pleśń. A ponieważ resztki przyklejają się nie tylko do górnej powierzchni, ale także do spodu rusztu, należy czym prędzej chwycić za drucianą szczotkę.
Zamknij pokrywę grilla gazowego i ponownie podgrzej urządzenie na tzw. maxa. Pod wpływem ciepła, resztki wysuszą się całkowicie i pozostawiają za sobą jedynie zwęgloną kupkę białego popiołu, którą można łatwo usunąć szczotką do grilla. Dzięki powyższemu wyczyścisz również osłony palników znajdujące się poniżej rusztu. Pod sam koniec „przejedź” wszystko wilgotną szmatką i odrobiną płynu do mycia naczyń, a wszystko znów będzie lśniło jak nowe!
Kiedy tak naprawdę wiadomo, że proces czyszczenia dobiegł końca? To bardzo proste. Czyszczenie grilla można porównać do wyboru nowego papieża. Dzięki unoszącemu się dymowi wiadomo, kiedy grill został „wypalony z wszelkich brudów”. Wówczas zacznie wytwarzać się coraz mniej dymu. Dzieje się tak zwykle po 10-15 minutach. Dopiero wtedy należy otworzyć pokrywę, aby zobaczyć, co się dzieje pod spodem. Jeśli jeszcze nie wszystko rozpadło się w drobny mak (a raczej kurz), zamknij pokrywkę i odczekaj kilka minut.
Jak czyścić szczotkę do grilla
Zapobiegaj również przywieraniu jedzenia do metalowej szczotki, której jedynym zadaniem powinno być usuwanie wyżej wspomnianego popiołu. Jeśli jednak szczotka do grilla ulegnie zabrudzeniu, zalecamy wyczyszczenie jej wodą z detergentem rozpuszczającym tłuszcz i spłukanie wszystkiego gorącą wodą. Nie zapomnij potem jej wysuszyć! Najlepiej jest dobrze wytrzepać szczoteczkę, a następnie owinąć w ręcznik. Aby nie dopuścić do zbyt dużych zabrudzeń, włóż szczotkę pod pokrywę grilla, aby również poddać ją tzw. „wypaleniu”. Warunkiem jest jednak to, aby szczotka była wyposażona w długi i odporny na ciepło uchwyt. Z tego również powodu drewniane uchwyty są raczej nieodpowiednie dla tej metody.
Nie tylko ruszt wymaga naszej uwagi
Podczas czyszczenia grilla nie należy zaniedbywać tacki na tłuszcz oraz blatu. Nie tylko ruszt, osłony palników czy płyty grillowe muszą zostać poddane czyszczeniu. Każdy w domu ma szmatkę lub gąbkę, a także dostęp do wody i detergent rozpuszczający tłuszcz. Na co więc czekać? Pozwól grubszym cząsteczkom jedzenia namoknąć, a następnie zetrzyj je. Środek do czyszczenia w formie octu jest niezawodny w walce z zaschniętym brudem. Również w tym przypadku nie należy używać szczotki drucianej ani druciaka do szorowania powierzchni ze stali nierdzewnej.
Obudowa grilla niekoniecznie musi być czyszczona po każdej uczcie. Stosunkowo łatwo jednak wszystkie czynności można wykonać ręcznie. Dostępne środki do czyszczenia szkła lub stali nierdzewnej okazują się bardzo skutecznymi odtłuszczaczami na powierzchniach zewnętrznych. Zwykle wystarczy wyczyścić obudowę pod koniec sezonu grillowego, czyli tuż przed zimą.
Diabeł tkwi w szczegółach
Nie wszystkie resztki przyklejają się do rusztu lub pokrywy palnika. Kawałki mięsa, marynata i wyciekający tłuszcz lądują często na dnie grilla. Wszystkie cząsteczki opadające na sam spód w końcu zaczną przecież gnić, jeśli nie zareagujesz na czas. Problem jednak w tym, że wszelkie pozostałości pozostaną na spodzie, nawet jeśli zaaplikujesz metodę „wypalania do czysta”. Powód jest bardzo prosty: ciepło po prostu się nad zacznie unosić.
Przed wyczyszczeniem wnętrza należy koniecznie pozwolić grillowi całkowicie ostygnąć, aby nie poparzyć się podczas wyjmowania poszczególnych metalowych części. Aby uniknąć zarysowań, nie należy usuwać brudu środkiem do czyszczenia metalowych patelni, zaś plastikową lub drewnianą szpatułką. Powierzchnię grilla należy oczyścić łagodnym detergentem, który nie uszkodzi materiału. Spryskiwacz do piekarnika również spełni tu swoje zadanie. Pozwól, aby wchłonął w tłustą warstwę resztek na kilka minut, a następnie wytrzyj wszystko szmatką. Jest to szczególnie przydatne posiadaczom grilla gazowego z miską na ocieki. Oznacza to, że brud można łatwo usunąć, zetrzeć i zutylizować jednym ruchem.
Jak czyścić ruszt żeliwny?
Ruszty żeliwne czyści się w taki sam sposób jak ruszty ze stali nierdzewnej. W przypadku grubszych zabrudzeń często zaleca się ostrożne użycie miękkiej mosiężnej szczotki. Po oczyszczeniu nałożyć cienką warstwę oleju miękką szmatką i wypalić brud tak, aby zachowała się patyna. Możesz do tego użyć oliwy lub oleju roślinnego. Nie jest to jednak konieczne po każdym czyszczeniu. Bez warstwy patyny charakterystycznej dla rusztu żeliwnego, potrawy zaczynają po prostu przywierać do metalu. Ponadto, warstwa tłuszczu zabezpiecza ruszt grilla przed korozją. A co jeśli zacznie pojawiać się rdza? Po prostu wetrzyj żaroodporny olej kuchenny i włącz grilla.
Jeśli zastanawiasz się nad regularnym czyszczeniem poszczególnych elementów grilla gazowego wodą lub za pomocą zmywarki, od razu mówimy, abyś wybił sobie ten pomysł z głowy! Tylko patrzeć, a poszczególne części zaczną rdzewieć. Dlatego też „klasyczna” metoda polegająca na owinięciu brudnego rusztu wilgotną gazetą nie jest tu mile widziana.
Podczas korzystania z myjki wysokociśnieniowej lub parowej należy zachować szczególną ostrożność! Zanim zdmuchniesz brud z dużą mocą, zabierz z pola widzenia wszelkie części podatne na usterki (np. takie jak palniki gazowe), zaś uszczelki i węże gazowe sprawdź pod kątem uszkodzeń.
W jaki sposób czyszczenie gastrogrillów różni się od czyszczenia domowych wersji?
Zupełnie inaczej wygląda proces czyszczenia grilla gazowego z płytami wykonanymi z łatwej do czyszczenia stali nierdzewnej lub odlewanego aluminium. Są to wersje powszechnie używane w gastronomii. Nie ma znaczenia, czy płyty grillowe są płaskie, czy też nie. Dla świata gastronomii szczególnie charakterystyczne są surowe wytyczne dotyczące higieny. Grille należy zatem zawsze czyścić zgodnie z zaleceniami branży. Dużą zaletą płyt grillowych jest to, że żaden tłuszcz czy też większe resztki jedzenia nie wpadną wgłąb grilla, a więc czyszczenie wnętrza staje się zupełnie zbędne. Tłuszcz odpływa znacznie łatwiej w przypadku płyt falistych, dlatego są również uważane za „zdrowszy” wariant. Jednak w porównaniu do paneli płaskich, falista struktura utrudnia ich czyszczenie.
Pod żadnym pozorem nie należy jednak czyścić powyższych elementów żrącymi środkami lub mleczkiem do szorowania. Może to spowodować zarysowania na powierzchni. Nawet najmniejsze zadrapania powodują, że potrawy zaczną przywierać do płyty. Zamiast tego, należy zepchnąć tłuste pozostałości za pomocą plastikowego skrobaka do rynienki na tłuszcz. Pojemnik można łatwo wyjąć, a zawartość odpowiednio wypłukać. Wystarczy na sam koniec przetrzeć powierzchnię wilgotną szmatką. Większość dostępnych na rynku grilli gastronomicznych posiada trójstronną osłonę antyrozbryzgową. Zarówno mycie ścianek bocznych podniesionych o kilka centymetrów, jak i ścianek tylnych staje się dziecinnie proste. Twój grill gazowy będzie gotowy na następne porcje smacznego jedzenia w mgnieniu oka!
Na kanałach Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpege’u Chef’s Gear Polska | Facebook dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.
Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].
Udostępnij