Płyta grillowa czy grill kontaktowy? Porównanie produktów

Udostępnij

Chcesz włączyć burgery do menu swojego lokalu lub planujesz otworzyć burgerownię? Zapoznaj się z testem płyty grillowej i grilla kontaktowego, wybierając sprzęt odpowiedni do swoich potrzeb.

Udostępnij

Chcesz włączyć burgery do menu swojego lokalu lub planujesz otworzyć burgerownię? Zapoznaj się z testem płyty grillowej i grilla kontaktowego, wybierając sprzęt odpowiedni do swoich potrzeb.

Test grilli gastronomicznych, czyli smażenie burgerów na czas

Nasz ekspert Michał Orłowski wziął na ruszt płytę grillową RCEG-75 i grill kontaktowy RCKG-2200-F marki Royal Catering. Oba sprzęty mają moc 2200 W i można je nagrzać aż do 300°C. Różnią się jednak konstrukcją. Jak wpłynie ona na funkcjonalność urządzeń? – Sprawdźmy to, przeprowadzając test na burgerach – mówi kucharz.

Pierwsze zadanie polega na smażeniu pojedynczego kotleta przez 4 minuty. Burger na płycie grillowej po 2 minutach zostaje obrócony, aby równomiernie się usmażył.

Po upływie czasu i przekrojeniu obu, okazuje się, że ten z płyty grillowej smażył się o 2 minuty za krótko. Kotlet z grilla jest natomiast zbyt mocno wysmażony. – Potrzebowałby minuty mniej – wskazuje ekspert, podkreślając w tym przypadku dwukrotną oszczędność czasu.

Drugi test polega na jednoczesnym przyrządzeniu 10 burgerów. Przygotowanie bułek, udekorowanie ich dodatkami oraz usmażenie kotletów w przypadku płyty zajęło 10 minut. Dużo mniejszy grill potrzebował na to aż 17 minut.

Płyta grillowa czy grill kontaktowy – podsumowanie

Który sprzęt jest zatem lepszy? – Oba są bardzo dobre, odpowiadają tylko na inne potrzeby – mówi Michał Orłowski. Zaznacza, że płyta grillowa będzie świetna do obleganej burgerowni. Dzięki niej można naraz efektywniej przyrządzić wiele porcji.

Mniejszy grill kontaktowy poradzi sobie natomiast szybciej z pojedynczym zamówieniem. Będzie więc niezastąpiony w mniejszym lokalu. Kucharz wskazuje, że jeżeli serwujesz dziennie ok. 40 burgerów, to będzie wręcz idealny. Dodatkowo zajmuje niewiele miejsca i można na nim przyrządzić również inne dania.


Pracuję z profesjonalnym sprzętem każdego dnia. W tym filmie zadbałem o to, aby dokładnie przetestować ten produkt. Możesz sprawdzić, w jaki sposób pracuje, a następnie zdecydować, który model wybrać do swojej firmy. Mam nadzieję, że mój film i wskazówki pomogą w jeszcze efektywniejszym prowadzeniu Twojej działalności.

Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Jego porady znajdziesz na kanale Chef’s Gear Polska.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Mini pączki serowe – szybki deser z serkiem homogenizowanym

Mini pączki serowe z serkiem homogenizowanym to przepis, który zachwyca prostotą i smakiem. Delikatne, puszyste i…

Czytaj więcej

Jak wyczyścić zmywarkę i przedłużyć jej żywotność?

Czy Twoja zmywarka nie działa tak skutecznie jak kiedyś? A może zauważyłeś nieprzyjemny zapach lub osady…

Czytaj więcej

Zamrażarka szokowa – niezbędnik w gastronomii

Zamrażarka szokowa to urządzenie, które zrewolucjonizuje sposób przechowywania i przygotowywanie żywności w Twojej restauracji. Dzięki niej…

Czytaj więcej

Jak mrozić grzyby, aby zachować ich smak i aromat?

Mrożenie grzybów jest jednym z najlepszych sposobów, aby cieszyć się ich smakiem i aromatem poza sezonem.…

Czytaj więcej