Perfekcyjny stek z grilla – praktyczne porady

Udostępnij

Przygotowanie steka na grillu dla wielu wydaje się być czymś skomplikowanym i wymagającym dużych umiejętności kulinarnych. W rzeczywistości cały proces jest bardzo prosty – łatwiejszy od przygotowania wieloskładnikowej zupy czy innych dań. Dlaczego więc przysparza tylu wątpliwości i problemów? Jak zrobić idealnego steka z grilla?

Gegrilltes Steak

Udostępnij

Przygotowanie steka na grillu dla wielu wydaje się być czymś skomplikowanym i wymagającym dużych umiejętności kulinarnych. W rzeczywistości cały proces jest bardzo prosty – łatwiejszy od przygotowania wieloskładnikowej zupy czy innych dań. Dlaczego więc przysparza tylu wątpliwości i problemów? Jak zrobić idealnego steka z grilla?

Jak przygotować stek grilla?

Jak grillować steka, aby uzyskać idealną konsystencję i soczystość mięsa? Choć cały proces przygotowywania dania nie jest skomplikowany, wiele osób boryka się z trudnościami – mięso z grilla wychodzi zbyt suche, gumowate, często przyrównuje się je także do podeszwy. O czym należy pamiętać przy robieniu steku grillowanego? Które wskazówki okażą się kluczowe dla przyrządzenia pysznego posiłku?

Marynata na stek z grilla

Mięsa robione na grillu nieodłącznie kojarzą się z marynatą – im dłużej kawałki karkówki i inne mięsa na grilla przebywają w mieszance oleju i rozmaitych przypraw, tym bardziej aromatyczne się stają i wydobywa się z nich pełnię smaku. Zupełnie inaczej jest jednak w przypadku steków wołowych z grilla – marynata niepotrzebnie przykryłaby bukiet smaków kryjących się w dobrze wysezonowanych kotletach. Dlatego też zapomnij o godzinach zanurzania mięsa w marynacie i dowiedz się, jak przyprawić steka na grilla!

Jak przyprawić steka na grilla?

Nie ma nic prostszego od przyprawienia grillowanych steków! Wszystko, czego potrzebujesz, to… sól! Wiele źródeł podaje, że osolenie mięsa na steki z grilla może skutkować wyciągnięciem z kotletów całej wilgoci, ale dzieje się tak tylko wtedy, gdy przyprawianie ma miejsce na długo przed wrzuceniem steków na ruszt. Jeśli jednak posolisz je zaraz przed grillowaniem, osiągniesz doskonałe efekty – sól pomoże zachować soki wewnątrz kotletów, a także spowoduje wytworzenie się na wierzchu grillowanych steków pysznej, chrupiącej skórki.

Na etapie grillowania steki nie potrzebują żadnych dodatkowych przypraw. Jednak wybornie smakują podawane z masłem – to natomiast można doprawić dowolnie! Idealną kompozycją z pewnością okaże się grillowany stek z masłem rozmarynowym. Na talerzu można dodać także odrobinę pieprzu do mięsa.

Jakie mięso na stek z grilla?

Liczne rodzaje steków sprawiają, że nie wiesz, na co się zdecydować? Przyjrzyj się zatem kilku popularnym propozycjom i zdecyduj, którą z nich chcesz przetestować.

Polędwica wołowa z grilla

Stek z polędwicy wołowej z grilla to wspaniały wybór dla osób poszukujących delikatnego, rozpływającego się w ustach mięsa. To jeden z najszlachetniejszych rodzajów steków, który idealnie sprawdza się pokrojony na kawałki o grubości 3-5 cm. Jeśli właśnie rozpoczynasz swoją przygodę z kotletami z wołowiny, zacznij właśnie od polędwicy – to prawdziwa klasyka gatunku wśród grillowanych steków.

Stek z antrykotu z grilla

Antrykot to fragment mięsa znajdujący się pomiędzy kręgosłupem a żebrami tuszy wołowej. Jego ogromną zaletą są liczne przerosty z tłuszczu, za których sprawą gotowy stek z antrykotu staje się doskonale soczysty i ma delikatną strukturę. Właśnie dzięki tłuszczowi, który jest nośnikiem smaku, antrykot jest najbardziej aromatycznym mięsem na steki z grilla.

Stek z rostbefu z grilla

Rostbef również jest mięsem bardzo smacznym, jednak nieco twardszym od polędwicy i mniej soczystym od antrykotu. Rostbef to długi mięsień o dużym przekroju, umiejscowiony po zewnętrznej stronie kręgosłupa przy biodrach. Jest to zatem mięsień pracujący, co tłumaczy mniejszą zawartość tłuszczu i bardziej zbitą strukturę. Dla miłośników tłustych mięs stek z rostbefu z grilla może okazać się zbyt chudy.

Stek cielęcy z grilla

Cielęcina jest jednym z najzdrowszych mięs – mnóstwo w nim białka, a niewiele tłuszczu. Polędwica cielęca doskonale nadaje się na grilla – jest jeszcze delikatniejsza od polędwicy wołowej, a przy tym pełna witamin z grupy B i minerałów! Warto pilnować, aby stek cielęcy z grilla nie stał się za suchy – w tym celu można zawinąć plastry mięsa w słoninę lub boczek.

Stek z polędwicy wieprzowej

Konserwatywni miłośnicy steków z grilla z pewnością nie uznają przygotowywania tej potrawy z innego mięsa, jak z wołowiny. Jeśli jednak ktoś nie lubi specyficznego smaku mięsa z krowy, może zrobić steki wieprzowe. Tutaj jednak nie ma miejsca na krwiste mięso – wieprzowina musi zostać poddana całkowitej obróbce termicznej, aby nie zaszkodzić zdrowiu człowieka. Niemniej miękki, aromatyczny stek z karkówki lub łopatki może się okazać przyjemną alternatywą dla tradycyjnych steków wołowych.

Jak grillować steki na grillu elektrycznym?

Szaszłyki, burgery na grilla, ale i steki z powodzeniem można przygotować na grillu elektrycznym. Okaże się to szczególnie przydatne w lokalach gastronomicznych, gdzie perfekcyjne przyrządzenie grillowanych steków wołowych może stać się powodem popularności i renomy restauracji. Jednak nie musisz mieć gastronomicznego grilla, by przygotować steki w domu – wystarczy Ci także zwykły grill elektryczny o wysokiej mocy.

Jak grillować na grillu elektrycznym? Stek wołowy przygotujesz w krótkim czasie – najważniejszym punktem jest bardzo dobre rozgrzanie płyty lub płyt, w zależności od tego, czy używasz grilla o konstrukcji otwartej, czy zamkniętej. Budowa grilla zadecyduje też o czasie przygotowywania steków – w zamkniętym od razu grillowane są obie strony mięsa, więc potrawa będzie gotowa dwa razy szybciej.

Stek z grilla gazowego lub węglowego

W przypadku grillowania steków na grillu gazowym czy węglowym możesz mieć do czynienia z grillowaniem pośrednim i bezpośrednim. Będzie to możliwe, jeśli brykiet rozpalisz załóżmy po prawej stronie komory, a lewą pozostawisz pustą, i analogicznie – jeśli zapalisz palniki tylko z lewej strony w grillu gazowym.

W takiej sytuacji możesz zacząć od grillowania bezpośredniego, czyli nad rozżarzonymi węglami lub rozpalonym ogniem. Steki grilluj przez dwie minuty z każdej strony z zamkniętą pokrywą grilla. Następnie przełóż mięso na drugą stronę i rozpocznij grillowanie pośrednie i kontynuuj, aż wnętrza steków osiągną pożądaną temperaturę – tę sprawdzisz za pomocą specjalnego termometru ze szpikulcem, który jest jednym z najlepszych akcesoriów do grilla.

Sprzęt gastronomiczny do grillowania steków

Szczególną uwagę należy poświęcić przygotowywaniu steków z grilla w lokalach gastronomicznych – tutaj nie ma miejsca na eksperymenty i porażki. Każda sztuka mięsa musi być przyrządzona perfekcyjnie, by zapewnić niezapomniane wrażenia smakowe gościom. Dlatego też szukając sprzętu do grillowania w restauracji, koniecznie weź pod uwagę specjalistyczne urządzenia.

Takim właśnie okażą się gazowe piece do steków wytwarzające temperaturę nawet 800°C! Pozwala to uzyskiwać efekty, jakie są niemożliwe do osiągnięcia na zwykłej patelni grillowej. Innym wyborem mogą być grille elektryczne, ale tylko te wyróżniające się wysoką mocą – jedna płyta grzewcza powinna mieć ok. 3000 W mocy, by sprawdzić się w każdej sytuacji. Dostępne są także płyty gazowe rozgrzewające się do temperatury 300°C – z nimi także możesz liczyć na udane grillowanie steków.

Jak grillować steki – podsumowanie

Dobrze zrobiony stek z grilla długo nie pozwala o sobie zapomnieć – jeśli raz go skosztujesz, już zawsze będzie lądował na ruszcie, a Ty zyskasz popisowe danie, którym będziesz raczył najbliższych lub odwiedzających Twoją restaurację klientów. Najważniejsze, to zadbać o wydajny, osiągający wysokie temperatury sprzęt, o mięso najwyższej jakości oraz o minimalizm w przyprawianiu grillowanych steków – okazuje się bowiem, że najprostsze potrawy są najlepsze!

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej