Maszynka do mięsa – jaką wybrać? Przegląd ręcznych i elektrycznych wilków do mięsa

Udostępnij

Maszynki do mielenia mięsa coraz częściej stanowią element wyposażenia nie tylko profesjonalnych lokali gastronomicznych, ale i domowych kuchni. Nie ma się czemu dziwić, w końcu ich zastosowanie nie ogranicza się jedynie do obróbki mięsa. Świetnie nadają się do przygotowania bułki tartej, sera na sernik, maku na makowiec i wielu innych zadań. Obecnie na rynku znajdziesz modele o różnych parametrach i funkcjach. Jak wybrać maszynkę do mielenia odpowiadającą Twoim potrzebom? 

Udostępnij

Maszynki do mielenia mięsa coraz częściej stanowią element wyposażenia nie tylko profesjonalnych lokali gastronomicznych, ale i domowych kuchni. Nie ma się czemu dziwić, w końcu ich zastosowanie nie ogranicza się jedynie do obróbki mięsa. Świetnie nadają się do przygotowania bułki tartej, sera na sernik, maku na makowiec i wielu innych zadań. Obecnie na rynku znajdziesz modele o różnych parametrach i funkcjach. Jak wybrać maszynkę do mielenia odpowiadającą Twoim potrzebom? 

Co wybrać? Ręczną czy elektryczną maszynkę do mielenia?

Cechą wspólną wszystkich maszynek do mielenia jest ich zasada działania. Mięso lub inny składnik wkłada się do gardzieli urządzenia, skąd ślimacznica przesuwa go bliżej noża, który rozdrabnia porcję. Następnie zmielony produkt wydostaje się przez oczka sitka. Różnice wynikają m.in. ze sposobu zasilania, konstrukcji, a także wydajności. Generalnie wyróżnia się dwa rodzaje: 

Twój wybór w dużej mierze zależy do tego, jakie ilości mięsa zamierzasz mielić. W sytuacji, gdy potrzebujesz niewielkich porcji na niedzielne obiady, wówczas ręczna maszynka sprawdzi się idealnie. Z kolei modele elektryczne doskonale nadadzą się nie tylko w użytku domowym, ale i do przygotowania wielu dań w restauracjach. Zdarza się, że profesjonalne urządzenia wykorzystywane w gastronomii cechują się znacznie lepszymi parametrami niż te stosowane w domach. Często określa się je mianem wilków do mięsa. 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze wilka do mięsa?

Podczas podejmowania decyzji przy zakupie odpowiedniej maszynki do mielenia musisz pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Bez wątpienia najważniejszymi są moc i wydajność urządzenia. Warto też zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonano wilka do mięsa oraz czy jest on stabilny w trakcie pracy. Na Twój wybór będą też miały wpływ akcesoria dołączone do zestawu, a także funkcje usprawniające mielenie mięsa. Czemu akurat te cechy są najważniejsze? 

Aspektów, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze idealnej maszynki do mielenia, jest wiele. Jednak, jeżeli zależy Ci na sprzęcie do sprawnej obróbki mięsa i wieloletniej użyteczności bez awarii, wówczas należy pamiętać o wyżej wymienionych punktach. To, co przede wszystkim powinno Cię interesować, to wydajność. 

Jak dobrać wydajność maszynki do mielenia do Twoich potrzeb?

Duża liczba modeli wilków do mięs o różnej efektywnościach pracy może przyprawić o ból głowy nawet doświadczonego kucharza. Dlatego powinieneś dokładnie przemyśleć, jak wielkie będzie zapotrzebowanie na mielone mięso w Twojej restauracji. Bez tego w najgorszym wypadku kupisz urządzenie, które nie sprosta ilości surowców i będziesz zmuszony kupić kolejny sprzęt. 

Lokale gastronomiczne oferujące w swoich menu 1 czy 2 dania z mięsem mielonym potrzebują maszynki o stosunkowo niewielkiej wydajności. Doskonałym przykładem jest model RCFW 70-600ECO marki Royal Catering. Jego efektywność do 70 kg/godz. nadal imponuje, ale daleko mu do pozostałych urządzeń z oferty tego producenta. Niemniej doskonale sprawdza się podczas przygotowania składników do potraw serwowanych w profesjonalnych restauracjach. Dodatkowo wydajność na tym poziomie wpływa też na kompaktowy rozmiar i niewielką wagę. W małych kuchniach właściwa organizacja sprzętów ma znaczenie przy zapewnieniu odpowiedniego komfortu pracy. Dlatego wilk do mięsa, który można wyciągnąć z szafki, gdy sytuacja tego wymaga, stanowi świetny element wyposażenia takiego lokalu. 

Na rynku znajdziesz też maszynki jak np. model RCFW-300PRO, również marki Royal Catering. Wydajność 300 kg/godz. sprawia, że urządzenie nadaje się do miejsc serwujących głównie potrawy z mięsa mielonego. Takimi lokalami bez wątpienia są coraz popularniejsze burgerownie. Z urządzeniami tego typu w zaledwie kilku minut zmielisz wystarczającą ilość surowca potrzebną na 100 czy 200 kotletów. Pamiętaj jednak, że wraz z większą wydajnością idą też większe gabaryty. Wilki do mięsa pracujące z taką efektywnością są zwykle bardzo ciężkie i duże. Stawia się je w jednym miejscu bez możliwości przeniesienia. Z drugiej strony ich waga pozytywnie wpływa na stabilność całości. Z kolei rozmiary nie przeszkadzają restauracjom opierającym swój biznes na hamburgerach czy spaghetti. Kuchnie w tych lokalach są zwykle planowane pod kątem zmieszczenia tak dużego wilka do mięsa. 

Oczywiście w sprzedaży nie brakuje też przemysłowych maszyn do mielenia. Osiągają one wydajność nawet 800 kg/godz. Wykorzystuje się je przeważnie w dużych firmach masarskich zajmujących się masową produkcją mięsa mielonego. Nie oznacza to jednak, że nie nadają się do pracy w restauracyjnych kuchniach. Musisz się jednak liczyć z tym, że urządzenia cechują się o wiele większymi gabarytami. Jeżeli jesteś zainteresowany takim sprzętem, to marka Royal Catering ma w swoim asortymencie model RCFW-800PRO+ posiadający właściwe parametry. 

Co przygotować z mięsa mielonego?

Zastosowań mięsa mielonego w gastronomii jest naprawdę dużo. W każdym polskim domu chociaż raz pojawiły się tradycyjne kotlety mielone lub gołąbki w sosie pomidorowym. Z kuchni międzynarodowej można wyróżnić wspominanie już hamburgery, ale i grecką musakę, turecki shish kebab czy gruzińskie pierożki chinkali. Jednak do najpopularniejszych dań bez wątpienia należy włoskie spaghetti bolognese. Ugotowanie tego dania nie jest skomplikowane i poradzi sobie z nim każdy. Jak zatem wygląda jego przygotowanie? 

Zacznij od sosu. Będziesz potrzebować marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, czosnek i oczywiście pokrojone pomidory. Umyj, obierz i pokrój wszystkie warzywa. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i na średnim ogniu zacznij smażyć wszystkie składniki poza pomidorami i czosnkiem. Dodaj łyżkę pasty pomidorowej i trzymaj całość na ogniu, co chwilę mieszając. Po kilku minutach dolej odrobiny brandy lub bulionu, aby skarmelizowane warzywa odeszły od dna garnka i nadały smaku. Teraz możesz dodać posiekane pomidory i przeciśnięty czosnek oraz przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Gotuj warzywa na małym ogniu do momentu, aż całkowicie zmiękną. Wrzuć kilka listków świeżej bazylii, a następnie zmiksuj wszystko za pomocą blendera na gładką masę. Po wszystkim przypraw sos solą, pieprzem, odrobiną octu balsamicznego i cukru. 

Wybierając mięso do spaghetti najlepiej zdecydować się na wołowinę. Często stosuje się też mieszankę z dodatkiem wieprzowiny. Po zmieleniu mięsa usmaż je na rozgrzanej patelni z oliwą do momentu wyparowania całej wody. W międzyczasie dodaj kilka łyżeczek pasty pomidorowej i dokładnie wymieszaj. Gdy wszystkie płyny się ulotnią, na patelnię wlej słodkiej śmietany, która sprawi, że danie stanie się kremowe. Pozwól składnikom się połączyć przez kilkanaście minut. W tym czasie ugotuj w osolonej wodzie makaron tak, aby był al dente. 

Przed podaniem spaghetti bolognese należy przełożyć porcję mięsa na rozgrzaną patelnię, zalać je sosem pomidorowym, dodać trochę masła, makaronu oraz startego parmezanu. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i wyłóż na talerz. Smacznego! 

Maszynki do mielenia mięsa. Czy warto?

Odpowiadając na pytanie „czy warto?”, weź pod uwagę potrzeby Twoje oraz Twojego lokalu. Co prawda w każdym sklepie spożywczym czy u rzeźnika znajdziesz gotowe zmielone mięso. Jednak nigdy nie będziesz mieć pewności, co tak naprawdę się w nim znajduje. Maszynki do mielenia pozwolą zaserwować Twoim klientom potrawy przygotowane ze świeżych i wyselekcjonowanych przez Ciebie składników. Najważniejsze, żebyś dokładnie przemyślał, które urządzenie zagwarantuje Ci najlepsze efekty. Duża liczba dostępnych modeli o różnych parametrach sprawia, że bez problemu znajdziesz to, czego szukasz. 

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej