Grzyby doskonale sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych dań i sosów nie tylko w sezonie jesiennym. Jednak aby zachowały po zebraniu swój smak i aromat, należy je odpowiednio zakonserwować. Jaka suszarka do grzybów będzie najlepsza i na co zwrócić uwagę przy dokonywaniu wyboru sprzętu?
Grzyby doskonale sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych dań i sosów nie tylko w sezonie jesiennym. Jednak aby zachowały po zebraniu swój smak i aromat, należy je odpowiednio zakonserwować. Jaka suszarka do grzybów będzie najlepsza i na co zwrócić uwagę przy dokonywaniu wyboru sprzętu?
Jak działa suszarka do grzybów?
Najbardziej tradycyjne sposoby konserwacji żywności, takie jak suszenie czy wędzenie, aby były wydajne i zastosowane zgodnie ze sztuką kulinarną, wymagają użycia właściwego sprzętu. W przypadku suszenia grzybów jest to specjalna suszarka. Typowa składa się z komory, w której znajdują się ruszty do układania grzybów, owoców, warzyw, ziół i mięsa.
Niezależnie od tego, jaką suszarkę do grzybów posiadasz, zasada każdej z nich jest taka sama. Rozgrzane grzałką powietrze wewnątrz urządzenia za pomocą wentylatora owiewa żywność umieszczoną na tackach, a tym samym je osusza. Dlatego tak ważne jest ustawienie właściwej temperatury dla obróbki danego składnika. Duży zakres temperatury (np. 32-68°C) pozwala dostosować ją m.in. do grzybów, plastrów owoców czy kawałków mięsa. Niezwykle istotny jest stały poziom temperatury, nie należy go zmieniać podczas działania urządzenia. Suszarka do żywności powinna również dysponować funkcją ustawienia czasu. Niekiedy może być to nawet 40 godzin. Regulacja obu parametrów pozwala starannie przygotować zdrowe dodatki i uniknąć ryzyka przesuszenia.
Jak przygotować grzyby do suszenia?
Aby cieszyć się smakiem i aromatem suszonych grzybów, należy najpierw właściwie je przygotować. Co zatem należy zrobić? Oto lista najważniejszych czynności:
- oczyszczenie grzybów i oddzielenie nóżek od kapeluszy,
- mycie (ale nie namaczanie),
- krojenie w plastry,
- ułożenie grzybów na tackach,
- ustawienie temperatury i czasu suszenia.
Tak przygotowane i poddane naturalnej obróbce borowiki czy prawdziwki z pewnością staną się wyśmienitym dodatkiem do sosów, zup, przekąsek oraz drugich dań.
Jaką suszarkę do grzybów wybrać i na co zwrócić uwagę przed zakupem?
Kiedy wiesz już, na czym polega suszenie grzybów, warto przyjrzeć się cechom urządzeń. Przeglądając dowolny ranking suszarek do grzybów, od razu zauważysz, że oprócz ceny pojawia się tam kilka podstawowych punktów. Należą do nich przede wszystkim liczba rusztów i moc urządzenia. Są to dwa najważniejsze parametry.
Liczba rusztów (nazywanych często poziomami, sitami lub półkami) określa pojemność suszarki. Od niej zależy, ile grzybów jednorazowo można ususzyć. Na rynku są dostępne modele z różną liczbą. Najmniejsze mają pięć rusztów, a największe nawet ponad trzydzieści. Skąd tak duża różnica? Suszarki do żywności, w tym grzybów, stosuje się na różną skalę. Małe pojemności świetnie sprawdzają się w domowej kuchni, średnie w przedsiębiorstwach gastronomicznych, a największe w przetwórstwie żywności.
Spośród dodatkowych funkcji ceni się automatyczne wyłączanie i ogranicznik temperatury. Pierwsza z nich łączy się zwykle z działaniem minutnika, a druga zapobiega przesuszeniu żywności. Na ogół suszarki charakteryzują się łatwą obsługą, ale warto zwracać uwagę na modele z czytelnie opisanym panelem sterowniczym. Jeśli zastanawiasz się, jaka suszarka do grzybów zda egzamin nie tylko w kuchni, ale np. na działce czy w domku letniskowym, najlepiej wybrać model nieduży o stosunkowo małej wadze, co pozwoli przewieźć sprzęt samochodem.
Idealny model do domu | Idealny model do małego bistro | Idealny model do dużej restauracji | |
Suszarka do żywności – 4 ruszty – Royal Catering | Suszarka do żywności- 8 rusztów – Royal Catering | Suszarka do żywności – 32 ruszty – 2 komory – Royal Catering | |
Napięcie [V] | 220 | 220 | 230 |
Materiał | Stal nierdzewna, Poliwęglan | Stal nierdzewna, Szkło hartowane | Stal nierdzewna, Szkło hartowane |
Moc [W] | 450 | 945 | 3150 |
Minutnik – zakres czasu | 0,5-24 godz. | 0-15 godz. | 0-15 h |
Temperatura suszenia [°C] | 20 – 90 | 30 – 90 | 40 – 90 |
Liczba rusztów | 4 | 8 | 32 |
Wymiary (DxSxW) [cm] | 29 x 28 x 17 | 43 x 31.5 x 35 | 60 x 42 x 142 |
Waga [kg] | 3 | 7.6 | 47 |
Suszarka do grzybów – jaka moc?
Moc, oprócz pojemności, to główny parametr suszarek do grzybów. Ona bowiem odpowiada za szybkość suszenia. Odpowiednio wysoka moc w połączeniu z równomiernym rozprowadzaniem temperatury w komorze gwarantują najlepsze rezultaty. Wśród małych modeli (do 5 lub 6 półek) popularnością cieszą się te o mocy w zakresie 200-400 W, choć na rynku można znaleźć warianty o nieco wyższej mocy – 500 W. Z kolei duże suszarki, wyposażone w 10 lub 16 rusztów, zużywają więcej energii. Mają moc wynoszącą przykładowo 1000 i 1500 W. Dzięki temu wyróżniają się znaczną wydajnością pracy.
Jaką suszarkę do grzybów wybrać do lokalu gastronomicznego?
Suszarka do grzybów może okazać się starzałem w dziesiątkę w Twoim lokalu gastronomicznym. Jeśli chcesz oczarować swoich gości sosami z dodatkiem samodzielnie wysuszonych grzybów, aromatycznymi zupami, pierogami z grzybowym farszem, a nawet deserami z suszonymi owocami, to suszarka okaże się wręcz niezastąpiona. Jaką suszarkę do grzybów wybrać więc do firmy?
Wyposażenie kuchni gastronomicznej wymaga sprzętu o dużej wydajności. Dlatego warto wybrać model o większej liczbie rusztów niż do amatorskiego użytku. Niezastąpione okażą się także opcje regulacji temperatury i czasu pracy. W profesjonalnej kuchni, szczególnie w godzinach dużego natężenia ruchu klientów, wykonuje się w tym samym czasie wiele czynności jednocześnie, dlatego np. kontrola suszenia owoców czy grzybów nie będzie priorytetem. Warto postawić na automatyzację!
W gastronomii najlepiej sprawdzają się urządzenia solidne i trwałe. Z tego względu wykorzystuje się w niej głównie produkty ze stali nierdzewnej. Suszarki do grzybów nie stanowią wyjątku. Producenci wyposażenia dla branży HoReCa oferują sprzęt wyposażony w ruszty i obudowy ze stali nierdzewnej. Materiał charakteryzuje się nie tylko wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie np. kwasów, ale również wyjątkowo łatwym utrzymaniem w czystości za sprawą gładkiej powierzchni.
Decydując się na suszenie grzybów i owoców, warto przemyśleć zakup pakowarki próżniowej. Jeśli chcesz higienicznie przechowywać suszonki, a także przedłużyć ich trwałość oraz walory smakowe, będzie to świetny wybór. Poleca się je do pakowania np. kawy, orzechów, bakali itp.
Jaką suszarkę do grzybów kupić do małego bistro?
Suszarka powinna być zawsze dopasowana do oferty. Jeśli małe bistro oferuje sporą liczbę dań z grzybami, należy przeanalizować zakup droższego modelu o większej wydajności. Przepisy na tradycyjne potrawy, np. pierogi, krokiety, naleśniki, zrazy, często wymagają użycia suszonych grzybów. Posiadając suszarkę, możesz przygotować grzyby zawsze wtedy, kiedy potrzebujesz i w żądanej ilości. Sprzęt okaże się niezastąpiony szczególnie w grudniu, jeśli zdecydujesz się przyjmować zamówienia na dania świąteczne.
Jaka suszarka do grzybów do restauracji będzie najlepsza?
Tak duży lokal gastronomiczny jak restauracja również potrzebuje sprzętu wydajnego i niezawodnego. Suszarka do grzybów wykonana ze stali nierdzewnej, wyposażona w 10 lub 12 rusztów, z mocą ok 1000 W wydaje się dobrym wyborem. Głównym czynnikiem, który określa jej wybór, jest karta menu restauracji. Jeśli zawiera dużo dań z dodatkami w formie suszonek, warto zaopatrzyć się w sprzęt z wyższej półki. A jaka suszarka do grzybów zda egzamin w roli dodatkowego narzędzia używanego raz na jakiś czas? Wystarczy model z 5 lub 6 półkami, który zużyje mniej energii.
Jaka suszarka do grzybów sprawdzi się w gastronomii – podsumowanie
Wybór najlepszej suszarki do grzybów nie jest oczywisty. Oferowane produkty różnią się gabarytami, mocą, a także funkcjami zmiany temperatury, co sprawia, że w gąszczu urządzeń klient może poczuć się trochę zagubiony. Aby tak się nie stało, należy na początku określić swoje potrzeby. W przypadku planowania wyposażenia do profesjonalnej kuchni z pewnością pomocna będzie receptura gastronomiczna. Określa ona m.in. skład dania i liczbę porcji. Analizując recepturę, łatwo określisz, ile suszonych grzybów, owoców czy kawałków mięsa wykorzystasz.
Kiedy już znasz swoje wymagania odnośnie ilości używanych składników, możesz przystąpić do poszukiwania konkretnego modelu. Zawsze musisz zapoznać się z pojemnością urządzenia (liczbą rusztów w komorze), mocą oraz temperaturą, jaką pozwala ono ustawić. Warto zwrócić również uwagę na materiał wykonania. Pod tym względem suszarki do profesjonalnego i domowego użytku znacznie się różnią. Zawodowi kucharze stosują w pracy sprzęt ze stali nierdzewnej. Natomiast suszarki z plastikowymi rusztami i obudowami są zwykle przeznaczone do amatorskiego użytku.
Jak prowadzić biznes gastronomiczny? Który sprzęt wybrać do restauracji, baru lub foodtrucka? Jakie potrawy dodać do menu? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi na kanale Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage’u na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Fachowych porad udziela ekspert gastronomiczny Michał Orłowski, ambasador marki Royal Catering.
Zapraszamy do współtworzenia kanału i dzielenia się pomysłami na odcinki. Napisz do nas na adres: [email protected].
Udostępnij