Wydajna skubarka do drobiu to jedno z podstawowych narzędzi w hodowli np. kurczaków i gęsi. Tego rodzaju sprzęt jest niezastąpiony zarówno w dużych, jak i małych gospodarstwach. W dzisiejszym artykule wyjaśniamy zasadę działania skubarek i przedstawiamy ich różne rodzaje. Dowiesz się również, jak wybrać najlepsze urządzenie do swoich potrzeb.
Wydajna skubarka do drobiu to jedno z podstawowych narzędzi w hodowli np. kurczaków i gęsi. Tego rodzaju sprzęt jest niezastąpiony zarówno w dużych, jak i małych gospodarstwach. W dzisiejszym artykule wyjaśniamy zasadę działania skubarek i przedstawiamy ich różne rodzaje. Dowiesz się również, jak wybrać najlepsze urządzenie do swoich potrzeb.
Czym jest skubarka drobiu?
Maszyna do skubania drobiu (nazywana często skubarką) wyręcza pracę Twoich rąk w odpierzaniu kur, kaczek, gęsi, przepiórek i indyków. W hodowli na dużą skalę skubarki są absolutnie niezbędne. Dlatego zastanawiając się, jak zostać rolnikiem, który w swoim gospodarstwie hoduje drób, musisz koniecznie zaplanować ich zakup.
Wydajność to nie jedyna przewaga skubaczek nad ręcznym odpierzaniem. Charakteryzują się one również znaczną precyzją w czyszczeniu skóry. Dzieje się tak za sprawą dużej prędkości obrotowej bębna.
Jak działa skubarka do drobiu?
Skubarka do drobiu to sprzęt o dość prostej budowie. Posiada silnik elektryczny, który napędza wspomniany wyżej bęben do umieszczania drobiu. Ogromne znaczenie ma jego wnętrze. Znajdują się tam gumowe wypustki (tzw. palce), które usuwają pióra i jednocześnie nie uszkadzają skóry.
Oddzielenie pierza od tuszki odbywa się seriami. Zależnie od modelu urządzenia seria może trwać np. od kilkunastu do kilkudziesięciu sekund. Od wielkości bębna zależy, ile tuszek zmieści się jednorazowo. Zwykle jest to kilka sztuk.
Zachowanie higieny podczas obróbki mięsa to priorytet, dlatego po skończonej pracy zawsze musisz umyć bęben. Z tego względu, dokonując wyboru skubarki do drobiu, zwróć uwagę na materiał jej wykonania. Najlepsze właściwości ma stal nierdzewna. Dzięki gładkiej powierzchni łatwo ją umyjesz choćby wodą z węża. Utrzymując sprzęt w należytej czystości, zmniejszasz prawdopodobieństwo rozwoju bakterii.
Różne skubarki do skubania kur
Każda skubarka do drobiu działa na podobnej zasadzie. Jednak modele często różnią się konstrukcyjnie. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje:
- Skubarki bębnowe – na podstawie których opisaliśmy sposób maszynowego odpierzania drobiu.
- Skubarki automatyczne bez bębna – wyposażone w wałek z gumowymi palcami. Aby oskubać kurę, należy chwycić ją za nogi i delikatnie przybliżać do obracającego się wałka. Tego typu skubarka drobiu działa jak bębnowa z tą różnicą, że tuszki nie wkłada się do urządzenia.
- Skubarki liniowe – wykorzystuje się w masowej produkcji mięsa drobiowego. Składają się z ram ze słupami i poziomymi belkami z głowicami wyposażonymi w gumowe palce. Zawieszony drób wprowadza się między tarcze skubiące przy użyciu przenośnika łańcuchowego. Tak duże urządzenia mają zwykle po kilkadziesiąt głowic skubiących.
Jeśli analizujesz, jak założyć fermę drobiu i prowadzić biznes na dużą skalę, zaplanuj w swoim budżecie skubarki liniowe. Modele bębnowe z kolei świetnie sprawdzą się w mniejszych gospodarstwach. W przemysłowej działalności mogą okazać się niewystarczające.
Jakie obroty powinna mieć skubarka do drobiu?
Liczba obrotów na minutę to jeden z najważniejszych parametrów skubarek. Bęben, aby efektywnie obrabiać tuszki i ich nie uszkadzać, musi obracać się z optymalną prędkością. Dostępne na rynku modele oferują zwykle od 275 do 300 obr./min.
Informacja o wydajności w kg/h lub szt./h powinna być także podana przez producenta. Określa ona, ile kilogramów albo sztuk drobiu zostanie oskubane w ciągu jednej godziny. Standardowa skubarka do drobiu radzi sobie z kilkuset kilogramami tuszek.
Dodatkowy sprzęt do skubarki
Sama skubarka często nie wystarczy, aby prawidłowo usunąć pierze. Technika skubania na mokro wymaga wcześniejszego sparzenia kury, kaczki czy gęsi. Do tego celu służą oparzalniki. Są to urządzenia wyposażone w kilkudziesięcio- lub ponad stulitrowe komory, w których umieszcza się przeznaczony do oparzenia drób. Temperaturę wody i czas oparzania dopasowuje się do gatunku ptactwa. Zalecane parametry wynoszą:
- kurczaki w temp. 60-65°C przez 70-90 s,
- kaczki w temp. 63-66°C przez 160-180 s,
- gęsi w temp. 70-72°C przez 120-130 s,
- bażanty w temp. 63-67°C przez 70-90 s,
- indyki w temp. 51-54°C przez 80-95 s.
Niekiedy spotkasz urządzenia 2w1 łączące skubarkę i oparzalnik. Takie rozwiązanie pozwala mieć niezbędne wyposażenie do pracy w jednym miejscu.
-
Oparzalnik do drobiu – 70 l
1 049,00 zł949,00 zł -
Oparzalnik do drobiu – 120 l
2 249,00 zł2 049,00 zł - 2w1 skubarka do drobiu i oparzalnik – bęben 55 cm – 3-4 kurczaki na minutę 4 299,00 zł
-
2w1 skubarka do drobiu i oparzalnik – bęben 50 cm – 2-3 kurczaki na minutę
3 749,00 zł3 399,00 zł
Jeśli hodujesz drób, mogą przydać Ci się również karmniki o kilkukilogramowej pojemności dla kur. Działają automatycznie i nadają się do różnych pasz sypkich, m.in. granulatu, śruty i ziarna. Dzięki takiemu rozwiązaniu unikniesz marnowania paszy.
-
Karmnik dla kur – 4 kg
209,00 zł189,00 zł -
Karmnik dla kur – zasypowy – 5 kg
299,00 zł239,00 zł - Lejek ubojowy – 3 kg
- Lejek ubojowy – 12 kg 359,00 zł
Rekomendowane skubarki do drobiu
Choć skubarki pracują w podobny sposób, to wartości ich parametrów często znacznie się od siebie różnią. Zawsze w działalności produkcyjnej należy wybierać sprzęt dopasowany do potrzeb. Inne bowiem wymagania będzie mieć właściciel dużej fermy czy sadu owocowego, a inne niewielkiego gospodarstwa.
Skubarka do drobiu to sprzęt, który musi charakteryzować się wydajnością i solidnością. W przygotowaniu tuszy do dalszej obróbki nie możesz pozwolić sobie np. na uszkodzenie skóry czy niedokładne usunięcie pierza. Dlatego warto stawiać na sprzęt o jakości przemysłowej. Dobre skubarki potrafią usunąć nawet 98% pierza i zanieczyszczeń skóry.
Jak wybrać skubarkę – podsumowanie
Po przeczytaniu naszego artykułu wiesz już, jak działają skubarki i czym się od siebie różnią. Wiesz także, które parametry mają kluczowe znaczenie. Największą popularnością cieszą się modele bębnowe, potrafiące w ciągu godziny obrobić nawet kilkaset kilogramów tuszek. Sprawdzają się zarówno w mniejszych, jak i większych gospodarstwach rolnych. Decydując się na zakup sprzętu, warto zwrócić uwagę na trwałość materiałów i solidność wykonania.
Na naszej stronie znajdziesz szereg artykułów dotyczących hodowli i upraw. Przejdź do kolejnego, aby poznać tajniki produkcji miodu.
Udostępnij