Jak szybko rozmrozić mięso – kompleksowy poradnik

Udostępnij

Rozmrażanie mięsa to dość częsta czynności w kuchni. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak szybko rozmrozić mięso, zachowując przy tym pełnię jego walorów smakowych i sprawiając, by nie zagrażało ono ludzkiemu zdrowiu. I tu właśnie z pomocą przychodzi nasz poradnik.

Auftauen von Fleisch

Udostępnij

Rozmrażanie mięsa to dość częsta czynności w kuchni. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak szybko rozmrozić mięso, zachowując przy tym pełnię jego walorów smakowych i sprawiając, by nie zagrażało ono ludzkiemu zdrowiu. I tu właśnie z pomocą przychodzi nasz poradnik.

Rodzaje mięsa a rozmrażanie

O ile zastanawiasz się jak długo można mrozić mięso i jest to zależne od jego rodzaju, o tyle metoda rozmrażania mięsa jest uniwersalna. Najbardziej popularną metodą jest rozmrażanie przy użyciu wody. Wyjątkiem w tym przypadku będzie jedynie ryba, która jest na tyle delikatna, że najszybciej rozmrozimy ją w piekarniku… no ale po kolei.  

Rozmrażanie mięsa mielonego

Zacznijmy od tego, jak szybko rozmrozić mięso mielone. Otóż najlepszym sposobem będzie zanurzenie go w wodzie. Należy jednak przy tym pamiętać, że mięso powinno znajdować się w szczelnym opakowaniu, zaś woda musi być zimna, lub ewentualnie chłodna. Bardzo dużym błędem powielanym przez wiele osób jest rozmrażanie mięsa w gorącej wodzie. Co prawda cały proces trwa wtedy znacznie szybciej, jednakże gorąca woda sprawi, że wierzchnia warstwa mięsa mielonego szybko się zetnie.

Co  gorsza, gorąca woda zapewni szybki rozwój bakteriom zagrażającym ludzkiemu zdrowiu. Dlatego właśnie woda powinna być zimna. Pamiętajmy też, żeby podczas rozmrażania mięsa mielonego wymieniać ją co kilka minut.

Jeżeli zastanawiasz się

Rozmrażanie mięsa drobiowego

Wedle wytycznych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, zamrożony drób nigdy nie powinien być odmrażany w temperaturze pokojowej, czyli np. poprzez pozostawienie go na blacie kuchennym na dłużej niż 2 godziny. Przez ten czas mięso z pewnością się nie rozmrozi, a zamiast tego zaczną rozmnażać się szkodliwe bakterie.

Okazuje się bowiem, że temperatura pozwalająca szybko i swobodnie rozmnażać się drobnoustrojom to od 4 do 60°C. Co prawda niektóre z nich mogą zostać zneutralizowane podczas gotowania mięsa drobiowego, jednakże niektórym nie zaszkodzi to ani trochę. Gronkowce są odporne na działanie wysokich temperatur i potrafią znieść nawet pieczenie w piekarniku, czy smażenie na rozgrzanej patelni.

Najbezpieczniejszym sposobem na rozmrożenie mięsa drobiowego okazuje się być, włożenie go do lodówki. W ten sposób zwiększymy temperaturę bez ryzyka przekroczenia 4°C. Należy jednak pamiętać, by drób znalazł się w odpowiednio głębokiej misce, którą umieścimy w możliwie najniższej części, gdzie panuje odpowiednia temperatura w lodówce. W ten sposób zapobiegniemy ewentualnemu rozlaniu się wody powstałej w wyniku rozmrożenia na inne produkty spożywcze.

Największym minusem tej metody rozmrażania jest jej czasochłonność. Kilogram mięsa drobiowego potrzebował będzie nawet 12 godzin na pełne odtajanie. W przypadku, gdy zapomnimy przełożyć porcje z zamrażalnika do lodówki dzień wcześniej, może okazać się, że nie uda nam się zrobić zaplanowanego posiłku. Zatem, jak szybko rozmrozić mięso drobiowe? Otóż podobnie jak mięso mielone, czyli wkładając je w opakowaniu do zimnej wody.

W tym przypadku jednak pamiętać należy o regularnej wymianie wody zanim osiągnie ona temperaturę na poziomie 4 stopni Celsjusza. Przyjmuje się, że czas ten wynosi koło 30 minut.

Sposoby rozmrażania mięsa

Jak już wiemy, rozmrażanie mięsa nie powinno polegać na wystawieniu go na działanie temperatury pokojowej, zwłaszcza gdy proces ten miałby trwać dłużej niż dwie godziny. Może to spowodować szybki rozwój bakterii, których nie da się unicestwić podczas gotowania, pieczenia, ani smażenia. Jednym ze sposobów, na to jak rozmrozić mięso, jest przełożenie go z zamrażarki do lodówki. Niestety, choć jest to metoda bezpieczna dla zdrowia, to potrwać może nawet 12 godzin.

Z racji tego, warto mieć w zanadrzu również inne pomysły na to, jak szybko rozmrozić mięso.

Rozmrażanie mięsa w Mikrofalówce

Najlepszym ze wszystkich sposobem, by jak najszybciej rozmrozić mięso, jest skorzystanie  z mikrofalówki. Oczywiście musi ona dysponować funkcją na to pozwalającą (defrost). Jeśli skorzystamy z urządzenia bez tej opcji, to wierzchnia warstwa mięsa ugotuje się, zaś środek pozostanie nadal zamarznięty. Kuchenki mikrofalowe z funkcją defrost potrafią rozmrozić mięso nawet w kilkanaście minut. Czas zależy oczywiście od wielkości mięsnej porcji.

Przed przystąpieniem do rozmrażania w mikrofali należy oczywiście wyjąc mięso z opakowania, pozbywając się wszelkiego rodzaju worków, tacek i papierów. Mięso możemy włożyć do naczynia i przykryć pokrywką. Pamiętajmy oczywiście, że zarówno naczynie jak i pokrywka muszą nadawać się do kuchenek mikrofalowych. Największą wadą tego sposobu jest nierównomierne rozmrażanie się mięsa. Koniecznym będzie więc otwieranie mikrofali w połowie czasu całego procesu i przełożenie mięsa na drugą stronę.

Rozmrażanie mięsa w piekarniku

Kolejnym sposobem na to jak szybko rozmrozić mięso jest wstawienie go do piekarnika. W tym przypadku musimy jednak zachować ostrożność i nieustannie kontrolować przebieg procesu. Zbyt wysoka temperatura, lub też zbyt długi czas pobytu mięsa wewnątrz rozgrzanego piekarnika mogą spowodować, że wierzchnia warstwa przypiecze się, podczas gdy wewnątrz mięso wciąż będzie zamarznięte.

Najlepiej więc trzymać się zasady, wedle której czas, który przeznaczymy a ten sposób rozmrażania wynosił będzie około 30 minut, zaś temperatura od 55 do 75°C. Ryby i mięso w piekarniku powinny być rozmrażane w naczyniu żaroodpornym. Sam piekarnik zaś, przed umieszczeniem w nim zamrożonej porcji, dobrze jeżeli będzie już odpowiednio rozgrzany. Dzięki temu znacząco przyspieszymy proces rozmrażania. Ma to spore znaczenie zwłaszcza przy większych kawałkach mięsa.

Rozmrażanie mięsa w wodzie

Trzecią z metod na to jak szybko rozmrozić mięso, jest umieszczenie go w wodzie. Oczywiście wspominaliśmy już o tym w naszym poradniku, jednakże z racji tego, że jest to metoda bardzo prosta do wykonania, warto ją sobie utrwalić. Tak więc, przypominamy, że zamrożone mięso musi znajdować się w szczelnym worku. Woda do której zostanie ono włożone musi być zimna lub chłodna, bowiem gdyby jej temperatura wynosiła powyżej 4 stopni Celsjusza, stałaby się środowiskiem sprzyjającym błyskawicznemu rozwojowi bakterii.   

Sprzęt niezbędny w lokalach gastronomicznych

Jako że zapasy mrożonek gromadzone są nie tylko w domowych kuchniach, ale i w lokalach gastronomicznych, również tam ważna jest wiedza na temat tego, jak mrozić pierogi czy rozmrażać mięso. Czy jednak do tego celu niezbędny będzie specjalistyczny sprzęt dedykowany gastronomii? Zdecydowanie nie. Stosując się do zasad opisanych w naszym poradniku, wystarczą nam standardowe naczynia, takie jak garnki i miski.

Jeśli zamierzamy w naszym lokalu rozmrażać mięso sposobami innymi niż przy użyciu zimnej wody, to z pomocą przyjdą nam lodówki, chłodziarki, kuchenki mikrofalowe czy też piekarniki gastronomiczne. Nie trzeba więc martwić się o dodatkowe wydatki, wszystko to bowiem stanowi elementarne wyposażenie każdej profesjonalnej kuchni.       

Jak szybko rozmrozić mięso – podsumowanie

Praktyczna wiedza na temat tego, jak szybko rozmrozić mięso pozwoli nam nie tylko korzystać z zapasów przechowywanych w zamrażarce, ale też wpłynie na nasze zdrowie. Rozmrażając mięso w sposób nieodpowiedni, narażamy się na kontakt z niezwykle niebezpiecznymi bakteriami. Pamiętajmy więc, by zamrożonych porcji nie wkładać do gorącej wody, ani nie zostawiać w temperaturze pokojowej na kuchennym blacie.

W razie jakichkolwiek wątpliwości zawsze możemy skorzystać z kuchenki mikrofalowej z funkcją defrost.


Zapraszamy na nasz filmowy kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Na Chef’s Gear Polska dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.

Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej