Planujesz odwiedzić Olsztyn? Oprócz urokliwych zakątków i sposobów na aktywne spędzanie czasu nad okolicznymi jeziorami znajdziesz tam coś jeszcze. Najlepsze burgery, które poleca nasz ekspert kulinarny Michał – rodowity olsztynianin! Sprawdź, jak są przygotowywane i w czym tkwi ich sekret.
Planujesz odwiedzić Olsztyn? Oprócz urokliwych zakątków i sposobów na aktywne spędzanie czasu nad okolicznymi jeziorami znajdziesz tam coś jeszcze. Najlepsze burgery, które poleca nasz ekspert kulinarny Michał – rodowity olsztynianin! Sprawdź, jak są przygotowywane i w czym tkwi ich sekret.
Tajemnica soczystych burgerów
Przedstawia ją Mateusz Żarski z Burgerowni. Aby przygotować pyszne danie, należy codziennie mielić mięso (np. łopatkę, która zawiera 20% tłuszczu). Bułki możesz piec samodzielnie, ale równie dobrze sprawdzają się te z zaprzyjaźnionej piekarni. Najlepsze są te bez polepszaczy, codziennie świeże. Można więc obejść się bez mrożenia pieczywa. Zwieńczeniem jest sos, również własnej produkcji.
Niewielkie wymagania sprzętowe i bogata oferta
W Burgerowni wykorzystuje się grille gazowe o gładkiej powierzchni. Chociaż ryflowane także sprawdzają się w tym zastosowaniu. Tak proste rozwiązanie umożliwia zaoferowanie klientom bardzo bogatego menu, które obejmuje kilkanaście pozycji. Początek był skromny – Burgerownia zaczynała od 6 propozycji. Jak mówi właściciel, klient upatrzy sobie ulubiony burger i później systematycznie po niego wraca, mimo pojawiających się w menu nowości.
Idealnie uformowane kotlety to zasługa ręcznej praski. W produkcji na dużą skalę jest niezastąpiona. Oczywiście niezbędne jest świeże mięso. Burgerownia otrzymuje je od sprawdzonego podlaskiego dostawcy dwa razy w tygodniu. Mięso podczas smażenia zostaje przyprawione jedynie solą i pieprzem. Nie zawiera dodatków w formie jajek czy składników zawierających gluten.
Nasz ekspert podtrzymuje swoje zdanie po zjedzeniu potrawy i jest pewien, że burgery z Burgerowni są najlepsze w całym mieście. A po tak pysznym obiedzie można mieć tylko ochotę na dokładkę – coś pysznego z ogniska nad jeziorem.
- Podwójny grill gazowy – 60 x 40 cm – gładki – 2 x 3100 W – gaz ziemny – 0,02 bar 1 749,00 zł
- Podwójny grill gazowy – 60 x 40 cm – gładki / ryflowany – 2 x 3100 W – gaz ziemny – 0,02 bar 1 699,00 zł
- Podwójny grill gazowy – 74,5 x 40 cm – gładki / ryflowany – 2 x 3100 W – gaz ziemny – 0,02 bar 2 099,00 zł
Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach.
W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.
Udostępnij