Jaką krajalnicę wybrać?

Udostępnij

Zdarzyło Ci się kiedyś ukroić zdecydowanie za grubą kromkę chleba? A może nie radzisz sobie z porcjowaniem wędliny na cienkie, idealne na kanapkę plasterki? W takim razie zastanów się, jaka krajalnica pomoże Ci w lepszym osiąganiu kulinarnych celów – poznaj różne rodzaje i cechy tego typu urządzeń!

Welchen Slicer soll man wählen

Udostępnij

Zdarzyło Ci się kiedyś ukroić zdecydowanie za grubą kromkę chleba? A może nie radzisz sobie z porcjowaniem wędliny na cienkie, idealne na kanapkę plasterki? W takim razie zastanów się, jaka krajalnica pomoże Ci w lepszym osiąganiu kulinarnych celów – poznaj różne rodzaje i cechy tego typu urządzeń!

Plastikowa czy stalowa krajalnica – jaką wybrać?

Jaka krajalnica do chleba i innych produktów spożywczych najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni? Z czego powinna być wykonana? Dostępne są różne modele tego typu urządzeń – niektóre mogą mieć obudowę z tworzywa sztucznego. Są one jednak częściej podatne na uszkodzenia mechaniczne, szczególnie przy częstym użytkowaniu. Ich niezaprzeczalnym atutem jest natomiast niska cena – z tego względu najczęściej wybierane są do domowych kuchni.

Zastanawiasz się, jaką krajalnicę kupić do wyposażenia kuchni gastronomicznej? Tutaj z pewnością dużo lepszym wyborem okażą się modele wykonane ze stali. Są one cięższe, a przez to o wiele stabilniejsze. Ich trwałość również jest zachwycająca – metalową obudowę trudno uszkodzić. Wiele osób stwierdzi też z pewnością, że prezencja stalowej, srebrnej jest o wiele atrakcyjniejsza i bardziej elegancka od tych wykończonych plastikiem, szczególnie, jeśli dba się o regularne czyszczenie stali nierdzewnej.

Jaką krajalnicę wybrać – dostępne rodzaje

Podczas szukania krajalnicy najlepiej odpowiadającej Twoim potrzebom, istotne będzie dopasowanie jej zarówno pod względem konstrukcyjnym, jak i pod kątem jej przeznaczenia czy też sposobu działania lub użytkowania. Co masz do wyboru?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze krajalnicy?

Skoro już wiesz, jakie krajalnice dostępne są na rynku, dowiedz się także, jakie powinny mieć parametry i dodatkowe funkcje, by zagwarantować Ci najwyższy komfort pracy w kuchni:

Ostrzenie krajalnic

Bardzo ważną kwestią przy regularnym użytkowaniu krajalnicy jest ostrzenie jej noża. Tylko wtedy urządzenie może zapewnić Ci w pełni swoją funkcjonalność i stałą pomoc podczas przygotowywania posiłków. Jak naostrzyć nóż w krajalnicy? W przypadku prostych, domowych modeli krajalnic, stępione ostrze należy oddać w ręce profesjonalisty, który przywróci mu sprawność. Naostrzenie takiego ostrza (szczególnie jeśli masz do czynienia z ostrze ząbkowanym) samodzielnie w domu wymaga specjalistycznej wiedzy i umiejętności.

Więcej szczęścia mają posiadacze profesjonalnych krajalnic do wędlin i chleba. Zaawansowane urządzenia tego typu mają wbudowaną ostrzałkę, która na bieżąco podczas pracy zapobiega tępieniu się noża.

Dodatkowe wyposażenie krajalnicy

Jaką krajalnicę wybrać do domu i pracy? Na które akcesoria warto zwrócić szczególną uwagę? Na pewno dobrym wyborem okaże się krajalnica, do której dołączono dociskacz – element pozwalający na skrojenie np. wędliny, chleba czy sera w całości. Nawet jeśli zostanie Ci końcówka szynki, nie musisz obawiać się, że podczas jej krojenia nie zdążysz uciec z palcami – za sprawą dociskacza nie musisz ich narażać na kontakt z ostrzem.

Innym przydatnym akcesorium, jakie powinno znaleźć się w każdej krajalnicy, jest tacka na żywność. To właśnie na niej będą lądowały gotowe plasterki ulubionych składników na kanapki – nie musisz podkładać żadnych talerzy czy desek do krojenia, ani obawiać się, że wędliny czy sery wylądują bezpośrednio na blacie.

Zabezpieczenie krajalnicy

Jaka krajalnica zapewni Ci pełne bezpieczeństwo użytkowe? Szybko obracający się nóż skutecznie radzi sobie z krojeniem różnych produktów spożywczych, ale z tego samego względu jest urządzeniem, które mogłoby doprowadzić do poważnych kontuzji. Dlatego też koniecznie przed zakupem sprawdź, jakie zabezpieczenia zastosował producent.

Większość krajalnic wyposażona jest w osłony palców, dzięki którym ryzyko bezpośredniego kontaktu z ostrzem podczas pracy jest zminimalizowana. Warto też sprawdzić, czy w urządzeniu zastosowano osłonę noża. Kolejnym elementem niezbędnym w krajalnicach są antypoślizgowe nóżki – stabilność urządzenia podczas krojenia zapobiega niechcianym wypadkom.

Jaką krajalnicę wybrać – podsumowanie

Jaka krajalnica okaże się dla Ciebie najlepszym wyborem? Wszystko zależy od Twoich oczekiwań. Z powyższymi wskazówkami bez trudu odnajdziesz urządzenie uniwersalne, o przeciętnej mocy, które okaże się przydatne podczas przygotowywania śniadań w mieszkaniu. Jednak do pracy w hotelu, sklepie z wędlinami lub większej restauracji koniecznie rozejrzyj się za urządzeniem o dużej mocy i specjalistycznym zastosowaniu – z pewnością profesjonalne krajalnice do wędlin czy serów będą o wiele efektywniejsze, jeśli podczas pracy w kuchni gastronomicznej kroisz ich większe ilości. Tym, co powinno łączyć krajalnicę domową i specjalistyczną jest bezpieczeństwo – bezwzględnie należy wybrać model, z którym możesz mieć jak najwyższą pewność uniknięcia nieszczęśliwych wypadków. Na szczęście nowoczesne sprzęty w pełni odpowiadają tak wysokim wymaganiom użytkowników.


Zapraszamy na nasz filmowy kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Na Chef’s Gear Polska dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.

Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej