Jaką gofrownicę wybrać do lokali gastronomicznych – poradnik

Udostępnij

Śniadaniownia czy knajpka w wypoczynkowym kurorcie? W tego typu lokalach gastronomicznych gofry schodzą na pniu, dlatego warto dołączyć je do karty menu. Aby jednak móc serwować pyszne, idealnie wypieczone, chrupiące wafle, potrzebny Ci będzie odpowiedni sprzęt – jaka gofrownica jest najlepsza?

Welches Waffeleisen für Restaurants wählen

Udostępnij

Śniadaniownia czy knajpka w wypoczynkowym kurorcie? W tego typu lokalach gastronomicznych gofry schodzą na pniu, dlatego warto dołączyć je do karty menu. Aby jednak móc serwować pyszne, idealnie wypieczone, chrupiące wafle, potrzebny Ci będzie odpowiedni sprzęt – jaka gofrownica jest najlepsza?

Czym kierować się przy wyborze gofrownicy?

Jaką gofrownicę kupić do lokalu gastronomicznego? W przypadku restauracji, kawiarni, czy małego bistro urządzenia tego typu są intensywnie eksploatowane, więc należy się kierować nieco innymi kryteriami niż w przypadku sprzętów domowych. Które aspekty warto wziąć pod uwagę?

Jaką moc mają gofrownice?

Jaka moc gofrownicy jest najlepsza? O ile w przypadku urządzeń domowych z powodzeniem wystarczy Ci sprzęt o maksymalnej mocy 1000 W, o tyle gofrownice gastronomiczne powinny być wydajniejsze. Nieźle będą się sprawdzały już te o mocy ok. 1300 W, choć najlepszym wyborem z pewnością okażą się te sięgające nawet 2000 W.

Dlaczego moc gofrownicy ma takie znaczenie? To właśnie od niej zależy, jak szybko będą się nagrzewały płyty urządzenia, jaką temperaturę będą w stanie osiągnąć oraz w jakim tempie będziesz przygotowywać kolejne porcje gofrów. Są to kluczowe czynniki podczas pracy w gastronomii, dlatego warto na nie zwrócić szczególną uwagę.

Model
gofrownicy

Gofrownica bąbelkowa – bubble waffle

Podwójna gofrownica – belgijskie gofry

Gofrownica podwójna – Royal Catering
Moc1415 W2 x 2000 W2600 W
Ilość gofrów przy jednym pieczeniu [szt]142
Materiał płyty grzewczejAluminiumŻeliwo Aluminium
Zakres temperatury50-250°C 50-300°C 50-300°C
Wymiar (DxSxW) [cm]57.5 x 22.5 x 71.563 x 51 x 2338 x 48 x 27
Waga6 kg19,4 kg10,8 kg

Gofry w gofrownicy – jak robić?

Wybrałeś najlepszą gofrownicę? To dopiero połowa sukcesu. Drugą jest bowiem odnalezienie i opanowanie przepisów, które pomogą Ci stworzyć wafle wyróżniające się na tle innych. Zadbaj o wysokiej klasy składniki i sięgnij po sprawdzone receptury. Oto podstawowy przepis na ciasto na gofry:

Powyższe składniki wystarczą do przygotowania wytrawnych gofrów. Jeśli planujesz serwować je z owocami lub bitą śmietaną, możesz dodać do ciasta także cukier, cynamon czy też ekstrakt waniliowy.

Wykonanie takich gofrów jest wyjątkowo proste. Mąkę należy najpierw przesiać do miski i dodać do niej pozostałe sypkie składniki, czyli sól, proszek do pieczenia, cukier i inne przyprawy. Następnie wlej do miski płynne produkty, a więc mleko, olej i jajka.

Jeśli chcesz, by Twoje gofry były bardzo puszyste i chrupiące, jajka wcześniej rozdziel i osobno ubij białka i żółtka – dopiero po tym połącz je z gofrowym ciastem. Wszystkie składniki połącz używając miksera lub trzepaczki. Gotową, idealnie gładką masę odstaw na kilkanaście minut, po czym rozpocznij pieczenie gofrów porcja po porcji.

Gofry są pyszne, jednak nie każdy powinien po nie sięgać. Dotyczy to osób chorych na celiakię oraz stosujących niskokaloryczne diety. Na szczęście przepis na gofry można zmodyfikować, by każdy mógł się nimi delektować. Zamiast używać mąki pszennej, sięgnij po jej zamiennik. Doskonale sprawdzi się tutaj mąka gryczana, orkiszowa czy owsiana. Taka wersja gofrów jest „odchudzona” i zdrowsza, więc warto sięgać po taką recepturę lub zaproponować ją jako alternatywę w lokalu gastronomicznym.

Ważny jest skład nie tylko samych gofrów, ale też dodatki, z jakimi są serwowane. Z czym najlepiej smakują te chrupiące wafle? Oto lista produktów do przygotowania ich na słodko:

Dodatki możesz serwować pojedynczo lub łączyć je w najpyszniejsze i najbardziej fantazyjne kompozycje. Z czym natomiast podawać wytrawne gofry?

Za pomocą powyższych składników i wytrawnych gofrów możesz stworzyć pyszne i pełnowartościowe danie śniadaniowe. Nie bój się też odważnych rozwiązań – próbowałeś kiedyś połączenia gofra z boczkiem i syropem klonowym? Może warto się przekonać, dlaczego Amerykanie i Kanadyjczycy tak szaleją za tym zestawieniem?

Gofrownica do lokali gastronomicznych

Czy zakup gofrownicy okaże się udanym pomysłem do każdego niewielkiego biznesu gastronomicznego? Prawdę mówiąc, nie. Serwowanie gorfów w większości restauracji okaże się chybionym planem, wyjątkiem okażą się jedynie te miejsca, w których można zjeść śniadania. Tam furorę z pewnością zrobią zarówno gofry na słodko, jak i te z wytrawnymi dodatkami.

Podobnie gofrownice nie znajdą zastosowania w barach i knajpkach zorientowanych na serwowanie przekąsek – tutaj raczej warto postawić na słone smakołyki. A gdzie gofrownica okaże się strzałem w dziesiątkę?

Gofrownica to idealne wyposażenie kuchni gastronomicznej znajdującej się w cukierniach, kawiarniach i śniadaniowniach. Tam na pewno zawsze znajdzie się wielu chętnych, na idealnie zbalansowany smak chrupiącego gofra osłodzonego bitą śmietaną lub serwowanego z idealnie wysmażonym boczkiem. Pamiętaj, że gofry niezmiennie królują ciągle w nadmorskich kurortach i na deptakach w innych wypoczynkowych miejscowościach. Nie może ich zabraknąć także w kramach na festynach i letnich imprezach plenerowych.

Jaka gofrownica jest najlepsza – podsumowanie

Starannie dobrana gofrownica posłuży Ci przez długi czas i pozwoli robić gofry najwyższej klasy, której nie będą się mogli oprzeć Twoi klienci. Aby jednak zapewnić sobie komfort przygotowywania także innych smakołyków dla gości, zastanów się, jaka naleśnikarka czy jaki robot kuchenny najlepiej sprawdzą się w Twoim lokalu. Kompletując profesjonalne wyposażenie kuchni gastronomicznej, zyskasz możliwość łatwego i szybkiego przyrządzania przysmaków, dla których warto na chwilę zapomnieć o diecie.


Działasz w gastronomii i chcesz rozszerzyć swoją wiedzę? Odwiedź nasz kanał Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Wspólnie z szefem kuchni Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt kuchenny, dzielimy się przepisami i podpowiadamy, jak mierzyć się z wyzwaniami w biznesie gastronomicznym.

Interesuje Cię konkretny temat? Chętnie poznamy Twoje pomysły. Napisz do nas na adres: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej