Tradycja czy nowoczesność? Czy kotleciarka jest lepsza od tłuczka do schabowych? Sprawdź!  

Udostępnij

Niedzielne tłuczenie kotletów schabowych to dźwięk, który można łatwo rozpoznać w każdym mieście i wsi. Nie ma się czemu dziwić, bo nic nie przebije schaboszczaka z mizerią i ziemniaczkami. Ale czy trzeba przy tym psuć wszystkim niedzielę ciągłym klepaniem? Nasz ekspert Michał sprawdził, czy kotleciarka może pomóc. 

Manueller oder elektrischer Fleischklopfer: Welcher ist besser?

Udostępnij

Niedzielne tłuczenie kotletów schabowych to dźwięk, który można łatwo rozpoznać w każdym mieście i wsi. Nie ma się czemu dziwić, bo nic nie przebije schaboszczaka z mizerią i ziemniaczkami. Ale czy trzeba przy tym psuć wszystkim niedzielę ciągłym klepaniem? Nasz ekspert Michał sprawdził, czy kotleciarka może pomóc. 

Jak wyglądało porównanie obu metod? 

Chcąc uzyskać jak najlepsze wyniki, Michał przygotował 18 kotletów schabowych, po 9 na każdą metodę. Sprawdził, ile czasu potrzeba na rozbicie, jakie były tego efekty, a następnie usmażył oba rodzaje i pozwolił specjalnie dobranej komisji ocenić smak kotletów. 

Porównanie 

Na uklepanie 9 schabowych za pomocą tradycyjnego tłuczka Michał potrzebował ok. 3 min i 40 s. Kotleciarce zajęło to niecałą minutę. Jak widać, pod względem czasu obróbki urządzenie nie ma sobie równych. A jak wyglądały kotlety?  

Po potraktowaniu mięsa tłuczkiem można zauważyć, że włókna są zmiażdżone, dzięki czemu kotlety zyskały na delikatności. Ich powierzchnia znacznie się zwiększyła, ale za to straciły na grubości. Z kolei schabowe z kotleciarki nie są tak duże, ale za to grubsze i luźniejsze. W przeciwieństwie do tłuczków kotleciarki nie miażdżą, a nacinają włókna, co przekłada się na zmiękczenie struktury mięsa. 

Test smaków 

Oba rodzaje kotletów zostały przygotowane w ten sam sposób. Na początek posolono i oprószono je pieprzem z obu stron, a następnie zapanierowano w mące, jajku i bułce tartej. Wszystkie kotlety zostały usmażone na smalcu, aż się pięknie zarumieniły z obu stron. Po odsączeniu nadmiaru tłuszczu komisja przystąpiła do oceny obu rodzajów. 

Wyniki  

Nie jednogłośnie, ale z widoczną przewagą złoty medal zwycięzcy trafia do (werble) … schabowych z kotleciarki! I przemawia za tym nie tylko smak, ale też sam proces ich przygotowania. Na rozbicie mięsa potrzeba o wiele mniej czasu, niż przy użyciu tłuczka. Sama struktura kotleta, mimo że o mniejszej powierzchni, zachowuje swój kształt, a jednocześnie pozostaje luźna. Wpływa to również na łatwość panierowania. Zarówno jajko, jak i mąka i bułka tarta lepiej się trzymają powierzchni mięsa. Nie ma więc ryzyka, że panierka odklei się podczas smażenia. 


Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach. 

W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.  

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej