Zdrowy fast food w gastronomii

Udostępnij

Idea jedzenia fast food, czyli błyskawicznie przygotowanej, taniej, a przy tym bardzo smacznej żywności trafiła do nas zza Oceanu. Niestety okazało się, że hamburgery, hot dogi i inne tego typu pyszności przy licznych zaletach posiadają jedną istotną wadę – są okropnie niezdrowe. Rosnąca świadomość konsumentów wymogła na gastronomii powstanie nowej gałęzi, czyli kuchni typu fit fast food.

Gesundes Fast Food in der Gastronomie

Udostępnij

Idea jedzenia fast food, czyli błyskawicznie przygotowanej, taniej, a przy tym bardzo smacznej żywności trafiła do nas zza Oceanu. Niestety okazało się, że hamburgery, hot dogi i inne tego typu pyszności przy licznych zaletach posiadają jedną istotną wadę – są okropnie niezdrowe. Rosnąca świadomość konsumentów wymogła na gastronomii powstanie nowej gałęzi, czyli kuchni typu fit fast food.

Społeczeństwa krajów rozwiniętych przez lata beztrosko zajadały się nafaszerowanymi konserwantami burgerami, parówkami o niewielkim procencie mięsa, nadmuchanymi bułkami o prawie zerowej wartości odżywczej, a także skąpanymi w niezdrowym tłuszczu trans frytkami w asyście przesłodzonych napojów gazowanych. Nic dziwnego, że fatalne nawyki kulinarne zaowocowały prawdziwą plagą otyłości oraz chorób cywilizacyjnych.

Aby żyć długo i zdrowo należy przede wszystkim zdrowo się odżywiać. Sekret tkwi w urozmaiconej diecie, dużej ilości warzyw, owoców oraz świeżych produktach wysokiej jakości. Tradycyjna zdrowa kuchnia bywa jednak problematyczna: jest dość droga, pracochłonna, a dla osób wychowanych na zestawach powiększonych z popularnych sieci barów – po prostu nie do przełknięcia.

Trendy w gastronomii: fit fast food

Rosnąca w społeczeństwie świadomość oraz moda na zdrowy styl życia bardzo szybko znalazły odbicie w nowoczesnych trendach w gastronomii. Najwcześniej pomysł podchwycili szukający dla siebie pomysłu na biznes pasjonaci zdrowego stylu życia, tworząc tematyczne bary z szybką, ale za to zdrową żywnością. Powstawały one najpierw w największych miastach, dzisiaj można je spotkać także w wielu mniejszych ośrodkach. Wydaje się, że istnieje wciąż spora nisza do zagospodarowania i branża ma przed sobą dużą przyszłość nawet w niewielkich miejscowościach.

Po pewnym czasie również restauracje typu fast food zaczęły wprowadzać do swojego menu sałatki, produkty sezonowe oraz zdrowo podrasowywać dania dotychczas kojarzące się ze wszystkim, co najgorsze. Także tradycyjne istniejące od lat na rynku pizzerie, bistra i bary stołówkowe, chcąc nie chcąc zaczęły modyfikować swoje karty. Wszystko po to, aby sprostać oczekiwaniom nowoczesnego konsumenta.

Zdrowy – czyli wege fast food?

Moda na wegetarianizm i weganizm ściśle łączy się z poruszonym trendem. Warzywa, owoce oraz naturalne produkty zbożowe powinny bowiem stanowić podstawę zbilansowanej diety. Okazuje się, że z powodzeniem da się ją skonstruować bez składników pochodzenia zwierzęcego.

Popularne wegańskie restauracje zazwyczaj mają w swoim menu odpowiedniki tradycyjnych potraw typu fast food. Zamiast burgera z wołowiny serwują jednak np. tempeh, szarpane boczniaki czy kotlety z nasion roślin strączkowych. W hot dogu z powodzeniem umieszczają kiełbaski sojowe lub z seitana. A wszystko oczywiście w asyście mnóstwa warzyw, orzechów i pełnoziarnistego pieczywa. Istnieją także lokale, najczęściej food trucki, nastawione tylko i wyłącznie na serwowanie wegańskich burgerów lub szybkich dań typu miso lub pad thai z tofu.

Co ciekawe, trend podchwyciły duże firmy wytwarzające dla supermarketów dania garmażeryjne. Mają one obecnie w swojej ofercie głównie najpopularniejsze potrawy – wegańskie hamburgery, hot dogi i kebaby. Niestety, trudno jednak uznać tego typu produkowane przemysłowo artykuły za dużo zdrowsze od swoich mięsnych protoplastów.

Jak przygotowywać zdrowe jedzenie w restauracjach i barach?

Żeby przeorganizować pracę istniejącego już lokalu, aby nie zostawał w tyle i odpowiadał założeniom zdrowej kuchni, nie trzeba wcale robić rewolucji i wyrzucać obecnego menu od razu do kosza. Najlepiej przeprowadzać zmiany stopniowo, wdrażając kolejne elementy zdrowego żywienia. Uniknie się wtedy niepotrzebnego zamieszania oraz często kosztownych błędów związanych z nietrafionymi zakupami. Jeżeli dopiero tworzysz biznes plan swojej restauracji – jeszcze lepiej! Nie ograniczają Cię bowiem stare przyzwyczajenia załogi i możesz od razu zacząć od otwarcia baru będącego pełną gębą fit fast food.

Najlepiej zacząć od rozejrzenia się w najbliższym otoczeniu. Na pewno w wielu okolicznych gospodarstwach bez trudu można zdobyć odpowiadające nam składniki. Okazuje się bowiem, że wołowina nie musi wcale pochodzić z zagranicznych organicznych hodowli. Mięso z regionalnych ras bydła lub drobiu będzie na pewno smakować wyjątkowo i pozwoli wyróżnić się na tle konkurencji. Także bułki z sąsiedzkiej piekarni na pewno będą lepsze od wyrobów przemysłowych. Dobry manager restauracji nie może zapominać, że wejście w bliskie relacje z lokalnymi producentami ma też inną istotną zaletę: przy zakupach można liczyć na specjalne rabaty.

Warto też postawić na regionalną specyfikę – jeżeli Twój lokal znajduje się nad jeziorem, umieść w karcie dania rybne. Mieszkasz w okolicach słynących z tradycji sadowniczych? Świetnie, aż się prosi o dodatki w postaci owocowych dressingów, soków czy dżemów.

Niezbędny sprzęt gastronomiczny do fit fast foodów

Aby oferowane dania odpowiadały założeniom typu fit fast food, muszą błyskawicznie trafić na stół głodnego klienta. Kuchnia powinna zatem działać sprawnie i o wiele szybciej niż w tradycyjnych restauracjach. Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego będzie zatem posiadać klika ściśle odgraniczonych i perfekcyjnie zorganizowanych stref: do przyjmowania zamówień, wydawania dań, a także przygotowywania posiłków oraz przechowywania produktów spożywczych.

Niezwykle istotne jest skompletowanie pełnego wyposażenia. Kluczowymi sprzętami są wszelkiego rodzaju zamrażarki, lodówki oraz chłodnicze lady sałatkowe. Lokal typu zdrowy fast food powinien także dysponować wysokiej jakości sprzętem do przyrządzania posiłków. Urządzenia grzewcze powinny charakteryzować się wysoką mocą oraz wydajnością dostosowaną do obłożenia danego lokalu, aby czas przygotowania potraw skrócić do niezbędnego minimum. Jeżeli zamierzamy serwować zdrowsze wersje frytek (np. z batatów) świetnie sprawdzą się także np. frytownice na gorące powietrze oraz piekarniki. Jeżeli będziemy mieć w ofercie dania smażone – postawmy na zdrowe oleje roślinne wysokiej jakości. W barach z szybkim jedzeniem sprzętami niezbędnymi będą także wszelkiego rodzaju warniki do makaronu oraz opiekacze.

Wystrój lokalu zależy oczywiście od naszych upodobań. Pamiętajmy jednak, że większość barów tego typu stawia na minimalizm. Krzesła powinny być przede wszystkim wygodne, a na stolikach unika się niepotrzebnych dodatków. Elementami często spotykanymi w barach fit fast food są znane z nowojorskich restauracji neonowe napisy, menu w postaci tablicy, po której pisze się kredą oraz umieszczane na ścianach elementy dekoracyjne z drewna. Ważne są też dodatki roślinne – np. kwiaty doniczkowe czy chrobotek. Całość powinna być utrzymana w nowoczesnym i funkcjonalnym stylu.

Dbając o dobre samopoczucie naszych gości, nie zapominajmy, że różne rodzaje okapów kuchennych pozwolą im zjeść w miłej atmosferze niezakłóconej feerią przypadkowych zapachów.

Podsumowanie

Idea zdrowego fast foodu z impetem weszła do branży gastronomicznej i bez wątpienia zadomowiła się w niej już na zawsze. Food trucki serwujące wegańskie burgery można spotkać na każdym muzycznym festiwalu, na stałe wpisały się także w wielkomiejski krajobraz modnych dzielnic. Rosnąca rzesza klientów zwracających uwagę na to, co jedzą, a przy tym niecierpliwych i przyzwyczajonych do wyraźnych smaków wywarła także wpływ na tradycyjne lokale gastronomiczne. Sukces odnoszą te, gdzie obsługa przebiega sprawnie, a w karcie spotkać można potrawy proste, a przy tym oryginalne i ze składników wysokiej jakości.

Okazuje się, że aby z powodzeniem podążać za tym trendem, wystarczy odwołać się do dobrze znanych tradycji. Kuchni zawierającej przede wszystkim artykuły naturalne, często z lokalnego rynku, obfitującej w świeże warzywa, mięsa i owoce. Nie można przy tym zapomnieć o sezonowości. Produkty naturalnie występujące w danej porze roku odznaczają się kluczowymi dla gastronomii cechami – są świeże, pełne smaku i dostępne w atrakcyjnej cenie.


Jak prowadzić biznes gastronomiczny? Który sprzęt wybrać do restauracji, baru lub foodtrucka? Jakie potrawy dodać do menu? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi na kanale Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage’u na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Fachowych porad udziela ekspert gastronomiczny Michał Orłowski, ambasador marki Royal Catering.

Zapraszamy do współtworzenia kanału i dzielenia się pomysłami na odcinki. Napisz do nas na adres: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej