Zmywanie naczyń jest bardzo pracochłonne. Chcesz, aby przebiegało szybko i sprawnie? Koniecznie zaopatrz się w zmywarkę gastronomiczną! Dzisiaj podpowiadamy, jak wybrać urządzenie optymalnie dopasowane do Twoich potrzeb.
Zmywanie naczyń jest bardzo pracochłonne. Chcesz, aby przebiegało szybko i sprawnie? Koniecznie zaopatrz się w zmywarkę gastronomiczną! Dzisiaj podpowiadamy, jak wybrać urządzenie optymalnie dopasowane do Twoich potrzeb.
Zmywarka a wyparzarka
Zmywarki umożliwiają błyskawiczne umycie dużych ilości naczyń za pomocą gorącej wody oraz detergentu. W modelach AGD temperatura pracy wynosi zwykle 60-70°C. Pozwala ona dobrze rozpuścić tłuszcz i inne zabrudzenia pozostałe na naczyniach po posiłku. W profesjonalnej gastronomii tego typu sprzęty okazują się jednak niewystarczające.
Dlatego, aby zapewnić swoim klientom maksimum bezpieczeństwa, warto zainwestować w wyparzarkę. Urządzenie czyści naczynia wodą o wyższej temperaturze, zwykle 80-90°C. W połączeniu z jej silnym strumieniem bardzo dobrze usuwa nawet uporczywe, zaschnięte zabrudzenia. Dodatkowo podwyższona temperatura dezynfekuje, likwidując skutecznie bakterie, wirusy oraz inne patogeny.
Zmywarka domowa a gastronomiczna
Zmywarki gastronomiczne od sprzętów używanych powszechnie w mieszkaniach różnią się nie tylko wyższą temperaturą pracy, ale przede wszystkim wydajnością. Mają z reguły większą komorę, a cykl pracy jest skrócony. Podczas gdy zmywarka domowa potrzebuje na umycie naczyń zwykle od 0,5 do 2 godzin, sprzęt dedykowany gastronomii poradzi sobie z tym w zaledwie kilka minut! Przekłada się to bezpośrednio na płynną pracę w kuchni, ograniczając przestoje związane z przygotowaniem zastawy stołowej. Zalety zmywarek gastronomicznych to więc także oszczędność czasu pracy, a co za tym idzie – pieniędzy.
Wykorzystanie zmywarek
Projekt technologiczny lokalu gastronomicznego powinien uwzględniać miejsce przeznaczone do montażu zmywarki. Należy zatem dobrze zaplanować zakup, wybierając model odpowiedni do Twoich potrzeb. Może się również zdarzyć, że będziesz potrzebować kilku typów zmywarek. Najbardziej wszechstronne modele (do talerzy, szkła i sztućców) posiadają standardowe kosze o wymiarach 50 x 50 cm. Nie mogą się bez nich obejść mała gastronomia, restauracje czy firmy cateringowe. Cena zakupu takiego urządzenia zaczyna się od ok. 6 tys. zł.
Oprócz nich wyróżnia się szereg innych, bardziej docelowych typów zmywarek.
Zmywarka do szkła
Urządzenia przeznaczone typowo do szkła, czyli tzw. zmywarki barowe, dysponują niższym ciśnieniem wody od zmywarek uniwersalnych. Dzięki temu nie uszkadzają one wrażliwych na pobicie szklanych naczyń. Świetnie nadają się zwłaszcza do mycia delikatnych szklanek, kufli i kieliszków. Zmywarki do szkła odpowiednie są zwykle również do zdobionych porcelanowych filiżanek. Jeżeli masz pub, koktajl bar lub serwujesz w swojej restauracji dużo napojów, tego typu sprzęt będzie pierwszym wyborem. Są przy tym nieco tańsze od uniwersalnych zmywarek (kosztują nawet od ok. 4 tys. zł). Zwykle modele do szkła posiadają specjalne dozowniki do nabłyszczaczy.
Zmywarka do talerzy
Do zmywania dużej liczby talerzy świetne będą natomiast zmywarki kapturowe. Mają one większą pojemność od standardowych sprzętów tego typu dla gastronomii. Kosztują jednak zwykle również więcej (od ok. 8 do 20 tys. zł). Aby praca z urządzeniem przebiegała sprawnie, dobrze jest zainstalować w jego pobliżu stół załadowczy. Wyparzarka gastronomiczna o kapturowej konstrukcji sprawdzi się m.in. w domach weselnych czy hotelach.
Wyparzarka do tac i garnków
Przemysłowe zmywarki do mycia bardzo dużych naczyń wyposaża się w większe kosze (zwykle od 50 x 70 cm). Pozwalają na wygodne umieszczanie wewnątrz garnków, tac oraz blach do pieczenia. Są to urządzenia o zwiększonej efektywności dysponujące skoncentrowanym strumieniem wody. Koszt zakupu takiego urządzenia wyniesie tyle, co w przypadku zmywarki kapturowej.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze zmywarki gastronomicznej?
Wybierając piekarnik gazowy czy elektryczny do swojej kuchni, musisz wziąć pod uwagę sposób zasilania oraz dostępność w danym miejscu do określonego typu instalacji. Podobnie sprawa wygląda ze zmywarkami. Zwykle modele gastronomiczne odznaczają się bardzo dużą sprawnością, co przekłada się na konieczność zasilania napięciem 400 V. Inne kluczowe elementy dobrej zmywarki to:
- pompa pozwalająca skrócić czas płukania,
- pompa spustowa: przydaje się, kiedy w lokalu nie ma odpływu w podłodze,
- dozownik na płyn, odkamieniacz, nabłyszczacz.
Warto również zwrócić uwagę na sposób ładowania zmywarki, który wpływa na zagospodarowanie przestrzeni w kuchni. Urządzenia dla małych, średnich i dużych lokali są zazwyczaj pakowane od przodu lub z góry (zmywarka gastronomiczna kapturowa). Modele tunelowe sprawdzą się natomiast w bardzo dużych obiektach typu stołówka przy fabryce. Mycie odbywa się w nich taśmowo w trybie ciągłym.
Jeżeli w Twoim lokalu jest twarda woda (powyżej 3 stopni w skali niemieckiej), powinieneś rozważyć zakup specjalnego zmiękczacza. W innym wypadku mogą pojawić się problemy z osadzaniem się kamienia, a elementy naczyń (zwłaszcza szklane) zmatowieją.
Rekomendowane zmywarki gastronomiczne
Co jeszcze warto wziąć pod uwagę? Kwestią niezwykle istotną podczas analizowania ofert jest rodzaj użytego materiału. Do lokalów poleca się szczególnie zmywarki wykonane ze stali nierdzewnej. Jest to materiał bardzo wytrzymały, świetnie znoszący intensywne użytkowanie w gastronomii. Zmywarki zaprojektowane do takiej eksploatacji ze względu na swoją efektywność pozwalają również zmniejszyć zużycie energii elektrycznej. Różnicę zobaczysz na pewno podczas opłacania kolejnych rachunków.
Jaką zmywarkę gastronomiczną wybrać – podsumowanie
Zmywarka do gastronomii usprawni pracę w każdym lokalu. Dzięki niej szybko poradzisz sobie z posprzątaniem po imprezach oraz podasz klientom naczynia o wyjątkowej czystości. Oszczędność czasu i pieniędzy to również duża zaleta profesjonalnych urządzeń zmywających. Pamiętaj przy tym, że na rynku dostępnych jest wiele modeli o różnej konstrukcji i przeznaczeniu. Zakup powinien być dobrze przemyślany. Musi uwzględniać Twoje potrzeby oraz ergonomię danej kuchni.
Jeżeli zainteresowała Cię tematyka dzisiejszego artykułu, sprawdź, jaka płyta indukcyjna czy elektryczna lepiej sprawdzi się w Twojej restauracji.
Udostępnij