Inkubator automatyczny Borotto – opis
Automatyczny system obracania jaj działa przez cały proces inkubacji. Są one obracane od prawej do lewej strony lub odwrotnie w 1-godzinnych cyklach, podobnie jak w przemysłowych inkubatorach. Dwa okna umożliwiają wygodne sprawdzanie przebiegu wylęgu bez konieczności otwierania urządzenia.
Profesjonalna tacka pomieści w pionie każdy rodzaj jaj od gęsich do przepiórczych. W pojedynczej kwaterze zmieści się 1 jajo kurze (lub większe) albo 4 przepiórze. We wnętrzu można inkubować więc jednocześnie 24 jaja kurze lub 96 przepiórczych. Tak ekonomiczne rozwiązanie znacząco zmniejsza zużycie energii, co przekłada się na dbałość o środowisko.
Wygodne uzupełnianie wody jest możliwe dzięki zewnętrznym wlewom. Rozwiązanie to wyróżnia się prostotą oraz szybkością. Dodatkowo, w przeciwieństwie do inkubatorów z wewnętrznymi wlewami, w modelu REAL 24 AUTOMATIC utrata wilgoci z komory jest znacząco mniejsza. Zastosowano również system statycznego nawadniania. Opiera się on na wykorzystaniu specjalnych rowków na dnie urządzenia, które zapewniają optymalny poziom nawilżenia. Wynosi on 45-55% z wodą na jednej tacce, a 60-65% na dwóch.
Idealne warunki do wylęgu osiągnięto m.in. za sprawą wewnętrznej wentylacji, która zasysa powietrze od spodu i przemieszcza je po bokach, tworząc barierę ciepłego powietrza. Ponadto aerodynamiczna konstrukcja komory gwarantuje optymalną temperaturę i wilgotność. Kontrolę nad parametrami sprawuje sztuczna inteligencja. Termostat z modułem PID utrzymuje stały mikroklimat (30-40°C) z dokładnością do 0,1°C bez względu na temperaturę otoczenia.
Inkubator do jaj marki Borotto ma lekką konstrukcję. Został wyposażony w cyfrowy wyświetlacz LED. Poziom ciśnienia akustycznego emitowany przez sprzęt wynosi poniżej 70 dB (A).