BLACK FRIDAY SKOŃCZY SIĘ ZA
Rożny
Grill węglowy z rożnem na prosiaka - z silnikiem - 40 kg - długość rożna: 137 cm - stal nierdzewna - wiatrochron
Min. cena w zł z 30 dni przed obniżką: 3199,00 zł
- Pierwsza
- 1
- Ostatnia
Profesjonalne rożny elektryczne na grill marki Royal Catering
Grillowanie na rożnie elektrycznym może być zabawnym i łatwym sposobem na przygotowanie najlepszych posiłków dla Twoich gości. Nie musisz być doświadczonym kucharzem, aby zacząć, ponieważ rożny elektryczne Royal Catering są bardzo proste w obsłudze. Potrzebujesz jedynie przepisu, składników oraz gorącego żaru.
Prezentowane produkty to świetny dodatek do Twojego wyposażenia gastronomicznego. Przydadzą się w restauracjach i firmach cateringowych, które chcą urozmaicić swoje menu, zwłaszcza podczas takich imprez jak urodziny, rocznice czy wesela. Rożny na grilla sprawdzą się również w pensjonatach i zajazdach utrzymanych np. w górskim klimacie. W końcu nic tak nie wieńczy wakacji w górach, jak porządny kawałek pieczonego mięsa.
Ostatni pomysł Cię zainspirował? W takim razie rozważ też zakup nadziewarki do kiełbas. Z nią samodzielnie przyrządzisz tradycyjne wędliny, które zaoferujesz gościom swojego hotelu lub restauracji.
Rodzaje rożnów elektrycznych w ofercie sklepu expondo
W sklepie expondo znajdziesz wiele wydajnych i praktycznych urządzeń gastronomicznych. Nie brakuje tutaj też szerokiej oferty rożnów elektrycznych, z którymi przyrządzisz soczyste mięsa i nie tylko. W tej kategorii umieściliśmy różne rodzaje tych urządzeń. Do dyspozycji masz:
-
Rożny elektryczne na grill – czyli szpikulce z widełkami wyposażone w silniki elektryczne, które należy ustawić nad źródłem ciepła.
-
Grille węglowe z rożnem elektrycznym – w tej grupie produktów zestawiono misę na rozżarzony węgiel drzewny oraz rożen obrotowy.
To, który sprzęt wybierzesz, w dużej mierze zależy od Twoich potrzeb oraz od tego, co już masz. Jeśli posiadasz wystarczająco duży grill węglowy lub palenisko, to wystarczy, że kupisz obrotowy rożen elektryczny. Z kolei zestawy sprawdzą się, gdy dopiero kompletujesz sprzęt do grillowania. Boisz się, że pogoda pokrzyżuje Ci plany? W takim razie postaw na grille gastronomiczne oraz płyty grillowe, które odpalisz w swojej kuchni.
Co można piec na rożnie? Okazuje się, że nie tylko mięso!
Na rożnie ugrillujesz praktycznie wszystko, co można przebić szpikulcem. Oczywiście w pierwszej kolejności na myśl przychodzą mięsa ociekające tłuszczem i przyprawione aromatyczną marynatą. Jednak nie są to jedyne przysmaki, które możesz przyrządzić. Co więc upieczesz na rożnie?
Najpopularniejszym daniem z rożna bez wątpienia jest kurczak. Najczęściej nabija się go w całości i w takiej formie ustawia nad żarem. Ale nie są to jedyne ptaki, które przyrządzisz w ten sposób. Na rożen elektryczny nadają się również kaczki, indyki, przepiórki, a nawet gołębie.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować większe kawałki mięsa np. wieprzowego czy wołowego. Doskonałym tego przykładem jest szynka z rożna pokryta glazurą z miodu i musztardy. Jeżeli postawisz na naprawdę długi rożen, to bez przeszkód upieczesz też karkówkę, udziec wołowy, a nawet całego prosiaka! Rożny stanowią też alternatywę dla opiekaczy do kebaba.
A co z tymi daniami bezmięsnymi? W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się… owoce z rożna! A dokładniej mówiąc, chodzi o ananasa opiekanego nad węglem. Jeśli przygotujesz do niego słodko-ostrą glazurę z miodem i papryczką chili, to zapewnisz swoim gościom naprawdę niesamowite doznania.
Jak piec na rożnie elektrycznym krok po kroku?
O ile sama obsługa rożna elektrycznego nie należy do skomplikowanych, to nie oznacza to, że wystarczy wbić mięso na szpikulec i ustawić je nad żarem. Trzeba zrobić to z głową, aby danie rzeczywiście wyszło pyszne. Jak więc piec na rożnie obrotowym na grilla?
-
Nałóż pierwsze widełki na szpikulec tak, aby ostrza były skierowane w stronę przeciwną do uchwytu rożna.
-
Nabij zamarynowane mięso na szpikulec i przesuń je na jego środek. Jeśli pieczesz drób, to najlepiej zwiąż skrzydła i nogi, żeby przylegały do korpusu.
-
Nałóż drugie widełki ostrzem w stronę mięsa. Mocno wbij ostrza obu widełek w mięso i zaciśnij je na szpikulcu. Zrób parę obrotów, aby sprawdzić, czy jedzenie pozostaje w miejscu.
-
Ułóż rożen nad grillem i włącz silnik. Szpikulec powinien się obracać przez cały czas z taką samą prędkością, aby mięso mogło upiec się równomiernie.
-
Czas pieczenia zależy od wielkości porcji oraz temperatury węgla. Przy dobrych warunkach przyjmuje się, że na 1 kg mięsa przypada 1 godz. pieczenia. Dla pewności użyj termometru, aby sprawdzić temperaturę wewnętrzną.
Piekąc mięso na rożnie obrotowym, warto podłożyć pod nie tackę lub brytfankę, do której spłynie ściekający tłuszcz. Unikniesz kapania na rozżarzony węgiel, co mogłoby spowodować powstanie rakotwórczych związków. Dodatkowo wlej do brytfanki trochę wina/piwa lub wody i wrzuć do środka warzywa. Unoszące się opary nadadzą potrawie wyjątkowego aromatu.
Jak wybrać rożen? Na co zwrócić uwagę?
Wybór odpowiedniego rożna elektrycznego na prosiaka i kurczaki dobrze jest wcześniej przemyśleć. Duża liczba różnych modeli może spowodować, że kupisz urządzenie nieodpowiadające Twoim potrzebom. Na co więc zwrócić uwagę przy wyborze rożna obrotowego?
-
Długość szpikulca – od niej zależy, jak duży kawałek przygotujesz na grillu. Do jednego kurczaka wystarczy Ci krótki rożen, ale do całego prosiaka czy barana konieczny będzie już najdłuższy dostępny model.
-
Nośność rożna – podobnie, jak w przypadku długości, to ile kilogramów możesz nabić, wpływa na rodzaj pieczonej potrawy.
-
Prędkość obrotowa – silnik elektryczny powinien zapewnić stałą prędkość obrotów.
-
Moc silnika – im będzie ona większa, tym rożen dłużej popracuje.
-
Pojemność misy na węgiel – w przypadku zestawów grill + rożen, warto sprawdzić, ile węgla drzewnego można wsypać.
-
Materiał wykonania – w związku z tym, że zarówno rożen, jak i grill są narażone na działanie wysokich temperatur, materiał wykonania musi znosić specyficzne warunki grillowania. Ponadto szpikulec oraz widełki nie mogą reagować z żywnością! Dlatego najlepszym wyborem jest stal nierdzewna.
Z dodatkowych rzeczy sprawdź, czy rączka rożna nie nagrzewa się podczas grillowania. Unikniesz wówczas bolesnego poparzenia. Z kolei w grillach węglowych praktycznym elementem będą kółka, z którymi przestawisz urządzenia w dowolne miejsce.
Postaw na rożny wysokiej jakości od Royal Catering!
Nadal zastanawiasz się nad zakupem rożna obrotowego? Możesz już przestać! Jesteśmy pewni, że produkty marki Royal Catering będą dla Ciebie odpowiednie! Prezentowane rożny elektryczne mają wiele zalet w stosunku do innych modeli dostępnych na rynku. Są bardzo łatwe w użyciu i mogą bez problemu upiec różne potrawy. O przydatności rożnów przekonało się już wielu klientów z całej Europy. Dołącz do nich już dziś!
Jeśli nadal nie masz pewności, to co powiesz na 3 lata gwarancji? Dostaniesz ją niezależnie, czy kupisz rożny na grill, czy opiekacze Salamander. Cały nasz asortyment jest objęty tą ofertą! Ponadto zapewniamy darmową wysyłkę oraz zwroty, a także 30 dni na rezygnację, jeśli sprzęt nie spełni Twoich oczekiwań. Nie czekaj i złóż zamówienie w expondo już teraz!