Wędzarnia elektryczna
Efektywna funkcjonalność urządzenia marki Royal Catering jest zasługą zarówno obszernej komory wędzarniczej o pojemności 70 litrów, jak i czterech wyjmowanych rusztów. W efekcie użytkownik ma możliwość jednoczesnego przygotowywania wielu wędzonych specjałów o różnych rozmiarach. Uniwersalne zastosowanie modelu RCRO 870 wynika z obecności nowoczesnego termostatu utrzymującego wskazaną temperaturę w zakresie od 0 do 110°C. Pozwala to na wybór jednej z trzech metod wędzenia – zimnego (20 – 30°C), gorącego (52 – 80°C), a także z równoczesnym pieczeniem (ponad 82°C).
Wygodne uzupełnianie materiału opałowego podczas użytku wędzarni elektrycznej od Royal Catering zapewnione zostało przez poręczną szufladę. Gdy zajdzie konieczność, wystarczy wysunąć ją i napełniając wiórami, uzupełnić zapas. Podczas tej czynności nie istnieje potrzeba otwierania drzwi komory wędzarniczej. Swobodna kontrola pracy urządzenia RCRO 870 jest możliwa dzięki zastosowaniu przemyślanych rozwiązań konstrukcyjnych. Za pomocą precyzyjnego minutnika określisz czas (0-120 min.), w jakim produkty spożywcze poddawane będą obróbce. Jego upływ sygnalizowany jest dźwiękiem. Komin z regulowanym otworem wentylacyjnym pozwoli na koordynację przepływu dymu, od którego zależy intensywność smaku i aromatu wędzonek.
Pełen nadzór nad procesem wędzenia gwarantują wbudowane wskaźniki. Dwie lampki, zielona i pomarańczowa informują o aktualnym stanie maszyny. Pierwsza sygnalizuje, że sprzęt został włączony, druga zaś oznajmia trwanie procesu podgrzewania. Ponadto urządzenie marki Royal Catering wyposażono w nowoczesny czujnik temperatury, umożliwiający jej monitorowanie. Aktualna wartość wyświetlana jest zarówno w skali Celsjusza, jak i Fahrenheita. Bezpieczeństwo w trakcie korzystania z modelu RCRO 870 wynika z faktu, że drzwi komory wędzarniczej dysponują niezawodnym materiałem uszczelniającym oraz dwoma zamkami. W praktyce zapewnia to całkowitą nieprzepuszczalność dymu na zewnątrz. Za ochronę przed przegrzaniem odpowiada zaś wysokiej klasy bezpiecznik termiczny. Jego obecność znacząco wpływa na zminimalizowanie ryzyka uszkodzenia wędzarni.
Trwała i stabilna konstrukcja pieca do wędzenia od Royal Catering jest zasługą materiałów, z których został stworzony. Do wykonania obudowy oraz części podzespołów użyto stali nierdzewnej. Jej charakterystyczne zalety to odporność na korozję i uporczywe zabrudzenia, a także na uszkodzenia mechaniczne w postaci otarć, wgnieceń i zarysowań. Antypoślizgowe nóżki zapewniają równowagę względem podłoża, nie powodując jego zniszczenia. Mobilność urządzenia RCRO 870 to zasługa jej kompaktowych rozmiarów oraz stosunkowo niewielkiego ciężaru. Dodatkowe udogodnienie w tej kwestii stanowią ergonomiczne uchwyty boczne pozwalające wygodnie przetransportować sprzęt w wybrane miejsce.