Frytownica gastronomiczna – charakterystyka
Kompletny zestaw z frytownicą oraz dopasowaną do niej podstawą zwiększy komfort oraz wydajność przygotowywania smażonych potraw takich jak frytki czy pączki. Wyjątkowo pojemny kosz zda egzamin przy przyrządzaniu ryb. Model RCEF-SET1 od Royal Catering okaże się nieoceniony w lokalach oraz punktach gastronomicznych.
Pojemność 17l pozwala jednorazowo przygotować dużą ilość jedzenia, co przekłada się na oszczędność czasu. Kosz został dopasowany do potrzeb klientów, którzy chcieliby smażyć ryby. Prawie 30 cm pozwoli na obróbkę długich kawałków np. dorsza, morszczuka, halibuta itp. Wielkość sprzętu sprawia, że zda on egzamin w restauracjach, barach typu fast food, lokalach z przekąskami, food truckach, sklepach, supermarketach itd.
Bardzo czuły termostat reguluje temperaturę oleju i minimalizuje jej wahania, zapewniając tym samym oszczędność energii. Ze względu na wysoką moc 3000W, tłuszcz osiąga w bardzo krótkim czasie maksymalną temperaturę 200°C. „Zimna strefa” zabezpiecza jedzenie przed przypaleniem. Zachowuje ono swój aromat i smak. Model RCEF 15E wyposażony w „zimną strefę” pracuje efektywniej niż urządzenia bez tego rozwiązania. Pokrywka pomaga utrzymać wewnątrz frytownicy gastronomicznej wysoką temperaturę oraz chroni przed pryskaniem.
Stal nierdzewna, z której została wykonana frytownica Royal Catering, to materiał odporny na korozję, wytrzymały mechanicznie, zachowujący połysk nawet po dekadach użytkowania. Gładka powierzchnia o minimalnej porowatości ułatwia czyszczenie. Za sprawą biologicznej neutralności tworzywo bardzo dobrze nadaje się do kontaktu z żywnością; nie wpływa na zdrowie.
Łatwe zachowanie czystości gwarantuje kranik służący do szybkiego opróżniania sprzętu ze zużytego oleju. Dzięki przemyślanej i solidnej konstrukcji (wyjmowany element grzewczy) całość można wygodnie umyć.
Wyłącznik bezpieczeństwa sprawia, że kiedy wyjmuje się element grzewczy, dopływ prądu zostaje odcięty. Nienagrzewająca się rączka kosza chroni przed poparzeniami. Gumowe, antypoślizgowe nóżki nie rysują powierzchni.
Uniwersalność stojaka RCSF-15E wynika z jego parametrów technicznych. Nośność 150 kg oraz powierzchnia 41 x 29 cm sprawiają, że choć sprzęt stworzono z myślą o użytku z frytownicą RCEF 15E, to można ustawić na nim też inne modele. Podstawa nadaje się również do innych urządzeń gastronomicznych, np. gofrownic. Dolna półka sprawdzi się jako miejsce przechowywania różnych produktów niezbędnych w kuchni.
Trwałość sprzętu marki Royal Catering to zasługa faktu, że zrobiono go z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Materiał ten nie tylko nie wchodzi w reakcję z żywnością, ale też charakteryzuje się odpornością na korozję, trwałe zabrudzenia i uszkodzenia mechaniczne. Dzięki minimalnie porowatej powierzchni łatwo utrzymać go w czystości za pomocą powszechnie dostępnych detergentów. Nawet po dekadach użytkowania pozostaje jasny i lśniący.
Stabilność modelu RCSF-15E jest cechą uzyskaną dzięki precyzyjnym rozwiązaniom konstrukcyjnym. Wszystkie elementy są idealnie do siebie dopasowane co pozwala na szybki i sprawny montaż/demontaż. Masywne nogi stojaka zapewniają bezpieczne ustawienie na nim urządzeń gastronomicznych bez ryzyka upadku, zaś regulowane stopy umożliwiają modyfikację wysokości.
Atrakcyjny design produktu od Royal Catering przedstawiony został za pośrednictwem minimalistycznej formy. Przemysłowe wzornictwo, gładkie krawędzie przyciągają wzrok, zaś wypolerowana powierzchnia sprawia, że całość wygląda bardzo efektownie. Oferowany sprzęt pasował będzie więc do każdej profesjonalnej kuchni.