+48 68 888 10 08
Pon. - Pt. 08:00 - 13:00

BLACK FRIDAY SKOŃCZY SIĘ ZA

0
d
:
0
godz.
:
0
min
:
0
s

Piece konwekcyjne

Zainspiruj się blogiem expondo

Co to jest piec konwekcyjny?

Nazwa pieca konwekcyjnego wywodzi się od zjawiska konwekcji, czyli przekazywania ciepła związanego z ruchem materii, np. przy użyciu wentylatora. Tego rodzaju piec może być zasilany elektrycznie lub gazowo i musi posiadać wspomniany wentylator. Charakteryzuje się zatem wymuszonym obiegiem gorącego powietrza.

Piec konwekcyjny gastronomiczny to sprzęt o niezwykle sprawnej cyrkulacji powietrza. Część profesjonalnych modeli marki Royal Catering została wyposażona w aż dwa wentylatory. Kolejny wyróżnik sprzętu tak cenionego przez kucharzy stanowi funkcja pary (wtrysk pary), która pozwala doskonale nawilżyć potrawy. Jeśli szczególnie zależy Ci na tej opcji, wybierz wariant konwekcyjno-parowy.

Do czego służą piece konwekcyjne?

Piec konwekcyjny charakteryzuje się dużą uniwersalnością. Umożliwia przede wszystkim:

  • gotowanie,

  • obróbkę parową,

  • pieczenie (także z termosondą),

  • grillowanie,

  • rozmrażanie.

Dzięki równomiernemu rozchodzeniu się temperatury i idealnemu nawilżeniu w przypadku pieców konwekcyjno-parowych uzyskasz doskonałe rezultaty. Przyrządzisz kruche mięso (również ryby) o niższej zawartości tłuszczu niż w przypadku frytownic. Roladki, szynka czy kurczak zachwycą Twoje podniebienie! Ugotowane warzywa będą niezwykle soczyste. Upieczesz też puszyste pieczywo: własny chleb, bułki, zapiekanki i bagietki. Klasyczne kluski parowe oraz pierogi z pieca konwekcyjnego okażą się świetną alternatywą dla tradycyjnie przygotowywanych wersji. To tylko kilka propozycji, bo możliwości pieca konwekcyjnego gastronomicznego są niemal nieograniczone. Kiedy już będziesz mieć gotowe dania, podaj je klientom lub zapakuj za pomocą pakowarek próżniowych.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze pieca konwekcyjnego do gastronomii?

Piec konwekcyjny często stosuje się w restauracjach, barach szybkiej obsługi, kawiarniach, food truckach i innych punktach gastronomicznych. Dlatego jeśli decydujesz się na tak ważny sprzęt do swojej kuchni jak piece czy kuchenki indukcyjne, koniecznie zapoznaj się z najważniejszymi parametrami i cechami. Oto one:

  1. Moc – określa ogólną wydajność sprzętu i skraca czas nagrzewania, podobnie jak w przypadku wszystkich urządzeń grzewczych, np. grillów gastronomicznych. Profesjonalne modele charakteryzują się zwykle mocą w zakresie od 2000 do 3000 W.

  1. Zakres regulacji temperatury – wpływa na to, jak wiele różnych potraw możesz przyrządzić. Im zakres jest szerszy, tym masz większe możliwości. Przykładowo wartość 250 lub 270°C pozwala gotować szeroką gamę dań.

  1. Minutnik (timer) – gwarantuje dokładne ustawienie czasu działania sprzętu. Wyposażony w tę funkcję piec konwekcyjny do domu lub profesjonalnego użytku działa nieprzerwanie tak długo, jak potrzeba. Maksymalny czas wynosi standardowo 120 albo 180 minut.

  1. Liczba wentylatorów – przekłada się na sprawność cyrkulacji powietrza. Standardowy piec konwekcyjny posiada jeden wentylator, natomiast modele o zwiększonej wydajności aż dwa. Jeśli decydujesz się na piec konwekcyjny do domu, w zupełności wystarczy jeden.

  1. Liczba rusztów – wpływa na jednorazową ilość przyrządzanego jedzenia. Na kilku rusztach umieścisz więcej kawałków mięsa, warzyw, klusek itd. Zależy Ci na wypiekach? Koniecznie zwróć uwagę, czy piec konwekcyjny wyposażono w blachę do pieczenia.

Jak wyczyścić piec konwekcyjny?

Piec konwekcyjny gastronomiczny musi być łatwy w czyszczeniu. Powszechnie stosuje się modele ze stali nierdzewnej. Mają wyjątkowo gładkie powierzchnie, z których w szybki sposób usuniesz zabrudzenia. Podobnie dzieje się w przypadku mebli kuchennych ze stali nierdzewnej.

Musisz wyczyścić swój piec konwekcyjny? Pamiętaj, żeby robić to zawsze po całkowitym ostudzeniu sprzętu. Spryskanie gorącego pieca detergentem może skutkować uszkodzeniem powłoki. O urządzenie warto dbać, ponieważ częste czyszczenie przedłuża jego żywotność oraz zapobiega przechodzeniu smaków i zapachów na kolejne dania.

Piece konwekcyjne marki Royal Catering – zalety

Produkty marki Royal Catering prezentowane w tej kategorii charakteryzują się dużą wydajnością oraz licznymi funkcjami, które gwarantują wygodne gotowanie. Każdy nasz piec konwekcyjny posiada szeroką regulację temperatury i czasu działania. W sklepie expondo.pl masz do wyboru standardowe modele oraz wyposażone w funkcję pary.

Jeszcze nie masz pewności co do zakupu pieca konwekcyjnego lub innego sprzętu w naszym sklepie? Prawdopodobnie więc przekonają Cię dodatkowe korzyści! Na każdy kupiony u nas produkt otrzymujesz 3-letnią gwarancję. Wysyłka jest całkowicie darmowa. Liczymy się z tym, że produkt nie spełni jednak Twoich oczekiwań, dlatego masz aż 30 dni na rezygnację i bezpłatny zwrot. Czekamy na Twoje zamówienie!