Kuchenny Heavy Metal. Poznaj żeliwne naczynia: swoich nowych towarzyszy do zdrowego gotowania 

Udostępnij

Bez czego nie ma mowy o dobrej kuchni? Oczywiście bez patelni i garnków! Tylko, które wybrać? W końcu jest ich tak wiele i robi się je z najróżniejszych materiałów. Za czasów naszych babć nie było tego problemu, bo korzystały one głównie z naczyń żeliwnych. Wiesz, że też możesz po nie sięgnąć? Dowiedz się, dlaczego warto wybrać patelnie i garnki żeliwne oraz jak o nie zadbać, aby służyły przez lata. 

Ratgeber-Gusseisen-Kochgeschirr

Udostępnij

Bez czego nie ma mowy o dobrej kuchni? Oczywiście bez patelni i garnków! Tylko, które wybrać? W końcu jest ich tak wiele i robi się je z najróżniejszych materiałów. Za czasów naszych babć nie było tego problemu, bo korzystały one głównie z naczyń żeliwnych. Wiesz, że też możesz po nie sięgnąć? Dowiedz się, dlaczego warto wybrać patelnie i garnki żeliwne oraz jak o nie zadbać, aby służyły przez lata. 

Zalety i wady naczyń żeliwnych w kuchni 

Dobrym początkiem przy wyborze przyborów kuchennych z żeliwa jest sprawdzenie ich zalet i wad. Dzięki temu dokładnie dowiesz się, jakie są ich właściwości i zdecydujesz czy odpowiadają one potrzebą Twojej kuchni. 

Zanim jednak poznasz plusy i minusy takich naczyń, warto przyjrzeć się bliżej żeliwu. Podobnie jak stal, jest to stop żelaza i węgla. Różnica między materiałami wynika z zawartości tego drugiego składnika. W stali węgiel nie stanowi więcej niż 2% całości, a w żeliwie jego zawartość dochodzi do nawet 6,5%. Dzięki temu produkty z żeliwa nabierają cech, które poznasz z poniższej listy. 

Zalety naczyń żeliwnych

Co przemawia za wyborem przyborów wykonanych z tego stopu? Oto kilka najważniejszych korzyści: 

Wady naczyń żeliwnych 

Jak to bywa ze wszystkim na świecie, tak i żeliwne naczynia mają swoje minusy. Zaliczają się do nich następujące cechy:  

Co wybrać: naczynia żeliwne czy z nieprzywierającą powłoką? 

Powszechnie pojawiającym się mitem na temat naczyń żeliwnych jest kwestia przywierania potraw. Wiele osób skarży się, że jedzenie przypala się do dna np. żeliwnej patelni i dlatego przerzucają się na modele z nieprzywierającą powłoką. To jak to w końcu jest? 

Żywność nie przypala się na żeliwie pod warunkiem, że smaży się ją tak, jak należy. Co to znaczy? Przede wszystkim takie patelnie czy garnki powinny być odpowiednio zakonserwowane. Drugą kwestią jest odpowiednie nagrzanie naczynia i tłuszczu. Pod żadnym pozorem nie kładź niczego na zimnej patelni, bo na pewno się przypali. 

Poza właściwym przygotowaniem żeliwnych naczyń warto też pamiętać o samym jedzeniu. Chodzi głównie o to, żeby nie było zimne i prosto z lodówki. Najlepiej ogrzać je wcześniej do temperatury pokojowej. Zwróć też uwagę na to, żeby było suche. Nawet odrobina wilgoci na powierzchni może doprowadzić do przypalenia. 

Stosując się do tych zaleceń, na pewno uda Ci się usmażyć ulubiony stek czy rybę tak, żeby nie przywarły do dna.

Jakie naczynia żeliwne masz do wyboru? 

Pomimo że naczynia żeliwne kojarzą się z tradycyjnym gotowaniem, to nadal są niezwykle popularne zarówno w prywatnych, jak i profesjonalnych kuchniach. Dlatego bez problemu znajdziesz najróżniejsze rodzaje tych przyborów. Jakie są więc rodzaje naczyń? 

Jak widzisz, masz w czym przebierać. Szukasz też innych przyborów kuchennych do swojej kuchni? W takim razie z naszego kolejnego artykułu dowiedz się, jakie są najlepsze patelnie do domu i gastronomii

Jak używać i konserwować żeliwne naczynia? 

Wspominaliśmy, że żeliwne naczynia potrafią służyć przez długie lata. Warunkiem jest jednak ich właściwe użytkowanie oraz regularna konserwacja. Bez tego Twoje przybory kuchenne będą do wyrzucenia już po kilku tygodniach użytkowania. Jak więc dbać o żeliwne patelnie i garnki? 

Konserwacja żeliwnych naczyń przed pierwszym użyciem

Odpowiedzialne korzystanie z naczyń zaczynasz już po ich rozpakowaniu. Zanim coś na nich usmażysz, należy je dokładnie umyć wodą. Po dokładnym opłukaniu, za pomocą ręcznika papierowego osusz naczynie. Teraz na jego powierzchnie nałóż cienką warstwę oleju – najlepiej takiego o wysokiej temperaturze dymienia np. rzepakowego czy ryżowego. 

Pora na wygrzanie żeliwa. W tym celu postaw naczynie na palniku lub włóż je do piekarnika i ustaw temp. między 170-200°C. Zbyt szybkie lub mocne nagrzewanie jest niewskazane, ponieważ doprowadzi to do nierównomiernego rozprężenia metalu. W efekcie dojdzie do jego wypaczenia, a nawet uszkodzenia. Po ok. 60 min wygrzewania wytrzyj powierzchnię z nadmiaru oleju (uważaj, żeby się nie poparzyć!) i gotowe.

Korzystanie z żeliwnych naczyń

Korzystając z naczyń żeliwnych, warto pamiętać o kilku zasadach: 

  1. Dobieraj odpowiednią wielkość palnika – zwróć uwagę czy płomień lub grzałka płyty indukcyjnej nie wykracza poza średnicę dna garnka/patelni. Chcesz uniknąć ogrzewania ścianek, które mogłyby się wypaczyć. 
  2. Pamiętaj o natłuszczeniu powierzchni – żeliwo nie służy do smażenia na sucho. Zawsze dodawaj nawet odrobinę tłuszczu. W przeciwnym razie doprowadzisz do uszkodzenia sprzętu. 
  3. Nie używaj metalowych przyborów – łopatki, łyżki, chochle itp. powinny być wykonane z drewna lub tworzywa sztucznego. Metalowe mogłyby obtłuc naczynie. 
  4. Poczekaj z myciem – długie utrzymywanie ciepła sprawia, że nie należy zalewać żeliwa wodą, zwłaszcza jeśli jest zimna. Może to doprowadzić do pęknięcia.  

Pamiętaj również o tym, żeby naczynia żeliwne myć wyłącznie pod bieżącą wodą i nigdy w zmywarce. Materiał ma porowatą strukturę i absorbuje płyny, więc istnieje ryzyko, że wchłonie środki czyszczące stosowane do mycia naczyń. 

Konserwacja żeliwnych naczyń 

Po każdorazowym użyciu i wyczyszczeniu żeliwa upewnij się, że jest odpowiednio osuszone oraz naoliwione. Raz na jakiś czas zakonserwuj naczynia w taki sam sposób, jak przed ich pierwszym użyciem. Zagwarantujesz wówczas doskonałą trwałość i jakość sprzętów. 

Warto również wspomnieć, że nie musisz obawiać się rdzy. Żeliwo koroduje wyłącznie powierzchniowo, więc wystarczy usunąć powstały nalot, aby móc znów korzystać z naczyń. W tym celu najlepiej sięgnąć po sól i lekko wilgotną gąbkę z ostrą powierzchnią. Za ich pomocą wyszoruj całe naczynie, opłucz je, a gdy już usuniesz wszystkie plamki rdzy, zakonserwuj. 

Gotuj z żeliwem, czyli jakie potrawy zrobisz z żeliwnymi naczyniami 

Wiesz już, czym cechują się żeliwne patelnie i garnki. Nie są Ci obce zalety i wady, a także sposób na utrzymanie ich w doskonałym stanie. Jedyne co pozostaje do poznania to potrawy, które możesz przyrządzić dzięki nim. 

Zacznijmy od żeliwnych garnków. Tutaj większego zaskoczenia nie będzie, ponieważ wykorzystasz je przede wszystkim do przyrządzania najróżniejszych zup. Może to być rosół, krupnik czy grochówka. Sprawdzą się także do dań wymagających sporo czasu np. gulaszu, bigosu czy różnych sosów, a także potraw jednogarnkowych. Ze względu na doskonałe rozprowadzanie ciepła, żeliwne garnki idealnie nadają się do pieczenia chleba. Dzięki nim uzyskasz chrupiącą skórkę i delikatny środek w każdym bochenku. 

Żeliwne patelnie to z kolei propozycja dla miłośników dań smażonych. Dzięki równomiernemu nagrzewaniu są wręcz niezastąpione do przyrządzania steków czy burgerów (dowiedz się, jak zrobić najlepsze burgery). Wykorzystasz je też do smażenia naleśników czy jajek sadzonych. 

Z żeliwnymi kociołkami podbijesz serca wszystkich uczestników imprezy plenerowej czy wypadu pod namioty. Zrobisz w nich np. zupę rybną ze szczupaka wyłowionego prosto z wody. Udusisz też mięso i przygotujesz pyszny myśliwski gulasz ze świeżo zebranymi grzybami. Co więcej, pokrywki takich kociołków świetnie sprawdzą się jako patelnie, więc bez problemu zrobisz jajecznicę na śniadanie. 

Nie musisz mieć żeliwnych nerwów do gotowania. Wystarczą żeliwne naczynia!

Żeliwne naczynia to niezastąpieni pomocnicy, jeśli chcesz gotować smacznie, zdrowo i tradycyjnie. Doskonałe właściwości tego stopu zostały już docenione przez wielu kucharzy na cały świecie. Z żeliwnych patelni, garnków i kociołków korzysta się w prawie każdej restauracji, a i w niejednym domu są częstym widokiem. Nie ma się więc, co zastawiać. Wybierz żeliwne naczynie już dziś! 

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej

Jak zrobić domowe grzane wino? Przepisy na zimowego grzańca z czerwonego i białego wina

Grzane wino to niezastąpiony napój na chłodne, zimowe wieczory, pełen aromatycznych przypraw, które rozgrzewają ciało i…

Czytaj więcej