Zamierzasz prowadzić własną pizzerię, lub też inny lokal gastronomiczny, w którym jednym z dań będzie pizza? A może zamierzasz zaopatrzyć się w sprzęt, pozwalający piec pizzę we własnym domowym zaciszu? Tak, czy owak, w każdym z tych przypadków staniesz przed koniecznością wyboru odpowiedniego pieca. Teoretycznie sprawa wydaje się dość prosta, lecz w praktyce, zanim podejmiemy decyzje, będziemy musieli wziąć pod uwagę kilka czynników. I to nie tylko ekonomicznych. Zamierzasz zainwestować w piec do pizzy, lecz nie wiesz, na co zwrócić uwagę? Podpowiadamy.
Zamierzasz prowadzić własną pizzerię, lub też inny lokal gastronomiczny, w którym jednym z dań będzie pizza? A może zamierzasz zaopatrzyć się w sprzęt, pozwalający piec pizzę we własnym domowym zaciszu? Tak, czy owak, w każdym z tych przypadków staniesz przed koniecznością wyboru odpowiedniego pieca. Teoretycznie sprawa wydaje się dość prosta, lecz w praktyce, zanim podejmiemy decyzje, będziemy musieli wziąć pod uwagę kilka czynników. I to nie tylko ekonomicznych. Zamierzasz zainwestować w piec do pizzy, lecz nie wiesz, na co zwrócić uwagę? Podpowiadamy.
Piece do użytku domowego i profesjonalnego
Pizza na tyle dobrze zakorzeniła się w naszym jadłospisie, że powstawać zaczęły piece do użytku domowego. Podobnie jak w przypadku wszelkich innych urządzeń dla gastronomii, także i profesjonalne piece do pizzy znacząco przewyższają wydajnością swoich odpowiedników z kategorii AGD. Cecha ta stanowi oczywiście wypadkową kilku zasadniczych różnic. Warto więc omówić je na wstępie.
Po pierwsze piec do pizzy domowy jest o wiele mniejszy od profesjonalnego. Co za tym idzie, w danej chwili można w nim piec jedną tylko pizzę – najczęściej w rozmiarze 32 cm. W piecach profesjonalnych, z racji na dużą pojemność komór, a także (opcjonalnie) większą ich liczbę, da się piec jednocześnie kilka pizz o różnych rozmiarach.
Drugą różnicę przeanalizujmy na podstawie faktu, że piece domowe zasilane są wyłącznie energią elektryczną. Profesjonalne piece do pizzy zaś można podzielić na elektryczne, gazowe, a także opalane węglem. W przypadku pieców elektrycznych, ich wersje domowe dysponują o wiele mniejszą mocą względem tych, które stanowią wyposażenie restauracji. W efekcie osiągają mniejszą temperaturę więc i czas wypieku trwa nieco dłużej.
Kolejną różnicą jest mobilność. Piece do pizzy domowe charakteryzują się bowiem stosunkowo niedużymi gabarytami oraz wagą. Można więc je swobodnie przenosić w dowolne miejsce. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by domowy piec zanieść np. do ogrodu i tam zorganizować sobie piknik. Piec profesjonalny zaś, z racji jego rozmiarów trzeba ustawić tak, by w restauracyjnej kuchni zachować porządek, wygodę, a tym samym zapewnić ergonomię pracy.
Umiejscowienie pieca: w lokalu, w ogrodzie, w przyczepie
Chcąc odnaleźć jedną złotą zasadę mówiącą o umiejscowieniu pieca do pizzy, należy pogodzić się z faktem, że takowa nie istnieje. Każdy lokal jest bowiem inny. Każde pomieszczenie charakteryzuje specyficzną dla siebie architekturą i przestrzenią. O ile w przypadku obszernych lokali możemy sporo po improwizować, o tyle w przypadku adaptowania na pizzerie pomieszczeń bardziej kameralnych, lub np. przyczep Food Trucka konieczne będą działania bardzo przemyślane.
Najbardziej oczywistą sprawą jest wybór samego pieca. Z przyczyn wynikających z metrażowych ograniczeń lokalu jedynym wyjściem będzie piec do pizzy elektryczny. W przeciwieństwie do gazowych i opalanych węglem, charakteryzuje się on stricte kompaktowymi rozmiarami. Przed zakupem należy też dokładnie zmierzyć przestrzeń, w której zamierzamy ustawić piec. Chcąc zyskać na wydajności, a jednocześnie nie tracić cennej przestrzeni roboczej w kuchni, warto pomyśleć o piecu dwukomorowym. Co więcej, wraz z rozwojem Twojej gastronomii, piece elektryczne można swobodnie rozbudowywać o kolejne moduły.
Gdy już zdecydujemy się na odpowiedni dla nas sprzęt, przyjdzie kolej na jego sensowne ustawienie. Oprócz wspomnianych wcześniej aspektów dotyczących ergonomii pracy, wygody i swobody ruchów w przestrzeni kuchennej, należy też pamiętać o tym, że większość modeli musi zachować odstęp od kilkunastu do kilkudziesięciu centymetrów od linii ścian. Dzięki temu zapewniona zostaje wentylacja, a także odpowiednie chłodzenie pieca. Ustawienie takie minimalizuje też ryzyko pożaru.
A co, jeśli przyjdzie nam do głowy ustawić swój własny piec do pizzy w ogrodzie (i nie chodzi tu o piec elektryczny)? Oczywiście nie ma przeciwwskazań. Od jakiegoś czasu bardzo modne stały się bowiem piece opalane węglem stanowiące alternatywę dla wysłużonego już, rodzinnego grillowania. Piece takie swoją konstrukcją nie różnią się zbytnio od pieców do wypiekania chleba. Działają bowiem na tej samej zasadzie – kumulacji ciepła wewnątrz.
Piece do pizzy DIY
Piec do pizzy opalany drewnem można oczywiście wybudować samemu. Dzięki temu zyskamy nie tylko świetne miejsce do spotka z rodziną i przyjaciółmi na wspólnych biesiadach, ale też jedyną w swoim rodzaju ozdobę naszego ogrodu. Zanim jednak weźmiemy się do pracy, trzeba pamiętać, że do stworzenia konstrukcji potrzebne będą konkretne materiały. W grę wchodzą cegły szamotowe lub glina, które charakteryzują się znakomitą akumulacją ciepła. Ponadto potrzebna będzie też zaprawa zduńska.
Żeby nasz piec spełniał swoją funkcję, jego kształt powinien mieć formę kopuły. Dzięki temu wysoka temperatura nagromadzona wewnątrz i skumulowana na podłodze sprawi, że pizza będzie równomiernie wypieczona. Pamiętać też należy o kominie. Ten bowiem bezwzględnie musi być umiejscowiony w przedniej części paleniska, zapewniając odpowiednią cyrkulację powietrza.
Pracę konstrukcyjną zaczynamy od budowy cokołu. To na nim stał będzie ogrodowy piec do pizzy opalany drewnem. Cokół zapewni na ustawienia pieca na dogodnej dla nas wysokości, a ponadto stanowił będzie świetną izolację. Cokół możemy zrobić z cegieł bądź kamieni.
Następnym krokiem jest tworzenie podstawy pieca. W tym celu nakładamy kilkunastocentymetrową warstwę gliny, którą pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Proces ten może trwać nawet miesiąc, więc przed kolejnymi etapami pracy należy uzbroić się w cierpliwość. Po upływie odpowiedniego czasu, mając już gotową podstawę z twardej gliny, układamy na niej palenisko ze wspomnianych wcześniej cegieł szamotowych. Te zaś łączymy zaprawą zduńską i ponownie zostawiamy do wyschnięcia.
Na koniec pozostaje nam już tylko wymurowanie komory piekarniczej. Ta jak pamiętamy musi mieć kształt kopuły. W sprawnym formowaniu konstrukcji pomocny może okazać się drewniany stelaż. Układając na nim cegły szamotowe, budowa przebiegnie szybko i sprawnie. Teraz pozostaje już tylko połączyć całość za pomocą zaprawy zduńskiej. Dla stworzenia dodatkowej izolacji cieplnej, całą konstrukcję można obłożyć gliną. I tak oto zbudowaliśmy własny piec do pizzy ogrodowy.
Zalety poszczególnych pieców
Jeśli do tej pory nie zdecydowałeś się na wybór najlepszego dla siebie pieca, to być może pomocne okaże się wyszczególnienie zalet każdego z ich rodzajów.
Na początek idzie piec do pizzy gazowy. Choć na zakup tego sprzętu trzeba wydać najwięcej pieniędzy, to przy intensywnej eksploatacji inwestycja znaczącą się zwróci. Piece gazowe najczęściej znajdują zastosowanie w dużych pizzeriach i pomieszczeniach, gdzie nie ma ograniczonej wentylacji. Piece gazowe są też dostępne w wersjach jednokomorowych jak i wielokomoroych, co pozwala jeszcze bardziej dopasować wybór do własnych potrzeb.
Drugim rodzajem są piece opalane węglem. Ich niezaprzeczalną zaletą jest jedyny w swoim rodzaju klimat jakiego nadadzą wyposażonym w nie lokalom. Ponadto piece do pizzy na drewno charakteryzują się stosunkowo niewielkim kosztem eksploatacji. Nie korzystają bowiem ani z gazu, ani z prądu. Ich domeną jest też to, że mają nieskomplikowaną konstrukcję. W efekcie są bardzo mało awaryjne, a konserwacja ogranicza się w zasadzie do wyczyszczenia.
Na koniec zostały nam piece elektryczne. I choć wiele ich zalet zostało już omówionych, to nie zaszkodzi wspomnieć o tym raz jeszcze. Piece do pizzy elektryczne charakteryzują się niewielkimi gabarytami. Idealnie nadają się więc do mniejszych lokali. Wyposażone są też w termostaty, które potrafią precyzyjnie określić temperaturę pieczenia. Zaletami są również łatwa obsługa i dostępność do różnych funkcji usprawniających pracę. Ponadto piec do pizzy elektryczny można rozbudować. Podobnie też jak w przypadku pieców gazowych rozróżniamy piece do pizz jednokomorowe i wielokomorowe.
Wybieramy piec do pizzy zależnie od potrzeb – podsumowanie
Mając więc już pogląd na rodzaje pieców do pizzy, a także znając ich najistotniejsze zalety możemy zacząć rozglądać się za odpowiednim dla nas modelem. To, czy zdecydujemy się na piec do pizzy elektryczny, gazowy, czy opalany drewnem zależeć powinno nie tylko od naszych upodobań, ale też możliwości lokalu, który chcemy zaadaptować na restaurację.
Co więcej, jak się okazuje, profesjonalną pizzę o idealnie wypieczonym spodzie możemy zrobić samodzielnie. Wystarczy skorzystać z urządzenia elektrycznego, zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria do piekarnika i gotowe!
Działasz w gastronomii i chcesz rozszerzyć swoją wiedzę? Odwiedź nasz kanał Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Wspólnie z szefem kuchni Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt kuchenny, dzielimy się przepisami i podpowiadamy, jak mierzyć się z wyzwaniami w biznesie gastronomicznym.
Interesuje Cię konkretny temat? Chętnie poznamy Twoje pomysły. Napisz do nas na adres: [email protected].
Udostępnij