Wzrost tempa życia oraz konieczność częstego przemieszczania się to czynniki, które sprawiły, że popularność restauracji fast food osiągnęła niebotyczną wręcz skalę. Taki rodzaj diety, pomimo że ma bardzo negatywny wpływ na zdrowie, dla wielu osób stał się codziennością i nie ukrywajmy – jest to efekt globalizacji oraz stylu życia narzuconego przez wszechobecną kulturę masową. Jakiś czas temu pojawiła się jednak bardzo ciekawa alternatywa, a są nią restauracje slow food. To właśnie o nich będzie ten poradnik. Zapraszamy do lektury.
Wzrost tempa życia oraz konieczność częstego przemieszczania się to czynniki, które sprawiły, że popularność restauracji fast food osiągnęła niebotyczną wręcz skalę. Taki rodzaj diety, pomimo że ma bardzo negatywny wpływ na zdrowie, dla wielu osób stał się codziennością i nie ukrywajmy – jest to efekt globalizacji oraz stylu życia narzuconego przez wszechobecną kulturę masową. Jakiś czas temu pojawiła się jednak bardzo ciekawa alternatywa, a są nią restauracje slow food. To właśnie o nich będzie ten poradnik. Zapraszamy do lektury.
Idea i zasady slow food
Idea slow food zrodziła się już w latach 80 XX wieku. Jej zalążkiem stał się protest zorganizowany w Rzymie przed jednym z fast foodów, wchodzącym w skład popularnej amerykańskiej sieci restauracji. Wydarzenie to niezwykle szybko ewoluowało do miana międzynarodowej organizacji, zrzeszającej bardzo dużą liczbę osób z branży gastronomicznej.
Restauratorzy będący zwolennikami tejże ideologii otwierać zaczęli lokale gastronomiczne, których charakter sprzyja rozwojowi świadomości, zachęcając do zmiany nawyków żywieniowych. Restauracja slow food jest bowiem miejscem, w którym serwowane są wyłącznie potrawy zdrowe i dobrej jakości. Ponadto ideologia ta zakłada również, że ceny oferowane klientom lokalu, a także dostawcom produktów są uczciwe, zaś dania przygotowuje się w sposób nieszkodliwy dla środowiska naturalnego. Mówiąc krótko, czas posiłku ma być celebracją smaku, zdrowia i przyjemności wynikającej z jedzenia. A wszystko to bez zbędnego pośpiechu.
Nowy trend w gastronomii
Gastronomia w duchu idei slow food stała się zupełnie nowym trendem, który zyskuje nieustannie co raz większą popularność. Wedle wspomnianych zasad, wszystkie dania znajdujące się w menu muszą być tworzone ze składników niepochodzących z produkcji masowej. W efekcie więc, wybierani są dostawcy regionalni, którzy prowadząc swoje uprawy lub hodowle, korzystają wyłącznie z rozwiązań ekologicznych – owoce i warzywa pozbawione pestycydów, zaś mięso wyłącznie ze zwierząt karmionych naturalną karmą.
W przypadku idei slow food nie istnieją natomiast trendy określające czy restauracja ma być wegetariańska, czy wręcz przeciwnie. Zgodnie z zasadami musi oferować, jednakże przystępne ceny dla gości oraz godziwe wynagrodzenie członkom personelu, a także dostawcom produktów.
Jak przygotować wyposażenie kuchni do adaptacji trendu slow food?
Chcąc skompletować wyposażenie gastronomiczne, pozwalające naszej restauracji funkcjonować wedle idei slow food, należy wziąć pod uwagę aspekty ekologiczne. Podstawę stanowią więc meble ze stali nierdzewnej, które nie tylko zapewniają pełnię bezpieczeństwa, gdyż nie wchodzą w reakcję z żywnością, ale też bardzo łatwo utrzymać je w czystości, bez konieczności używania silnych, chemicznych detergentów.
Stali nierdzewnej używa się również do produkcji urządzeń gastronomicznych. Więc zależnie od naszych potrzeb, charakterystyki restauracji a także planowanego menu należy dobrać odpowiednie narzędzia pracy. Warto też rozważyć kilka rozwiązań, które idealnie wpisują się w pojęcie kuchnia slow food. Jednym z nich są naczynia do gotowania na prze. Względem naczyń przeznaczonych do tradycyjnego gotowania w wodzie mają one tę zaletę, że podczas przygotowywania potraw, składniki zachowują znaczną większość swoich minerałów, a także witamin.
Dobrym pomysłem będzie również garnek rzymski, w którym piec możemy zarówno mięso, jak i warzywa czy ryby. Jest to znakomita alternatywa dla klasycznego smażenia, gdyż zapewnia potrawom miękkość i aromat. Dania pieczone w takim garnku są też o wiele zdrowsze niż smażone. Wielu szefów kuchni propagujących ideę slow food zachęca do robienia własnych przetworów, pieczenia swojskich chlebów oraz wędlin nie zawierających konserwantów. Dlatego też wyposażenie gastronomii umożliwiające takie czynności, jest jak najbardziej godne uwagi.
Korzyści dla gastronomii
Wiemy już co to jest slow food oraz jakie korzyści dla klientów niesie ze sobą korzystanie z restauracji działających wedle tejże idei. Co jednak, gdy spojrzeć na temat z punktu widzenia restauratora? Czy i dla gastronomii pomimo tak ścisłych zasad, może być ona atrakcyjną formą? Odpowiedź jest prosta – oczywiście, że tak i składa się na to kilka zasadniczych korzyści.
Zdrowe żywienie
Restauracje fast food, pomimo swej popularności kojarzone są miejscami, gdzie można zjeść niezdrowy posiłek, przygotowany naprędce. O ile taka żywność wciąż cieszy się dużą popularnością, o tyle co raz więcej osób, chcąc prowadzić zdrowy tryb życia, poszukuje kuchni oferujących smaczne, lecz pełnowartościowe i jednocześnie zdrowe posiłki. I tu właśnie pojawia się nisza będąca rozwiązaniem idealnym.
Restauracja slow food mająca w swoim menu dania przygotowane wyłącznie ze składników ekologicznych, może stać się miejscem chętnie odwiedzanym przez gości ceniących sobie idee życia bez zbędnego pośpiechu i w zgodzie z naturą. Dzięki slow food, gastronomia więc ma szanse przestać kojarzyć się wyłącznie z tzw. „śmieciowym jedzeniem” i sprawić, że ludzie chętniej będą odwiedzać lokale.
Tradycjonalizm i regionalny patriotyzm
Kolejną korzyścią wynikającą z podążania za trendami slow food jest kultywowanie regionalnych tradycji. Dzięki temu, że dana restauracja korzysta z produktów dostarczonych wyłącznie przez regionalnych hodowców i plantatorów, umacnia się więź między tymi podmiotami. Wspólna zależność, a także możliwość współpracy pozytywnie wpłynie na rozwój przedsiębiorstw działających w takiej kooperacji.
Ponadto goście – turyści z wielką chęcią zasmakują potraw będących specjałem danego regionu, wiedząc, że są one przyrządzane z miejscowych produktów. Sama restauracja zaś, może bardzo szybko stać się łatwo rozpoznawalną wizytówką regionu.
Ekologia
W czasach tak wielkiego rozwoju technologicznego, w których żyjemy, bardzo istotną kwestię stanowi również ekologia. Dzięki wprowadzeniu restauracji na drogę slow food istnieje szansa, że branżą gastronomiczna zacznie być postrzegana jako ta, która skutecznie radzi sobie w walce o naszą przyrodę. Już sam fakt, że produkty kupowane są od lokalnych, małych przedsiębiorców, oznacza, iż nie muszą one pokonywać bardzo długiej drogi. A krótszy transport oznacza korzyści dla środowiska naturalnego.
Podsumowanie
Mając do wyboru wszechobecne fas tfoody, bądź też restauracje kultywujące zdrową, ekologiczną żywność co raz więcej osób decyduje się na drugą z tych opcji. Restauracje slow food pozwalają bowiem nie tylko dobrze zjeść, ale i oferują możliwość obcowania z potrawami regionalnymi, pozbawionymi sztucznych barwników i wszelkiego rodzaju chemicznych wzbogacaczy.
W myśl swej idei propagują tez zdrowy tryb żywienia oraz spożywanie posiłków serwowanych bez pośpiechu. W przełożeniu na obecną rzeczywistość, mają więc dużą możliwość by stać się ostoją spokoju w tym rozpędzonym świecie.
Działasz w gastronomii i chcesz rozszerzyć swoją wiedzę? Odwiedź nasz kanał Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Wspólnie z szefem kuchni Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt kuchenny, dzielimy się przepisami i podpowiadamy, jak mierzyć się z wyzwaniami w biznesie gastronomicznym.
Interesuje Cię konkretny temat? Chętnie poznamy Twoje pomysły. Napisz do nas na adres: [email protected].
Udostępnij