Wracasz z pracy do domu i chcesz odpocząć, ale nagle dopada Cię myśl „jeszcze obiad!”. Patrzysz na zegarek i okazuje się, że masz 30 minut na przygotowanie czegoś smacznego, a zarazem pożywnego. Spokojnie, jest na to rada. Poznaj przepis na szybkiego kurczaka Curry z ryżem autorstwa naszego eksperta, a na pewno ze wszystkim zdążysz.
Wracasz z pracy do domu i chcesz odpocząć, ale nagle dopada Cię myśl „jeszcze obiad!”. Patrzysz na zegarek i okazuje się, że masz 30 minut na przygotowanie czegoś smacznego, a zarazem pożywnego. Spokojnie, jest na to rada. Poznaj przepis na szybkiego kurczaka Curry z ryżem autorstwa naszego eksperta, a na pewno ze wszystkim zdążysz.
Nie ma na co czekać, zabierz się do gotowania!
Kurczak Curry to banalnie proste danie, z którym poradzi sobie każdy. Jest pełne aromatycznych przypraw, sycącego ryżu i soczystej piersi z kurczaka, czyli idealna propozycja na obiad dla rodziny lub nową pozycję w Twoim menu. Do przyrządzenia tego dania potrzebujesz:
- piersi z kurczaka,
- ryżu,
- cebuli,
- tartego imbiru,
- tartego czosnku,
- przyprawy Curry,
- mielonego kminu rzymskiego (kuminu),
- papryki słodkiej,
- ziaren kolendry,
- cynamonu,
- pieprzu,
- soli,
- pieprzu cayenne/chilli (opcjonalnie),
- koncentratu pomidorowego,
- krojonych pomidorów z puszki,
- marchewki,
- groszku,
- szpinaku,
- mleka kokosowego,
- szczypiorku z dymki,
- oleju.
Ryż opłucz pod zimną wodą i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj, aż będzie miękki. W międzyczasie umyj i osusz pierś z kurczaka. Pokrój ją w dość grubą kostkę i smaż na łyżce oleju na rozgrzanej patelni. Po ok. minucie dodaj posiekaną cebulę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Gdy cebula się zeszkli, dorzuć koncentratu pomidorowego, pomidorów z puszki, a następnie zalej wszystko mlekiem kokosowym. Doprowadź do lekkiego wrzenia. Wrzuć marchewkę, groszek i szpinak. Całość gotuj, aż zredukuje się do pożądanej konsystencji. Ewentualnie zagęść za pomocą wody i skrobi ziemniaczanej.
Wyłóż porcję ryżu na talerzu i obficie polej go sosem. Nie zapominaj o kurczaku! Gotowe danie udekoruj posiekanym szczypiorem z dymki i to tyle. Smacznego!
Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach.
W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.
Udostępnij