Szybki obiad na wczoraj? Żaden problem! Zrób kurczaka Curry z ryżem 

Udostępnij

Wracasz z pracy do domu i chcesz odpocząć, ale nagle dopada Cię myśl „jeszcze obiad!”. Patrzysz na zegarek i okazuje się, że masz 30 minut na przygotowanie czegoś smacznego, a zarazem pożywnego. Spokojnie, jest na to rada. Poznaj przepis na szybkiego kurczaka Curry z ryżem autorstwa naszego eksperta, a na pewno ze wszystkim zdążysz. 

Schnelles Hähnchen-Curry mit Reis

Udostępnij

Wracasz z pracy do domu i chcesz odpocząć, ale nagle dopada Cię myśl „jeszcze obiad!”. Patrzysz na zegarek i okazuje się, że masz 30 minut na przygotowanie czegoś smacznego, a zarazem pożywnego. Spokojnie, jest na to rada. Poznaj przepis na szybkiego kurczaka Curry z ryżem autorstwa naszego eksperta, a na pewno ze wszystkim zdążysz. 

Nie ma na co czekać, zabierz się do gotowania! 

Kurczak Curry to banalnie proste danie, z którym poradzi sobie każdy. Jest pełne aromatycznych przypraw, sycącego ryżu i soczystej piersi z kurczaka, czyli idealna propozycja na obiad dla rodziny lub nową pozycję w Twoim menu. Do przyrządzenia tego dania potrzebujesz: 

Ryż opłucz pod zimną wodą i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj, aż będzie miękki. W międzyczasie umyj i osusz pierś z kurczaka. Pokrój ją w dość grubą kostkę i smaż na łyżce oleju na rozgrzanej patelni. Po ok. minucie dodaj posiekaną cebulę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. 

Gdy cebula się zeszkli, dorzuć koncentratu pomidorowego, pomidorów z puszki, a następnie zalej wszystko mlekiem kokosowym. Doprowadź do lekkiego wrzenia. Wrzuć marchewkę, groszek i szpinak. Całość gotuj, aż zredukuje się do pożądanej konsystencji. Ewentualnie zagęść za pomocą wody i skrobi ziemniaczanej. 

Wyłóż porcję ryżu na talerzu i obficie polej go sosem. Nie zapominaj o kurczaku! Gotowe danie udekoruj posiekanym szczypiorem z dymki i to tyle. Smacznego! 


Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach.

W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.  

 

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej