Żaden lokal gastronomiczny, a w zasadzie jego zaplecze kuchenne nie mogłoby sprawni funkcjonować bez profesjonalnego stołu roboczego. Mebel ten stanowi stanowisko pracy kucharza, który to na stołowym blacie przygotowuje swoje kulinarne arcydzieła. Oczywiście istnieją rozmaite stoły gastronomiczne, które różnią się od siebie nie tylko wymiarami, ale też funkcjonalnością i przeznaczeniem. Jeśli więc planujesz urządzić profesjonalne stanowisko pracy dla kucharza, a tym samym zwiększyć efektywność swojego lokalu, polecamy przeczytać nasz poradnik.
Żaden lokal gastronomiczny, a w zasadzie jego zaplecze kuchenne nie mogłoby sprawni funkcjonować bez profesjonalnego stołu roboczego. Mebel ten stanowi stanowisko pracy kucharza, który to na stołowym blacie przygotowuje swoje kulinarne arcydzieła. Oczywiście istnieją rozmaite stoły gastronomiczne, które różnią się od siebie nie tylko wymiarami, ale też funkcjonalnością i przeznaczeniem. Jeśli więc planujesz urządzić profesjonalne stanowisko pracy dla kucharza, a tym samym zwiększyć efektywność swojego lokalu, polecamy przeczytać nasz poradnik.
Rodzaje stołów kuchennych (stoły przyścienne, stoły ze zlewem, stoły do zmywarek, stoły centralne, stoły na kółkach)
Meble gastronomiczne, którymi są stoły ze stali nierdzewnej występować mogą w różnej postaci. Każda z nich to oczywiście produkt przeznaczony do innego celu i mający być pomocą podczas wykonywania prac na zapleczu profesjonalnej kuchni. Ze względu na funkcjonalność przypisaną zróżnicowanym stanowiskom roboczym, poszczególne stoły kuchenne charakteryzują się typowymi dla siebie cechami i zastosowaniem.
To czy potrzebujesz każdego z nich, jest oczywiście sprawą indywidualną, zależną w głównej mierze od architektury kuchni i zakresu prac gastronomicznych w niej wykonywanych. Zobaczmy na czym polega ten podział stołów roboczych.
- Najbardziej elementarnym rodzajem są stoły gastronomiczne centralne. Charakteryzują się tym, że wyposażone zostały w jednolity blat służący za płaszczyznę roboczą do przygotowywania potraw. Bywa, że posiadają też bardzo użyteczne półki bądź szafki, w których schować można i wygodnie przechowywać niezbędne akcesoria, tudzież przyprawy lub składniki dań. Dzięki takiemu rozwiązaniu kucharz zawsze ma pod ręką wszystko, czego potrzebuje, nie musi wiec tracić czasu nabieganie po kuchni w poszukiwaniach, co oczywiście zwiększa efektywność całego lokalu.
- Drugi rodzaj to stoły robocze przyścienne. Ich funkcjonalność jest dokładnie taka sama jak stołów centralnych. Jedyną różnicę stanowi wysoki rant na całej długości stołu. Listwa ta stanowiąc integralną całość z blatem, pozwala ustawić mebel gastronomiczny pod ścianą, zapewniając tym samym zmniejszenie ryzyka jej zabrudzenia podczas przygotowywania potraw. W przypadku ustawienia przy ścianie stołu roboczego bez rantu, możemy być pewni, że za blat dostawać będą się różnego rodzaju zanieczyszczenia, płyny, czy też resztki jedzenia. Stoły robocze przyścienne ułatwiają więc utrzymać czystość w miejscu pracy.
- Kolejnym przykładem stołów gastronomicznych są stoły gastronomiczne ze zlewem. W tym przypadku wyróżnić można dwa ich rodzaje, czyli jednokomorowe lub podwójne. Dzięki tym meblom gastronomicznym możliwe będzie zachowanie ścisłej higieny podczas mycia naczyń, a także wszelkich akcesoriów kucharskich. Niektóre modele stołów ze zlewem wyposażone są w półki lub szafki, w których przechowywać można np. środki czystości, detergenty lub też postawić przedmioty przeznaczone do zmywania.
- Jako czwarte na naszej liście profesjonalnych stołów kuchennych znalazły się gastronomiczne stoły do zmywarek, znane też jako załadowczo-wyładowcze. Charakteryzują się one tym, że są wyposażone w półkę, na której swobodnie ustawić można zmywarkę lub np. lodówkę. Bardzo często stoły do zmywarek dysponują także zlewem. Ich przeznaczeniem jest zapewnienie miejsca, w którym można np. wyładować czyste naczynia, lub w przypadku ustawienia lodówki, produkty spożywcze.
- Jako ostatni przykład stołów kuchennych, prezentujemy stoły gastronomiczne na kółkach. Ten rodzaj mebli nie ma jednak jednoznacznego przeznaczenia, gdyż na wariant z kółkami natknąć się możemy w przypadku każdego z wcześniej wymienionych wariantów. Znajdziemy więc modele wyposażone w zlew, półki, szafki, a także przyścienne ranty. Zaletą stołów na kółkach jest ich mobilność. Gdy zajdzie potrzeba, można je szybko, łatwo i bez większego wysiłku przestawiać w dowolne miejsce.
Charakterystyka profesjonalnego stołu gastronomicznego ze stali nierdzewnej
Stoły gastronomiczne Royal Catering to sprzęt ceniony przez specjalistów z branży HoReCa. Na tle konkurencji wyróżniają się m.in. solidnym wykonaniem i przemyślaną konstrukcją. Przeczytaj, dlaczego w załączonym dokumencie. OTWÓRZ
Poznaliśmy już podział stołów gastronomicznych. Wiemy więc, czym poszczególne rodzaje różnią się od siebie, a także jakie funkcje spełniają na kuchennym zapleczu. Pomimo to należy jednak pamiętać, że wszystkie one spełniać powinny kilka ogólnych założeń, składających się na ogólną charakterystykę profesjonalnego stołu gastronomicznego. Sprawdźmy jak to wygląda w praktyce.
Jedną z cech charakteryzujących profesjonalny stół kuchenny, jest jego biologiczna obojętność. Z tego właśnie względu najczęstszym materiałem używanym do produkcji mebli gastronomicznych jest stal nierdzewna. Oprócz wielu zalet wykazuje ona całkowity brak wchodzenia w reakcje z żywnością. Dzięki temu mamy pewność, że przygotowywane w naszej kuchni potrawy nie będą stanowić zagrożenia dla zdrowi gości.
Kolejną cechą charakteryzującą stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej jest łatwość utrzymania ich w czystości. Stal nierdzewna jest odporna bowiem na różnego rodzaju trwałe zabrudzania, o które, jak nietrudno się domyślić, w ferworze pracy na zapleczu kuchennym jest bardzo łatwo. Żeby więc przestrzegać restrykcyjnych zasad higieny w miejscach zbiorowego żywienia, stanowiska robocze muszą być bezwzględnie czyste. Stal nierdzewną można myć najzwyklejszymi detergentami i po przetarciu szmatką wyglądać będzie jak nowa.
Trzecią z zalet profesjonalnych stołów gastronomicznych jest ich wysoka trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Również w tym przypadku wynika ona z cech stali nierdzewnej. Ta bowiem, oprócz braku podatności na korozję, wykazuje również odporność na trwałe odkształcenia, wgniecenia i zarysowania. W efekcie więc nawet najintensywniej eksploatowany stół roboczy nie ulegnie tak łatwo uszkodzeniu, a jego blat zawsze będzie charakteryzował się równą powierzchnią.
Stół ze stali nierdzewnej w profesjonalnym wydaniu powinien posiadać też solidną konstrukcję. Oprócz idealnie dopasowanych elementów, silnych śrub i wsporników, niektóre modele dysponują też wzmocnieniem w postaci drewnianej listwy umieszczonej pod blatem. Solidna konstrukcja w przypadku stołów gastronomicznych jest o tyle ważna, że bardzo często stać będą na nich różne ciężkie urządzenia, wielkie naczynia wypełnione potrawami. Nawet z dużym obciążeniem stół powinien zachować pełnię swej funkcjonalności.
Ostatnią cechą ważną dla profesjonalnych stołów kuchennych jest ich stabilność. Oczywiście po części wynika ona z poprzedniej cechy, jednakże dużą rolę odgrywają tutaj stołowe nogi. W przypadku stołów gastronomicznych bezwzględnie muszą one być masywne, a jednocześnie stanowić wsparcie dla całej konstrukcji. Co więcej, długość nóg stołów można też regulować. Pozwala to nie tylko zapewnić stabilność w przypadku ustawienia na nierównej podłodze, ale też dopasować wysokość stołu do warunków fizjonomicznych kucharza, czyli np. do jego wzrostu.
- Stół roboczy ze stali nierdzewnej – PREMIUM – 150 x 60 cm – 295 kg – 3 szuflady – Royal Catering 1 649,00 zł
- Stół roboczy z nadstawką – 150 x 60 cm – stal nierdzewna
- Stół roboczy ze stali nierdzewnej – ECO – 90 x 60 cm – 210 kg – rant – Royal Catering
- Stół roboczy – 120 x 90 x 5 cm – 209 kg – 2 półki – Royal Catering
Stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej – podsumowanie
Stół roboczy z półkami – Royal Catering
Pojemność – duża powierzchnia robocza i 2 praktyczne półki
Stal nierdzewna – higieniczna, trwała i łatwa w pielęgnacji
Stabilność – bezpieczna podstawa dzięki nóżkom o regulowanej wysokości
Czystość – z osłoną przeciwbryzgową o wysokości 115 mm
W profesjonalnej gastronomii, stoły kuchenne pełnią wiele istotnych funkcji. Dzięki dostępności w różnych rodzajach mogą służyć nie tylko jako stanowisko robocze dla kucharza przygotowującego potrawy, ale też do przechowywania przypraw, składników dań lub akcesoriów kucharskich. Inne zaś sprawdzą się jako miejsce do zmywania naczyń, ustawienia lodówki, bądź też załadunku i rozładunku produktów spożywczych. Niezależnie jednak od swojego przeznaczenia wszystkie one charakteryzują się dużą trwałością, bezpieczeństwem dla zdrowia i łatwością utrzymania w czystości. Stoły ze stali nierdzewnej są więc podstawą funkcjonowania lokalu gastronomicznego.
Udostępnij