Francja elegancja z samego rana. Poznaj przepis na chrupiące tosty francuskie croque Michelle

Udostępnij

Chcąc zjeść ciepłe i sycące śniadanie, wiele osób decyduje się na tosty. Są łatwe do zrobienia i spełniają swoje zadanie. A gdyby tak dodać do nich nieco francuskiego smaku? Właśnie tego możesz oczekiwać po przepisie naszego eksperta. Sprawdź, jak zrobić pyszne tosty francuskie w swojej kuchni.

Rezept für French Toast

Udostępnij

Chcąc zjeść ciepłe i sycące śniadanie, wiele osób decyduje się na tosty. Są łatwe do zrobienia i spełniają swoje zadanie. A gdyby tak dodać do nich nieco francuskiego smaku? Właśnie tego możesz oczekiwać po przepisie naszego eksperta. Sprawdź, jak zrobić pyszne tosty francuskie w swojej kuchni.

Nowa wersja dobrze znanego klasyka, czyli croque Michelle

Tosty francuskie przygotowuje się na wiele sposobów, ale najpopularniejsze są croque monsieur i croque madame. Z francuskiego można je przetłumaczyć jako „chrupiący pan” i „chrupiąca pani”, co świetnie oddaje ideę tostów. Wersja męska to najczęściej zapiekana kanapka z szynką, serem i sosem beszamelowym. Na toście żeńskim kładzie się dodatkowo sadzone jajko imitujące kapelusz z szerokim rondem.

Michał przygotuje jednak zupełnie nową odsłonę croque madame, którą nazwał croque Michelle. Tost jest bardzo łatwy do przygotowania, więc każdy sobie poradzi z tym przepisem.

Przepis na tost francuski croque Michelle

Aby zrobić tost francuski croque Michelle, potrzebujesz następujących składników:

Chleb należy pokroić na stosunkowo grube kromki i posmarować je masłem. Połóż na nich garść rukoli, plaster sera cheddar i kilka plasterków szynki cygańskiej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sięgnąć po inną wędlinę. Podobnie jest z musztardą. Możesz użyć francuskiej, ale dijon lub sarepska też zdadzą egzamin.

Jajka usmaż jak sadzone do ścięcia białka. Żółtko powinno być płynne. Gotowe jajka ułóż na reszcie składników i zamknij całość drugą kromką chleba. Kanapkę zapiecz w grillu kontaktowym, opiekaczu, piekarniku lub na patelni. Dzięki temu uzyskasz rumianą i chrupką skórkę, a przy okazji roztopisz ser.

Gotowy tost francuski croque Michelle wyłóż na talerz, zaparz sobie do niego małą czarną i rozkoszuj się pysznym śniadaniem.


Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach. W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.

Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Jego porady znajdziesz na kanale Chef’s Gear Polska.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Jak zrobić dubajską czekoladę? Oryginalny przepis

Marzysz o deserze, który łączy luksus z wyjątkowym smakiem? Dubajska czekolada, inspirowana bogactwem Bliskiego Wschodu, to…

Czytaj więcej

Jak zaparzyć idealną kawę w ekspresie przelewowym?

Marzysz o filiżance aromatycznej kawy, która doda Ci energii na cały dzień? Ekspres przelewowy jest nie…

Czytaj więcej

„Najlepiej spożyć przed” i „Należy spożyć do” – co oznaczają?

Czy wiesz, czym różni się „Najlepiej spożyć przed” od „Należy spożyć do”? Na pierwszy rzut oka…

Czytaj więcej

Mini pączki serowe z serkiem homogenizowanym – szybki deser!

Mini pączki serowe z serkiem homogenizowanym to przepis, który zachwyca prostotą i smakiem. Delikatne, puszyste i…

Czytaj więcej