Jest coś niezwykle pocieszającego w rozpoczynaniu dnia od pożywnego i pysznego śniadania. Jeśli jednak przestrzegasz diety bezglutenowej, możesz pomyśleć, że nie masz zbyt dużego wyboru. Ale nie bój się! Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy listę pysznych przepisów na śniadania bez glutenu, które nie tylko pobudzą Twoje kubki smakowe, ale także zapewnią energię potrzebną do rozpoczęcia dnia.
Jest coś niezwykle pocieszającego w rozpoczynaniu dnia od pożywnego i pysznego śniadania. Jeśli jednak przestrzegasz diety bezglutenowej, możesz pomyśleć, że nie masz zbyt dużego wyboru. Ale nie bój się! Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy listę pysznych przepisów na śniadania bez glutenu, które nie tylko pobudzą Twoje kubki smakowe, ale także zapewnią energię potrzebną do rozpoczęcia dnia.
- Dla kogo śniadanie bez glutenu?
- Bezglutenowe płatki owsiane ze świeżymi owocami, orzechami i miodem
- Omlet warzywny z ziołami i serem
- Naleśniki lub gofry z mąki bezglutenowej
- Parfait z jogurtu greckiego ze świeżymi jagodami i bezglutenową granolą
- Bezglutenowe tosty z awokado z jajkiem sadzonym i pomidorkami koktajlowymi
- Zacznij dzień z bezglutenową dawkę energii już dziś!
Dla kogo śniadanie bez glutenu?
O diecie bezglutenowej cały czas jest głośne. Wiele osób stosuje ją ze względu na swoje zdrowie, ponieważ ich organizm źle na niego reaguje. Mowa tutaj o ludziach chorych na celiakię i nietolerancję glutenu. Jeśli do nich należysz, lub zwyczajnie szukasz inspiracji na śniadanie, to tutaj znajdziesz ciekawe pomysły i kilka smacznych porad na życie bez glutenu.
Do przygotowania zaprezentowanych tutaj posiłków nie potrzebujesz mistrzowskich umiejętności kulinarnych i profesjonalnego sprzętu. Tak naprawdę przyda Ci się podstawowe wyposażenie i artykuły gastronomiczne dostępne w każdej kuchni. Gdy już wszystko skompletujesz, możesz śmiało przystąpić do przyrządzania śniadań bez glutenu.
Bezglutenowe płatki owsiane ze świeżymi owocami, orzechami i miodem
Przepis na owsiankę dla osób z nietolerancją to stały element ich jadłospisu. Jak już pewnie wiesz, owies nie zawiera glutenu, więc bez przeszkód możesz zawrzeć go w swojej diecie. No i chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że płatki owsiane z rana królują na niejednym stole. Dlatego tym bardziej warto przyjrzeć się temu przepisowi.
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych,
- 200 ml mleka,
- 1 łyżeczka miodu,
- Świeże owoce (np. truskawki, maliny, jabłko, banan itd.)
- Orzechy (np. migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nerkowce)
Sposób przygotowania:
- W garnuszku podgrzej mleko i dodaj do niego miód. Gdy zacznie wrzeć, dosyp płatki owsiane. Gotuj na małym ogniu, aż płatki zmiękną, jednocześnie uważając, żeby mleko nie wykipiało.
- Do owsianki dodaj pokrojone owoce bogate w witaminy i składniki odżywcze.
- Posyp całość posiekanymi orzechami, które nie tylko nadadzą satysfakcjonującej chrupkości, ale i będą źródłem tłuszczu oraz magnezu.
Rozpoczęcie dnia ciepłą i sycącą miską bezglutenowych płatków owsianych nie tylko zapewni Ci trwałe uczucie sytości, ale także poprawi trawienie dzięki zawartemu w niej błonnikowi.
Omlet warzywny z ziołami i serem
Omlet równie dobrze sprawdzi się jako śniadanie, jak i pomysł na bezglutenowy obiad czy kolację, kiedy chcesz zjeść coś na szybko. Jeśli więc nie masz czasu na gotowanie z rana, zawsze możesz zrobić to danie w późniejszej porze dnia. Ale do rzeczy. Jak zrobić bezglutenowego omleta warzywnego z ziołami i serem?
Składniki:
- 3 jajka,
- ½ pomidora,
- ½ papryki,
- Garść świeżego szpinaku,
- Szczypiorek, pietruszka lub kolendra,
- Ser (feta, cheddar lub kozi),
- Sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka rozbij na jednolitą masę, dopraw solą i pieprzem, a następnie wylej na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką.
- Gdy jajka lekko się zetną, dodaj pokrojone warzywa i szpinak.
- Posyp szczypiorkiem, pietruszką lub kolendrą oraz tartym serem.
- Omlet złóż na pół, smaż chwilę, żeby ser się roztopił i wyłóż na talerz.
To bogate w białko śniadanie jest doskonałym sposobem na zapewnienie sobie uczucia sytości, aż do lunchu. Taki omlet jest również świetnym rozwiązaniem, żeby przemycić do swojego menu trochę ulubionych warzyw. Dzięki temu Twoje śniadanie bez glutenu będzie zarówno satysfakcjonujące, jak i pożywne.
Naleśniki lub gofry z mąki bezglutenowej
Może Ci się wydawać, że zrobienie naleśników czy gofrów bez mąki pszennej bogatej w gluten jest niemożliwe. Nic bardziej mylnego! Istnieje wiele zamienników pozwalającym osobom z nietolerancją cieszyć się pysznościami prosto z patelni lub gofrownicy. Mowa o mąkach z innych zbóż, np. ryżu czy kukurydzy, a nawet specjalnych bezglutenowych mieszankach do wypieków. Wybór jest naprawdę spory. Oto przykładowy przepis na bezglutenowe ciasto na naleśniki i gofry.
Składniki:
- 50 g mąki kukurydzianej,
- 50 g mąki ryżowej,
- 15 g mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka,
- 300 ml mleka,
- 30 g roztopionego masła,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- Szczypta soli,
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia (do ciasta na gofry).
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej wszystkie mąki i wymieszaj z suchymi składnikami.
- W osobnej misce wymieszaj mokre składniki do uzyskania jednolitej masy.
- Połącz zawartości obu misek. Zmiksuj, aż ciasto będzie pozbawione grudek.
- Smaż na rozgrzanej patelni, naleśnikarce lub w gofrownicy.
Te bezglutenowe naleśniki lub gofry są idealne, aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego o poranku. Wystarczy, że zjesz je z dżemem, miodem, syropem klonowym czy świeżymi owocami. Z kolei zastosowanie mąk bezglutenowych zapewni wyśmienitą konsystencję i smak, jednocześnie zaspokajając potrzeby dietetyczne.
Parfait z jogurtu greckiego ze świeżymi jagodami i bezglutenową granolą
Śniadanie nie musi być nudnie wyglądającą papką z płatków w misce. Możesz stworzyć coś naprawdę przykuwającego oko, a jednocześnie smacznego i pożywnego. Świetnym tego przykładem jest parfait z jogurtu greckiego ze świeżymi jagodami i granolą. Poniżej znajdziesz przykładowy przepis na wersję bezglutenową.
Składniki:
- Jogurt grecki,
- Świeże owoce (np. truskawki, jagody),
- Bezglutenowa granola,
- Miód.
Sposób przygotowania
- Na dno szklanki, słoiczka lub miseczki ułóż warstwę jogurtu greckiego.
- Na nią wyłóż świeże owoce, a następnie pokruszoną granolę i kilka kropel miodu.
- Układaj warstwy w tej kolejności, aż skończą Ci się składniki.
Parfait z jogurtu greckiego to nie tylko pyszna poranna przekąska, ale także bogate w białko i witaminy śniadanie, które zapewni Ci uczucie sytości przez długi czas.
Bezglutenowe tosty z awokado z jajkiem sadzonym i pomidorkami koktajlowymi
Tost? Przecież to pieczywo, a te się robi z pszenicy, to jak się znalazło w diecie bezglutenowej? Normalnie, bo to tost z chleba bezglutenowego. Podobnie, jak w przypadku naleśników, tak i w tym przypadku bez problemu znajdziesz pieczywo z mąk dla osób z nietolerancją. A to oznacza, że nie musisz rezygnować z pysznych i chrupiących grzanek!
Składniki:
- 2 kromki chleba bezglutenowego,
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 jajka,
- Garść pomidorków koktajlowych,
- Sól, pieprz, płatki chili.
Sposób przygotowania:
- Kromki opiecz z obu stron na patelni lub w tosterze.
- Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i wybierz miąższ łyżką. Delikatnie rozgnieć, aby uzyskać pastę z niewielkimi kawałkami awokado.
- Pastę rozsmaruj na grzankach i dopraw solą pieprzem i płatkami chili.
- Na patelni usmaż dwa jajka sadzone, a następnie przełóż je na grzanki
- Podawaj z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Wypróbuj tę modną i pożywną opcję śniadaniową z bezglutenowym tostem z awokado. Nie tylko nadaje się na Instagram, ale jest też pełna niezbędnych składników odżywczych, które dodadzą Ci energii o poranku.
Zacznij dzień z bezglutenową dawkę energii już dziś!
Te przepisy na śniadania bez glutenu zapewnią Ci zastrzyk energii oraz niezbędnych składników odżywczych na dobry początek dnia. Nie musisz się więc martwić o swoje ograniczenia związane z nietolerancją. Przestrzegając powyższych wskazówek, możesz cieszyć się pysznym i pożywnym śniadaniem, nadając ton fantastycznemu nadchodzącemu dniu. Smacznego!
Jeśli z kolei szukasz czegoś, co można będzie przegryźć po południu, to co powiesz na pikantne i słodkie przekąski bez glutenu? Inspiracje do ich przygotowania znajdziesz w naszym kolejnym wpisie.
Udostępnij