Kiedy poczujesz ochotę na przekąskę, nie musisz zadowalać się byle czym. Nawet na diecie bezglutenowej masz wiele możliwości, aby zadowolić kubki smakowe i zwiększyć poziom energii. Oto kilka pysznych, pikantnych i słodkich przekąsek bez glutenu, którymi możesz się delektować o każdej porze dnia.
Kiedy poczujesz ochotę na przekąskę, nie musisz zadowalać się byle czym. Nawet na diecie bezglutenowej masz wiele możliwości, aby zadowolić kubki smakowe i zwiększyć poziom energii. Oto kilka pysznych, pikantnych i słodkich przekąsek bez glutenu, którymi możesz się delektować o każdej porze dnia.
Popcorn z aromatycznym akcentem
Niezależnie od tego, czy to na wieczór filmowy, czy ot, tak między posiłkami, zawsze jest pora na zrobienie sobie popcornu. Dzięki temu, że to tylko ziarna kukurydzy, nie narażasz się na nieprzyjemności związane z nietolerancją glutenu. Poza tym nie musisz się też ograniczać do samego popcornu.
Składniki:
- Ziarna popcornu,
- Odrobina oleju,
- Ulubione dodatki (np. sól, masło, ser).
Sposób przygotowania:
- W garnku lub patelni o grubym dnie rozgrzej odrobinę oleju.
- Ostrożnie wrzuć ziarna do środka i natychmiast przykryj pokrywką.
- Poczekaj, aż wszystkie ziarna pękną.
- Gotowy popcorn przesyp do miski i dodaj ulubione dodatki.
Zmień zwykły popcorn w bezglutenową przekąskę z ulubionymi przyprawami. To lekka i satysfakcjonująca uczta dla Twoich zmysłów. Jeśli nie masz dobrego garnka do popcornu, warto się zaopatrzyć w odpowiednie wyposażenie gastronomiczne.
Wafle ryżowe z pysznymi dodatkami
Wafle ryżowe to doskonały zamiennik zwykłego pieczywa. Są sycące, więc doskonale zaspokaja głód. Same w sobie są bardzo smaczne, ale po dodaniu kilku składników zmienisz je w prawdziwe arcydzieło. Zwłaszcza, że sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale i pyszne śniadanie bez glutenu. Ale wracając do podjadania między głównymi posiłkami.
Składniki:
- Wafle ryżowe.
- Dodatki takie jak awokado, pomidor, hummus lub masło orzechowe.
- Sól morska lub miód.
Sposób przygotowania:
- Weź wafle ryżowe i załaduj je ulubionymi dodatkami.
- Wypróbuj połączenia takie jak purée z awokado z plasterkami pomidora lub masło orzechowe skropione miodem i odrobiną soli morskiej.
Wafle ryżowe są wszechstronne i stanowią idealne płótno do różnorodnych arcydzieł kulinarnych, niezależnie od tego, czy wolisz pikantną, czy słodką przekąskę.
Mieszanka orzechowo-owocowa
Po co sięgać po chipsy, skoro masz coś o wiele zdrowszego w zasięgu ręki. Wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki i już – mieszanka orzechowo-owocowa gotowa. Co Ci się do niej przyda?
Składniki:
- Mieszanka orzechów (np. migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, orzechy laskowe),
- Pestki dyni lub słonecznika,
- Suszone owoce (np. żurawina, rodzynki, morele).
Sposób przygotowania:
- Połącz orzechy i pestki z suszonymi owocami.
- Gotową mieszankę poporcjuj do pojemników wielkości przekąski, aby móc po nie sięgać np. podczas podróży.
Ta orzechowo-owocowa przekąska zapewni Ci smaczne doznania i doda energii. Ponadto zarówno orzechy, jak i suszone owoce są niezwykle bogate w najróżniejsze składniki odżywcze, których tak potrzebujesz przy diecie bezglutenowej. Chcesz dowiedzieć się więcej? Poznaj smaczne porady na temat życia bez glutenu z naszego kolejnego artykułu.
Domowe kulki mocy
Kulka mocy, czyli prawdziwa bomba energetyczna, która pozwoli na szybko zaspokoić głód. Jej wielkość zależy wyłącznie od Twoich preferencji, więc ty zdecyduj czy wolisz małe przekąski na raz, czy większe na kilka kęsów.
Składniki:
- Płatki owsiane bezglutenowe,
- Masło orzechowe,
- Naturalne słodziki (np. miód syrop klonowy).
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj bezglutenowe płatki owsiane z wybranym masłem orzechowym.
- Dodaj miodu lub syropu klonowego, aby związać mieszankę.
- Uformuj kulki dowolnej wielkości, aby uzyskać wygodną i satysfakcjonującą przekąskę.
Z domowymi kulkami mocy, żaden spadek energii nie jest Ci straszny. Dzięki nim z łatwością dotrwasz do kolejnego posiłku. Jeśli nie wiesz, co później zjeść, to sprawdź pomysły na bezglutenowy obiad i kolację.
Słodki przysmak: bezglutenowa gorzka czekolada i świeże owoce
A może masz ochotę na coś słodkiego z odrobiną goryczki? Bo jeśli chodzi o bezglutenowe przekąski, to nie możesz tutaj wykluczyć ciemnej czekolady. W wydaniu solo nie będzie Ci odpowiadać? To warto dodać do niej odrobinę słodyczy.
Składniki:
- Gorzka czekolada (70% kakao lub więcej),
- Owoce (np. jabłka, jagody, cytrusy).
Sposób przygotowania:
- Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub za pomocą dyspensera do czekolady.
- Owoce obierz, pokrój na mniejsze kawałki i nabij na wykałaczki.
- Owoce mocz w płynnej czekoladzie.
Teraz już wiesz, jak zaspokoić swój głód na przekąski, a jednocześnie przestrzegać diety bezglutenowej. Niezależnie od tego, czy masz ochotę na pikantny popcorn, wafle ryżowe z dodatkami, orzechową mieszankę, domowe kulki mocy czy słodkie owoce w czekoladzie, masz do wyboru wiele opcji. Z nimi Twoje kubki smakowe poczują się, jak w niebie, a Ty utrzymasz energię na stałym poziomie. Zatem śmiało, delektuj się tymi bezglutenowymi przysmakami!
Udostępnij