Sos pomidorowy to klasyka w kuchni, który znają i uwielbiają ludzie na całym świecie. Ten prosty i smaczny sos jest podstawą dla wielu dań, od spaghetti i pizzy po potrawy mięsne i wegetariańskie. Jednak, co sprawia, że ten sos jest tak wyjątkowy? Jak go przyrządzić, żeby zachwycał? Przeczytaj i poznaj przepis na pyszny sos pomodoro!
Sos pomidorowy to klasyka w kuchni, który znają i uwielbiają ludzie na całym świecie. Ten prosty i smaczny sos jest podstawą dla wielu dań, od spaghetti i pizzy po potrawy mięsne i wegetariańskie. Jednak, co sprawia, że ten sos jest tak wyjątkowy? Jak go przyrządzić, żeby zachwycał? Przeczytaj i poznaj przepis na pyszny sos pomodoro!
Podstawa to dobry sos pomidorowy
Niezależnie od tego, czy aspirujesz na szefa kuchni, czy lubisz gotować dla swoich bliskich, znajomość przepisu na sos pomidorowy to absolutna podstawa. Nie ma się czemu dziwić, w końcu należy do grupy sosów macierzystych. Co to znaczy? A to, że może on stanowić bazę wyjściową do innych sosów.
W przeciwieństwie do beszamelu, Espagnole czy Velouet, do zrobienia sosu pomodoro nie potrzebujesz roux, czyli zasmażki. Podstawą są pomidory, ewentualnie przecier, oraz redukcja przez odparowanie wody. Pozwala to na uzyskanie idealnego aromatu bez mącznego posmaku. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać inne składniki. Dla przykładu Michał przygotuje swój sos pomidorowy do spaghetti puttanesca z owocami morza.
Aby go zrobić, potrzebujesz:
- anchois w oleju
- włoszczyzny,
- koncentratu pomidorowego,
- świeżej bazylii,
- świeżego oregano,
- czosnku,
- 1 l przecieru pomidorowego/passaty,
- octu balsamicznego,
- cukru brązowego,
- oliwy.
Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Im drobniej, tym lepiej. Następnie w garnku podsmaż ją delikatnie na oliwie. Teraz dodaj kilka filetów anchois i sporą łyżkę koncentratu. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez kilka minut, aż koncentrat trochę ściemnieje.
Do garnka wlej passatę, a następnie duś na wolnym ogniu. Warzywa w tym czasie powinny zmięknąć. Pamiętaj o regularnym mieszaniu, ponieważ w miarę gęstnienia sosu, może się on przypalić. Gdy już uzyskasz pożądaną konsystencję, przystąp do przyprawiania. Jeśli zależy Ci na gładkiej konsystencji, zmiksuj całość w blenderze.
Nie zapomnij o makaronie i owocach morza
Czym byłoby spaghetti bez długiego makaronu? Bez wątpienia najlepszy jest ten ugotowany al dente, czyli w taki sposób, aby makaron był jędrny i stawiał delikatny opór przy gryzieniu. Niestety nie kupisz go w żadnym sklepie i musisz ugotować go samodzielnie. Na szczęście nie jest to trudne, zwłaszcza, że producenci często podają na opakowaniu, ile czasu gotować makaron, aby był al dente.
Gdy już zaopatrzysz się w makaron, wystarczy, że zagotujesz osoloną wodę w garnku, najlepiej w takim o wysokich ściankach. Makaron wrzuć do wrzątku i zadbaj o to, aby zanurzył się cały. Pamiętaj o regularnym mieszaniu. Nie chcesz chyba, żeby się skleił prawda? Po paru minutach odcedź makaron, przelej zimną wodą i polej odrobiną oliwy, aby nie wysechł.
A co z owocami morza i pozostałymi składnikami? Które będą odpowiednie do sosu pomidorowego? W tej kwestii najlepiej postaw na:
- krewetki tygrysie,
- małże czarne,
- małże nożeńce,
- vongole,
- chilli,
- kapary,
- oliwki zielone,
- czosnek,
- białe wino,
- ciętą kolendrę,
- parmezan,
- oliwę.
Krewetki obierz, a małże oczyść z brudu i narośli. Umieść je teraz do jednej miseczki z pozostałymi pokrojonymi składnikami. Po chwili wrzuć całość oraz jeden filet anchois na rozgrzaną patelnię i zalej białym winem. Smaż pod przykryciem do momentu otwarcia małż. Gdy to nastąpi, dodaj sos pomidorowy, makaron spaghetti oraz ciętą kolendrę, a następnie dokładnie przemieszaj. Po chwili możesz wyłożyć całość na talerz i posypać listkami kolendry oraz tartym parmezanem.
Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach. W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.
Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Jego porady znajdziesz na kanale Chef’s Gear Polska.
Udostępnij