Gofry nierozłącznie kojarzą się z owocami, bitą śmietaną i cukrem pudrem. A co jeśli Ci powiem, że możesz je zrobić z mięsem? Chrupiące gofry z boczkiem to świetna propozycja na śniadanie, obiad czy lunch. Nie wierzysz? Poznaj przepis Michała i sprawdź, jak je zrobić!
Gofry nierozłącznie kojarzą się z owocami, bitą śmietaną i cukrem pudrem. A co jeśli Ci powiem, że możesz je zrobić z mięsem? Chrupiące gofry z boczkiem to świetna propozycja na śniadanie, obiad czy lunch. Nie wierzysz? Poznaj przepis Michała i sprawdź, jak je zrobić!
Jak zrobić ciasto na gofry? Szybko i ze sprawdzonym przepisem!
Sposobów na przygotowanie ciasta na gofry jest mnóstwo. Nic dziwnego, ponieważ towarzyszą nam one od dziesięcioleci. Tak samo, jak nie ma zgodności, co do pochodzenia gofrów, tak i nie ma jednego przepisu na ich zrobienie. Dlatego Michał opracował swoją wersję, do której potrzebujesz:
- 5 jajek,
- łyżki miodu spadziowego,
- szklanki mleka,
- mąki gryczanej
- pieprzu,
- soli.
Oddziel żółtka od białek, które ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj w mikserze lub robocie kuchennym z miodem, solą i pieprzem. Dolej mleko i cały czas mieszając, dosypuj mąkę. Twoim celem jest masa o konsystencji nieco gęstszej niż ciasto naleśnikowe. Za pomocą łyżki dodaj ubite białko. Uzyskasz wówczas odpowiednią puszystość.
Do rozgrzanej gofrownicy wlej porcję ciasta. Michał w tym celu skorzystał z modelu RC-WMS01, w którym ustawił temperaturę grzania 250°C. Dzięki temu gofry były gotowe już po ok. 2 minutach. Gdy wafle będą już złociste po obu stronach, odłóż je na chwilę na kratkę, aby nabrały chrupkości.
Gofry są, pora na boczek i składanie
Przyrządzając boczek do swojego dania, najlepiej pokroić go w bardzo cienkie plastry. Dzięki temu po upieczeniu będą przypominały mięsne chipsy idealnie pasujące do Twojego gofra. Możesz wybrać swój ulubiony rodzaj boczku. Dla przykładu Michał zdecydował się na surowy wędzony.
Plastry ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Boczek powinien się piec ok. 15 minut. Pamiętaj jednak, że piec piecowi nierówny i czas pieczenia może się różnić w zależności od modelu. Uważaj więc, żeby nie spalić mięsa. Gdy boczek będzie już gotowy, wyciągnij go z piekarnika.
Teraz nie pozostaje nic, jak złożenie dania. Na talerzu połóż chrupiący gofr, a na nim kilka plastrów boczku. Aby dodać odrobinę zieleni, sięgnij też po rukolę. Jeśli chcesz, możesz też dodać kolejną warstwę boczku i rukoli. Na samej górze połóż odrobinę masła i polej całość hojną porcją syropu klonowego.
Michał Orłowski – Küchenchef renommierter Restaurants in Sydney und Warschau. Erfahrener und professioneller Gastwirt. Michał begann seine gastronomische Reise bereits als Teenager. Im Sommer arbeitete er als Barkeeper und entdeckte dabei seine Liebe zur Gastronomie. Er sammelte über Jahre zahlreiche Erfahrungen, vertiefte sein Wissen und perfektionierte seine Handwerkskunst.
Im Jahr 2007 reiste er nach Australien, wo er seine Fähigkeiten vervollkommnete. Nach seiner Rückkehr leitete er als Küchenchef das Restaurant Lars, Lars & Lars in Posen. Auf dem YouTube-Kanal Chef’s Gear gibt er sein Wissen und praktischen Tipps weiter.
Udostępnij