Podłączenie kega z piwem do nalewaka

Udostępnij

Wielu amatorów piwa z pewnością zastanawia się, w jaki sposób działa zestaw do wyszynku piwa i jak przeprowadzić prawidłowe podłączenie kega z piwem do nalewaka. Oczywiście dla osób, które pracowały za barem pytanie to z pozoru może wydać się oczywiste, jednakże kto wie, być może i oni skorzystają z naszego poradnika. 

Anschließen des Bierfasses an den Spender

Udostępnij

Wielu amatorów piwa z pewnością zastanawia się, w jaki sposób działa zestaw do wyszynku piwa i jak przeprowadzić prawidłowe podłączenie kega z piwem do nalewaka. Oczywiście dla osób, które pracowały za barem pytanie to z pozoru może wydać się oczywiste, jednakże kto wie, być może i oni skorzystają z naszego poradnika. 

Budowa dozownika do piwa i zasada jego działania

Chcąc zrozumieć jak dokładnie działa dozownik do piwa, należy poznać jego konstrukcję. Zacznijmy więc od omówienia budowy zestawu wyszynku piwa, zwanego potocznie dozownikiem do piwa. Składa się on z trzech podstawowych elementów, którymi są kolejno: kran (nalewak), beczka z piwem (keg), a także butla z dwutlenkiem węgla (popularne są również butle z mieszanką azotu i dwutlenku węgla).

Kran wyposażony jest w specjalny uchwyt służący do nalewania piwa. Następuje to po popchnięciu go w przód lub w tył. Z boku kranu znajduje poręczny zawór, pozwalający regulować szybkość i natężenie strumienia piwa. Bywa używany np. w sytuacjach, gdy nalewany do kufla napój zbyt mocno się pieni. Kran zamocowany jest na wysięgniku, zwanym również kolumną. Prawie zawsze jest ona schładzana, co w praktyce zapewnia niską temperaturę piwa.

Keg zaś, czyli beczka z piwem, charakteryzuje się tym, że jest szczelnie zamknięta. W jej wnętrzu panuje ciśnienie około 2 bar. Warto dodać, że to od tej wartości zależy nagazowanie piwa. Ciśnienie to wynika z faktu fermentacji drożdży i powstałego w jej wyniku naturalnego gazu. Jakakolwiek próba otwierania kega skończyłaby się wielkim strumieniem piwa rozbryzgującego się z ogromną siłą. W butli z dwutlenkiem węgla natomiast ciśnienie wynosi aż kilkaset barów.

Wszystkie te trzy elementy składowe dozownika do piwa połączone są ze sobą dwoma giętkimi wężykami. Pierwszy z wężyków stanowi połączenie pomiędzy kegiem a butlą z gazem. Drugi zaś łączy kran z kegiem. W ten sposób powstaje zamknięty i znajdujący się pod ciśnieniem układ, pozwalający nalewać piwo do kufli lub pokali. Sprawdźmy zatem na jakiej zasadzie on działa.

Odchylając dźwignię nalewaka inicjujemy rozprężenie ciśnienia w całym układzie (w beczce, wężykach, a także w butli). Dwutlenek węgla z butli przedostaje się do beczki, wypychając tym samym piwo, które poprzez wężyk wędruje poprzez schładzarkę, do kranu. Jak widać nie ma tu więc żadnych mechanizmów, ani też pomp. Wszystko odbywa się dzięki prawu fizyki, w którym ciśnienie dąży do wyrównania poziomów. Tak właśnie wygląda wyszynk piwa. 

Podłączanie CO2 do dozownika piwa

Znając już podstawy zasady obsługi instalacji do nalewania piwa i wiedząc, jak bardzo jest ona prosta, możemy obserwować wlewający się do kufla złocisty napój, ozdobiony apetyczną pianką. Oczywiście nic nie trwa wiecznie, zarówno butla z dwutlenkiem węgla, jak i możliwie największy nawet keg, zostaną w końcu opróżnione. Ich wymiana, a więc odłączenie pustego zbiornika i podłączenie napełnionego należy do zadań barmanów.

Zacznijmy zatem od butli z CO2.Jej wymiana odbywa się z o wiele mniejszą częstotliwością niż beczki z piwem. By tego dokonać, odkręcamy reduktor od butli używając w tym celu dużego klucza francuskiego lub, zależnie od konstrukcji, z tzw. szybkiego zapięcia. Następnie napełnioną butlę przykręcamy w taki sam sposób. Należy pamiętać jednak, by zawór od butli odkręcić, dopiero gdy zostanie ona porządnie przykręcona. Instalacja musi być szczelna, a gaz nie może się ulatniać. Prawda, że proste?

Nie zapominajmy także, że gaz znajdujący się w butli charakteryzuje się sprężonym ciśnieniem, wynoszącym nawet kilkaset barów. By je wyregulować, wystarczy użyć reduktora, czyli elementu wyposażonego w manometr, odkręcanego w przypadku wymiany butli.

Wymiana kega z piwem

Zanim opowiemy, jak wygląda wymiana kega z piwem, chcielibyśmy zwrócić uwagę na kilka szczegółów dotyczących jego konstrukcji. Ma to o tyle duże znaczenie, że pozwoli łatwiej zrozumieć zasady montażu i wymiany beczki.

Na górnej części kega zamontowany jest bardzo szczelne zamknięcie nazywane fittingiem. Do niego zaś, wewnątrz beczki, przytwierdzona jest rurka sięgająca aż do samego dna. To właśnie przez tę rurkę piwo pobierane jest do wężyka, którym trafia do nalewaka. Wężyk łączący nalewak z fittingiem kega zakończony jest specjalną głowicą, zamykaną i otwieraną przy pomocy zapięcia z uchwytem w formie dźwigni. W głowicy tej znajduje się również wężyk podłączany do butki z dwutlenkiem węgla.    

Warto wiedzieć także, że piwo przepływające przez wężyk, zanim trafi do kranu, przepływa najpierw przez schładzarkę. Tam, za pomocą wody lodowej tudzież innego czynnika chłodzącego, uzyskuje swoją idealną do spożycia temperaturę. Ale do rzeczy, chodziło przecież o wymianę beczki.

Podobnie jak odłączenie i podłączenie butli z dwutlenkiem węgla, tak i wymiana kega z piwem nie powinna nikomu przysporzyć żadnych trudności. W założeniu jedyne, co musimy wykonać, to pociągnąć za uchwyt głowicy, tak by ta została skierowana ku górze, a następnie podłączyć beczkę i docisnąć głowicę, wciskając jej uchwyt w dół. Ot i cała filozofia.

Pamiętajmy jednak, by nie odłączać od instalacji kega w którym znajduje się jeszcze piwo. Zaś pomiędzy odłączeniem pustego kega i podłączeniem pełnego, przemyć cały układ wodą.

Podłączenie kega z piwem do nalewaka – podsumowanie

Wyszynk piwa to proces, który z punktu widzenia wielu osób jest fascynującym zagadnieniem. Dla innych zaś, mógłby w zasadzie pozostać tajemnicą, gdyż ich zdaniem istotny jest wyłącznie jego efekt, czyli pyszne schłodzone piwo z pianką, wypełniające kufel. Jednym i drugim jednak bliskie są nalewaki do piwa, które znajdziemy zarówno w barowych systemach do wyszynku piwa jak i w wersjach przeznaczonych dla użytku domowego.

Ich działanie jest o w zasadzie bardzo proste, podobnie z resztą jak podłączenie kega z piwem. Dlatego też, niezależnie czy jesteś barmanem obsługującym klientów, czy też amatorem chmielowego trunku, który kosztuje go w zaciszu domowym, ta wiedza z pewnością będzie dla ciebie użyteczna.


Jak prowadzić biznes gastronomiczny? Który sprzęt wybrać do restauracji, baru lub foodtrucka? Jakie potrawy dodać do menu? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi na kanale Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage’u na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Fachowych porad udziela ekspert gastronomiczny Michał Orłowski, ambasador marki Royal Catering.

Zapraszamy do współtworzenia kanału i dzielenia się pomysłami na odcinki. Napisz do nas na adres: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej