Nie masz pomysłu na dania na cały tydzień? Poznaj przepisy bogate w składniki odżywcze idealne do planowania posiłków 

Udostępnij

W Twoim dynamicznym życiu często trudno jest utrzymać zbilansowaną i zdrową dietę. Rozwiązanie? Zaplanuj swoje posiłki na cały tydzień, skupiając się na przepisach bogatych w składniki odżywcze! Są one pyszne, ale także wpływają na ogólny stan zdrowia i dobre samopoczucie. Z chęcią podpowiemy, które przepisy są bogate w niskotłuszczowe źródła białka, produkty pełnoziarniste oraz mnóstwo owoców i warzyw. 

Wöchentliche Menüplanung – nährstoffreiche Rezepte

Udostępnij

W Twoim dynamicznym życiu często trudno jest utrzymać zbilansowaną i zdrową dietę. Rozwiązanie? Zaplanuj swoje posiłki na cały tydzień, skupiając się na przepisach bogatych w składniki odżywcze! Są one pyszne, ale także wpływają na ogólny stan zdrowia i dobre samopoczucie. Z chęcią podpowiemy, które przepisy są bogate w niskotłuszczowe źródła białka, produkty pełnoziarniste oraz mnóstwo owoców i warzyw. 

Korzyści z planowania cotygodniowego menu 

Zanim poznasz przepisy, dowiedz się, dlaczego planowanie posiłków na cały tydzień pozytywnie wpłynie na Twoje życie: 

Teraz pora poznać, co możesz przyrządzić na cały tydzień. Oto kilka bogatych w składniki odżywcze przepisów, które warto włączyć do swojego cotygodniowego menu. 

Grillowany kurczak z komosą ryżową i pieczonymi warzywami 

Składniki: 

Sposób przygotowania: 

Umytą i osuszoną pierś przełóż do miski i dodaj do niej oliwy z oliwek, zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, aby zamarynować mięso. Bardzo pomocna okaże się pakowarka próżniowa, która zamknie kurczaka w woreczki i pozwoli mu porządnie przejść smakiem marynaty. Gdy już to nastąpi ugrilluj pierś. 

W międzyczasie w garnku zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej komosę ryżową. Ugotuj, aż będzie miękka lub do czasu podanego na opakowaniu. Warzywa podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy i przypraw. 

Komosę i warzywa wyłóż na talerz, a na nich grillowaną pierś. 

Wegetariańskie chili z dodatkiem brązowego ryżu 

Składniki: 

Sposób przygotowania: 

Do dużego garnka wlej odrobinę oliwy i usmaż na niej warzywa, do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, fasolę i przyprawy. Całość gotuj do momentu zgęstnienia. 

W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj brązowy ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. 

Łosoś z sosem cytrynowo-koperkowym i brokułami gotowanymi na parze 

Składniki: 

Sposób przygotowania: 

Filet z łososia ugrilluj na patelni lub upiecz w piekarniku (200°C przez 15-20 min). 

Wymieszaj świeży sok z cytryny z koperkiem i polej filet sosem. 

W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę i włóż brokuł. Gotuj pod przykrywką przez 10 min. 

Gulasz z soczewicy i warzyw 

Składniki: 

Sposób przygotowania: 

W dużym garnku na oliwie podsmaż cebulę, marchewkę i seler, aż się zarumienią. Dodaj soczewicę, bulion i przyprawy. Drewnianą łyżką zdrap przysmażone warzywa z dna garnka. Gotuj pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. 

Parfaits z jogurtu greckiego ze świeżymi jagodami i granolą 

Składniki: 

Sposób przygotowania: 

Na dno szklanki, miseczki lub słoiczka wyłóż warstwę jogurtu greckiego. Następnie przykryj ją kolejno jagodami, granolą i kilkoma kroplami miodu. Później wyłóż kolejne warstwy w tej samej kolejności, aż wypełnisz całe naczynie. 

Te przepisy są doskonałym punktem wyjścia do planowania tygodniowego menu. Zapewniają nie tylko zbilansowaną ilość składników odżywczych, ale są również pyszne i różnorodne. Nic też nie stoi na przeszkodzie, żeby dostosować je do Twoich preferencji smakowych i dietetycznych. Do ich przygotowania możesz wykorzystać sprzęty, które już masz w kuchni lub zaopatrzyć się w inne praktyczne urządzenia np. multicookery

Dlaczego więc nie rozpoczniesz swojej przygody z planowaniem zdrowych posiłków od uwzględnienia tych przepisów? Nie bój się przygotować tych dań bogatych w składniki odżywcze! Twoje kubki smakowe i ciało będą Ci wdzięczne! 

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej