Pasteryzacja jest dobrym sposobem na zamknięcie lata w słoikach, a także na przedłużenie przydatności do spożycia rozmaitych dań i produktów. Jednak, zamiast gotować słoiki w garnku z wodą, możesz je pasteryzować w piekarniku! Sprawdź, jak to zrobić i dlaczego warto przygotowywać przetwory.
Pasteryzacja jest dobrym sposobem na zamknięcie lata w słoikach, a także na przedłużenie przydatności do spożycia rozmaitych dań i produktów. Jednak, zamiast gotować słoiki w garnku z wodą, możesz je pasteryzować w piekarniku! Sprawdź, jak to zrobić i dlaczego warto przygotowywać przetwory.
Co to jest pasteryzacja?
Pasteryzacja, zwana również wekowaniem, to sposób konserwacji żywności, dzięki któremu przetwory zachowają swoją świeżość na długi czas. To właśnie dzięki temu procesowi możesz uniknąć stosowania konserwantów i całkowicie naturalnymi, bezpiecznymi dla zdrowia sposobami zapewnić sobie dostęp do owoców, kompotów, dżemów, a także rozmaitych warzyw przez cały rok.
Co to jest pasteryzacja? Jest to proces oparty na podgrzewaniu jedzenia w temperaturze w zakresie 65-90°C, podczas którego giną wszelkie drobnoustroje powodujące psucie się żywności. Jednocześnie w trakcie wekowania słoiki zostają szczelnie zamknięte, a tym samym Twoje przetwory zostają odpowiednio zakonserwowane. Tak przygotowane owoce, warzywa, a nawet mięso przetrwają nawet kilka lat – do przechowywania żywności wybierz suche, chłodne i ciemne miejsce.
Jak pasteryzować w piekarniku?
Jak pasteryzować słoiki? Istnieje kilka metod, spośród których najbardziej popularne jest pasteryzowanie w garnku z gorącą wodą, a najmniej wekowanie w zmywarce. Gdzieś pośrodku plasuje się pasteryzacja w piekarniku, która z pewnością jest łatwiejsza i mniej angażująca od tradycyjnego sposobu pasteryzowania na mokro (wekowanie w piekarniku natomiast zwane jest także pasteryzacją na sucho).
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? To bardzo proste – zobacz, jak w 5 krokach przeprowadzić proces domowego konserwowania żywności:
- Ułóż słoiki z przetworami na blaszce do pieczenia do góry zakrętką i tak, by się ze sobą nie stykały.
- Jeśli słoiki są wystudzone, włóż je do zimnego piekarnika, jeśli zaś ich zawartość jest gorąca, wsadź je do piekarnika dopiero wtedy, gdy jego komora się nagrzeje.
- Piekarnik elektryczny czy gazowy nagrzej do temperatury ok. 130°C (pasteryzacja w piekarniku z termoobiegiem: 120°C). Pasteryzowanie w piekarniku odbywa się w wyższej temperaturze niż wekowanie na mokro, a to z tego względu, że słoiki wolniej nagrzewają się za pośrednictwem gorącego powietrza niż gorącej wody.
- Jak długo pasteryzować słoiki w piekarniku? Cały proces powinien trwać ok. 30 minut (w przypadku pasteryzacji w piekarniku z termoobiegiem 20 minut), ale czas ten należy liczyć od momentu, kiedy w komorze zapanuje docelowa temperatura.
- Gdy minie pół godziny, wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj słoików. Dopiero po kolejnych 30 minutach możesz wyjąć przetwory i ustawić je do góry dnem, aby sprawdzić ich szczelność. Gotowe!
Co można wekować w piekarniku?
Jak widać, pasteryzacja słoików w piekarniku elektrycznym jest zadaniem niezwykle łatwym i mało wymagającym. A to właśnie dzięki niemu możesz stać się prawdziwym wirtuozem w kuchni, który już nigdy nie zmarnuje jedzenia. Co można wekować w piekarniku?
- Przetwory owocowe – kompoty, dżemy, konfitury czy po prostu jagody, maliny i inne owoce zamknięte w słoikach na zimowy czas, to wspaniały sposób na zapewnienie sobie stałego dostępu do ulubionych darów natury również wtedy, gdy nie rosną w naszych ogrodach, a w sklepach są albo trudno dostępne i drogie, albo nie ma ich wcale. Za sprawą pasteryzacji w piekarniku mogą natomiast zawsze być pod ręką w Twojej spiżarni!
- Warzywa – wekowanie w piekarniku sprawdzi się także w przypadku Twoich ulubionych warzyw! Zacznij od przygotowania najprostszych ogórków konserwowych, a następnie sięgaj po więcej! Buraczki pasteryzowane w piekarniku, wekowana papryka, a może dynia, której zawsze Ci brakuje poza okresem jesieni? Możliwości są nieograniczone!
- Gotowe dania – pasteryzacja bigosu w piekarniku? A może ulubione, letnie leczo ze słoika? Wekowanie w piekarniku gotowych dań to świetne rozwiązanie zarówno wtedy, gdy nie chcesz, by Twój obiad się zmarnował, jak i kiedy chcesz zrobić zapasy, by zawsze móc sięgnąć po pyszne jedzenie – nawet jeśli nie masz czasu na gotowanie!
- Mięso – mięso w słoikach pasteryzowane w piekarniku to kolejny sprytny pomysł na uniknięcie marnowania jedzenia (np. gdy po grillu czy dużym obiedzie rodzinnym zostanie Ci sporo kotletów), jak i sposób na lepszą organizację kuchni i codziennego gotowania. Sięgaj po wekowane mięso, by dodać je do kanapek lub wyłóż je na talerz, dodaj warzywa i błyskawicznie zyskaj pełnowartościowy obiad.
Sprzęt niezbędny do pasteryzacji
Pasteryzowanie w piekarniku jest zadaniem dość prostym i wymagającym jedynie podstawowych sprzętów i akcesoriów. Co musisz zatem przygotować?
- Blacha do pieczenia, najlepiej wyłożona papierem lub ściereczką.
- Słoiki – koniecznie typu twist-off! Weki z uszczelkami nie sprawdzą się w przypadku pasteryzacji w piekarniku, ponieważ guma mogłaby się uszkodzić pod wpływem tak wysokiej temperatury!
- Etykiety – każdy słoik po pasteryzacji w piekarniku warto dokładnie opisać. Dzięki temu będziesz wiedzieć, co zawierają i kiedy przetwory zostały zawekowane.
Pasteryzacja w piekarniku – podsumowanie
Wekowanie w piekarniku jest proste! Dużo łatwiejsze od pasteryzacji na mokro i pozwalające uniknąć poparzenia się wrzątkiem. Dlatego też warto spróbować rozpocząć własną przygodę z przetworami, nawet jeśli dotychczas gotowanie nie było Twoją najmocniejszą stroną. Dzięki pasteryzacji w piekarniku możesz wypełnić spiżarnię pysznymi owocowymi słodkościami, warzywami będącymi idealnym dodatkiem do każdego obiadu, a nawet gotowymi daniami czy konserwowanym mięsem. Możliwości są ogromne, a Ty dzięki wykorzystaniu piekarnika możesz stać się mistrzem wekowania już przy pierwszym podejściu do pasteryzacji.
Jak prowadzić biznes gastronomiczny? Który sprzęt wybrać do restauracji, baru lub foodtrucka? Jakie potrawy dodać do menu? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi na kanale Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage’u na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Fachowych porad udziela ekspert gastronomiczny Michał Orłowski, ambasador marki Royal Catering.
Zapraszamy do współtworzenia kanału i dzielenia się pomysłami na odcinki. Napisz do nas na adres: [email protected].
Udostępnij