Owsianka to bez wątpienia klasyka gatunku, jeśli chodzi o dania śniadaniowe. Część jej nie znosi, część uwielbia, ale to zależy głównie od sposobu przygotowania. Jak więc zrobić owsiankę, żeby przypadła każdemu do gustu? Sprawdź przepis naszego eksperta!
Owsianka to bez wątpienia klasyka gatunku, jeśli chodzi o dania śniadaniowe. Część jej nie znosi, część uwielbia, ale to zależy głównie od sposobu przygotowania. Jak więc zrobić owsiankę, żeby przypadła każdemu do gustu? Sprawdź przepis naszego eksperta!
Z wielką mocą owsianki wiąże się wielka odpowiedzialność
Nie da się ukryć, że płatki owsiane dostarczają bardzo dużo energii i niezbędnych składników odżywczych. Dają tego przysłowiowego kopa, którego tak bardzo potrzeba z samego rana. Nie ma się co oszukiwać – owsianka sama w sobie nie zachwyca smakiem. Dlatego, chcąc poczuć prawdziwy festiwal w swoich ustach, sięgnij po parę owocowych dodatków. Jak więc przyrządzić najlepszą owsiankę według przepisu eksperta Michała?
Przepis na owsiankę z jabłkiem, śliwką i miodem
Do przygotowania tego śniadania potrzebujesz:
- płatków owsianych,
- jabłek,
- śliwek (świeżych lub mrożonych),
- miodu,
- płatków migdałowych,
- mleka migdałowego,
- cukru,
- cynamonu,
- gwiazdek anyżu,
- soli.
Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Wrzuć je na patelnię, dodaj łyżkę miodu i przypraw cynamonem. Smaż do uzyskania konsystencji, która Ci odpowiada. Do owsianki pasuje zarówno podduszony mus jabłkowy, jak i lekko obsmażone kawałki. Gotowe owoce przełóż do miseczki.
Ze śliwkami zrób podobnie. Zamiast cynamonu dodaj gwiazdkę anyżu. Jeżeli używasz mrożonych owoców, to smaż do ich całkowitego rozmrożenia. Całość przełóż do osobnej miseczki. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Dodadzą one chrupkości Twojemu śniadaniu.
Płatki owsiane wsyp do garnuszka i zalej je mlekiem migdałowym. Gotuj, aż owsianka będzie miała właściwą konsystencję. Wszystko zależy od Twoich upodobań. Jeśli wolisz bardziej płynne śniadanie, to dodaj więcej mleka. Lubisz, gdy łyżka stoi po wbiciu w owsiankę? W takim razie daj jeszcze trochę płatków. Do całości dodaj odrobinę cukru i szczyptę soli.
Składając swoje śniadanie, zacznij od smażonych jabłek. Wyłóż nimi dół miseczki. Dodaj do nich solidną porcję ugotowanej owsianki. Na niej ułóż parę śliwek, polej je syropem uzyskanym podczas smażenia i posyp prażonymi migdałami. I tak oto masz pyszne, energetyczne i przyjazne dla wegan śniadanie.
Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach. W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.
Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Jego porady znajdziesz na kanale Chef’s Gear Polska.
Udostępnij