Potrzebujesz od rana powera? Zjedz śniadanie! Ten najważniejszy posiłek dnia nie musi być pracochłonny, aby był pyszny i dawał dużo energii. Właśnie te dwa warunki spełnia zapiekane awokado z jajkiem i boczkiem. Poznaj superszybki przepis, do którego oprócz rzecz jasna składników potrzebujesz jedynie piekarnika.

Potrzebujesz od rana powera? Zjedz śniadanie! Ten najważniejszy posiłek dnia nie musi być pracochłonny, aby był pyszny i dawał dużo energii. Właśnie te dwa warunki spełnia zapiekane awokado z jajkiem i boczkiem. Poznaj superszybki przepis, do którego oprócz rzecz jasna składników potrzebujesz jedynie piekarnika.
Twoja poranna dawka energii na talerzu
To, że z rana jest zwykle mało czasu, nie oznacza, że musi być nieciekawie i niezdrowo. Wręcz przeciwnie. Nasz ekspert Michał ma dla Ciebie propozycję – naładowane awokado, które da Ci energię i wprawi w dobry nastrój. Przepis jest naprawdę prosty i szybki!
Przepis na nadziewane awokado
Do przygotowania nadziewanego awokado potrzebujesz:
- 4 sztuk awokado,
- 8 jajek,
- szczypiorku,
- bazylii,
- pomidorków koktajlowych,
- pumpernikla,
- sera cheddar (małe opakowanie: kilka plastrów albo mały bloczek do starcia),
- zielonych szparagów.
Dwie sztuki awokado przetnij na pół. Po wyjęciu pestki lekko pogłęb dołek, aby zmieściło się w nim całe jajko. Wbij jajka. Teraz użyj odrobiny soli i pieprzu. Dodaj do środka ulubione składniki, takie jak np. chrupiące szparagi, boczek, pomidorki koktajlowe i ser cheddar. Nadziewane awokado włóż do piekarnika ustawionego na 180°C na kilka minut. Gdy jajka się zetną, udekoruj je szczypiorkiem i bazylią. Podawaj, póki ciepłe z kromkami pumpernikla.

Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach. W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.
Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Jego porady znajdziesz na kanale Chef’s Gear Polska.

Udostępnij