Nadziewane awokado, czyli prosty przepis na szybkie i smaczne śniadanie 

Udostępnij

Potrzebujesz od rana powera? Zjedz śniadanie! Ten najważniejszy posiłek dnia nie musi być pracochłonny, aby był pyszny i dawał dużo energii. Właśnie te dwa warunki spełnia zapiekane awokado z jajkiem i boczkiem. Poznaj superszybki przepis, do którego oprócz rzecz jasna składników potrzebujesz jedynie piekarnika.

Gefüllte Avocado zum Frühstück - Rezept

Udostępnij

Potrzebujesz od rana powera? Zjedz śniadanie! Ten najważniejszy posiłek dnia nie musi być pracochłonny, aby był pyszny i dawał dużo energii. Właśnie te dwa warunki spełnia zapiekane awokado z jajkiem i boczkiem. Poznaj superszybki przepis, do którego oprócz rzecz jasna składników potrzebujesz jedynie piekarnika.

Twoja poranna dawka energii na talerzu

To, że z rana jest zwykle mało czasu, nie oznacza, że musi być nieciekawie i niezdrowo. Wręcz przeciwnie. Nasz ekspert Michał ma dla Ciebie propozycję – naładowane awokado, które da Ci energię i wprawi w dobry nastrój. Przepis jest naprawdę prosty i szybki! 

Przepis na nadziewane awokado 

Do przygotowania nadziewanego awokado potrzebujesz: 

Dwie sztuki awokado przetnij na pół. Po wyjęciu pestki lekko pogłęb dołek, aby zmieściło się w nim całe jajko. Wbij jajka. Teraz użyj odrobiny soli i pieprzu. Dodaj do środka ulubione składniki, takie jak np. chrupiące szparagi, boczek, pomidorki koktajlowe i ser cheddar. Nadziewane awokado włóż do piekarnika ustawionego na 180°C na kilka minut. Gdy jajka się zetną, udekoruj je szczypiorkiem i bazylią. Podawaj, póki ciepłe z kromkami pumpernikla.


Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach. W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.

Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Jego porady znajdziesz na kanale Chef’s Gear Polska.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Mini pączki serowe – szybki deser z serkiem homogenizowanym

Mini pączki serowe z serkiem homogenizowanym to przepis, który zachwyca prostotą i smakiem. Delikatne, puszyste i…

Czytaj więcej

Jak wyczyścić zmywarkę i przedłużyć jej żywotność?

Czy Twoja zmywarka nie działa tak skutecznie jak kiedyś? A może zauważyłeś nieprzyjemny zapach lub osady…

Czytaj więcej

Zamrażarka szokowa – niezbędnik w gastronomii

Zamrażarka szokowa to urządzenie, które zrewolucjonizuje sposób przechowywania i przygotowywanie żywności w Twojej restauracji. Dzięki niej…

Czytaj więcej

Jak mrozić grzyby, aby zachować ich smak i aromat?

Mrożenie grzybów jest jednym z najlepszych sposobów, aby cieszyć się ich smakiem i aromatem poza sezonem.…

Czytaj więcej