Indukcyjna czy konwencjonalna? Która frytownica jest lepsza? Porównanie produktów

Udostępnij

Dlaczego frytownica indukcyjna jest prawie dwa razy droższa od konwencjonalnej? Nasz ekspert porównał oba sprzęty, tłumacząc skąd ta różnica. Jeżeli rozglądasz się za wyposażaniem lokalu, po prostu musisz to wiedzieć!

Udostępnij

Dlaczego frytownica indukcyjna jest prawie dwa razy droższa od konwencjonalnej? Nasz ekspert porównał oba sprzęty, tłumacząc skąd ta różnica. Jeżeli rozglądasz się za wyposażaniem lokalu, po prostu musisz to wiedzieć!

Frytownica indukcyjna – czyli szybkość ma znaczenie!

Trudno wyobrazić sobie bar szybkiej obsługi bez profesjonalnej frytownicy. Tego typu urządzenia sprawdzą się również w restauracjach i na stołówkach. Usmażysz w nich nie tylko frytki, nuggetsy czy rybę, ale również cebulowe krążki, kalmary i inne dodatki.

Podczas kompletowania wyposażenia lokalu trudno nie zauważyć, że frytownice indukcyjne są niemal dwa razy droższe od frytownic konwencjonalnych. – Czy wiesz dlaczego? – pyta Michał Orłowski, zapraszając na test modeli marki Royal Catering o porównywalnej mocy i pojemności.

Pierwsze zadanie polega na podgrzaniu oleju do temperatury 190°C. Różnica jest bardzo widoczna, ponieważ frytownica indukcyjna osiąga ją w 8 minut i 34 sekundy, podczas gdy jej rywalka potrzebuje na to 12 minut i 3 sekundy. Kolejna konkurencja to smażenie frytek przez 2 minuty. Po upływie tego czasu frytki z indukcji są już apetycznie złociste, podczas gdy te z konwencjonalnej frytownicy elektrycznej pozostają wciąż blade. – Potrzebują jeszcze około 30-40 sekund. Frytownica indukcyjna pozwala oszczędzić czas i energię, jest więc wydajniejsza – tłumaczy Michał Orłowski.

Frytownica indukcyjna czy konwecjonalna – podsumowanie

Czy zatem nie warto kupować modeli konwencjonalnych? Okazuje się, że sprawa nie jest taka prosta. Jeśli masz ograniczony budżet, możesz śmiało kupić tradycyjną frytownicę. Potrawy będą równie smaczne, tyle, że ich przygotowanie potrwa nieco dłużej. Wybór zależy zatem też od stopnia oblegania lokalu przez klientów i liczby smażonych dań w menu. – Musisz przede wszystkim zweryfikować priorytety – kwituje ekspert.


Pracuję z profesjonalnym sprzętem każdego dnia. W tym filmie zadbałem o to, aby dokładnie przetestować ten produkt. Możesz sprawdzić, w jaki sposób pracuje, a następnie zdecydować, który model wybrać do swojej firmy. Mam nadzieję, że mój film i wskazówki pomogą w jeszcze efektywniejszym prowadzeniu Twojej działalności.

Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Jego porady znajdziesz na kanale Chef’s Gear Polska.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Jak zrobić dubajską czekoladę? Oryginalny przepis

Marzysz o deserze, który łączy luksus z wyjątkowym smakiem? Dubajska czekolada, inspirowana bogactwem Bliskiego Wschodu, to…

Czytaj więcej

Jak zaparzyć idealną kawę w ekspresie przelewowym?

Marzysz o filiżance aromatycznej kawy, która doda Ci energii na cały dzień? Ekspres przelewowy jest nie…

Czytaj więcej

„Najlepiej spożyć przed” i „Należy spożyć do” – co oznaczają?

Czy wiesz, czym różni się „Najlepiej spożyć przed” od „Należy spożyć do”? Na pierwszy rzut oka…

Czytaj więcej

Mini pączki serowe z serkiem homogenizowanym – szybki deser!

Mini pączki serowe z serkiem homogenizowanym to przepis, który zachwyca prostotą i smakiem. Delikatne, puszyste i…

Czytaj więcej