Indukcyjna czy konwencjonalna? Która frytownica jest lepsza? Porównanie produktów

Udostępnij

Dlaczego frytownica indukcyjna jest prawie dwa razy droższa od konwencjonalnej? Nasz ekspert porównał oba sprzęty, tłumacząc skąd ta różnica. Jeżeli rozglądasz się za wyposażaniem lokalu, po prostu musisz to wiedzieć!

Udostępnij

Dlaczego frytownica indukcyjna jest prawie dwa razy droższa od konwencjonalnej? Nasz ekspert porównał oba sprzęty, tłumacząc skąd ta różnica. Jeżeli rozglądasz się za wyposażaniem lokalu, po prostu musisz to wiedzieć!

Frytownica indukcyjna – czyli szybkość ma znaczenie!

Trudno wyobrazić sobie bar szybkiej obsługi bez profesjonalnej frytownicy. Tego typu urządzenia sprawdzą się również w restauracjach i na stołówkach. Usmażysz w nich nie tylko frytki, nuggetsy czy rybę, ale również cebulowe krążki, kalmary i inne dodatki.

Podczas kompletowania wyposażenia lokalu trudno nie zauważyć, że frytownice indukcyjne są niemal dwa razy droższe od frytownic konwencjonalnych. – Czy wiesz dlaczego? – pyta Michał Orłowski, zapraszając na test modeli marki Royal Catering o porównywalnej mocy i pojemności.

Pierwsze zadanie polega na podgrzaniu oleju do temperatury 190°C. Różnica jest bardzo widoczna, ponieważ frytownica indukcyjna osiąga ją w 8 minut i 34 sekundy, podczas gdy jej rywalka potrzebuje na to 12 minut i 3 sekundy. Kolejna konkurencja to smażenie frytek przez 2 minuty. Po upływie tego czasu frytki z indukcji są już apetycznie złociste, podczas gdy te z konwencjonalnej frytownicy elektrycznej pozostają wciąż blade. – Potrzebują jeszcze około 30-40 sekund. Frytownica indukcyjna pozwala oszczędzić czas i energię, jest więc wydajniejsza – tłumaczy Michał Orłowski.

Frytownica indukcyjna czy konwecjonalna – podsumowanie

Czy zatem nie warto kupować modeli konwencjonalnych? Okazuje się, że sprawa nie jest taka prosta. Jeśli masz ograniczony budżet, możesz śmiało kupić tradycyjną frytownicę. Potrawy będą równie smaczne, tyle, że ich przygotowanie potrwa nieco dłużej. Wybór zależy zatem też od stopnia oblegania lokalu przez klientów i liczby smażonych dań w menu. – Musisz przede wszystkim zweryfikować priorytety – kwituje ekspert.


Pracuję z profesjonalnym sprzętem każdego dnia. W tym filmie zadbałem o to, aby dokładnie przetestować ten produkt. Możesz sprawdzić, w jaki sposób pracuje, a następnie zdecydować, który model wybrać do swojej firmy. Mam nadzieję, że mój film i wskazówki pomogą w jeszcze efektywniejszym prowadzeniu Twojej działalności.

Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Jego porady znajdziesz na kanale Chef’s Gear Polska.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Najlepsze sosy do nachos, które szybko zrobisz w domu!

Nachos to jedna z najpopularniejszych przekąsek na każdą okazję – idealne na spotkania ze znajomymi, wieczory…

Czytaj więcej

Jak suszyć mięso w suszarce i piekarniku? Sprawdzone metody!

Suszenie mięsa to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji, która pozwala zachować jego smak, wartości…

Czytaj więcej

Jak zrobić zalewę do grzybów? Najlepsze domowe marynaty

Marynowane grzyby to nie tylko smaczna przekąska, ale i świetny sposób na zachowanie aromatu lasu na…

Czytaj więcej

Jak przechowywać ziemniaki w domu – najlepsze sposoby na przedłużenie ich świeżości

Ziemniaki to podstawowy składnik wielu dań, dlatego warto wiedzieć, jak prawidłowo je przechowywać, aby zachowały świeżość…

Czytaj więcej