Masz przy domu kawałek podwórka? W takim razie nic nie stoi na przeszkodzie, by zrealizować marzenie o własnych warzywach z ogródka! Dowiedz się, jak się przygotować do tego zadania i jakie warzywa wybrać do uprawy, by cieszyć się obfitymi, pełnymi witamin i smaku plonami.
Masz przy domu kawałek podwórka? W takim razie nic nie stoi na przeszkodzie, by zrealizować marzenie o własnych warzywach z ogródka! Dowiedz się, jak się przygotować do tego zadania i jakie warzywa wybrać do uprawy, by cieszyć się obfitymi, pełnymi witamin i smaku plonami.
- Przygotowanie stanowiska pod warzywa do ogrodu
- Jakie warzywa do ogródka wybrać?
- Nasiona warzyw do ogrodu – jak je wybrać?
- Jak rozplanować grządki – które warzywa sadzić obok siebie?
- Pielęgnacja warzyw z ogródka – podstawowe zabiegi
- Jaki nawóz do ogródka warzywnego?
- Narzędzia niezbędne do uprawiania warzyw w ogródku
- Jakie warzywa do ogródka – podsumowanie
Przygotowanie stanowiska pod warzywa do ogrodu
Pierwszym krokiem do wyprodukowania warzyw z ogródka jest wybranie i stworzenie dla nich odpowiedniego miejsca do wzrostu. Powinno ono być dobrze nasłonecznione przez większą część dnia oraz osłonięte od wiatru. Jeśli już odnajdziesz idealne stanowisko, przygotuj na nim grządki – warto się na tym etapie dowiedzieć, jak przygotować ziemię pod warzywa.
Jeśli chcesz ułatwić sobie codzienną uprawę warzyw z ogrodu, postaw na podwórku podwyższone grządki z palet – dzięki nim możesz przyjąć wygodniejszą pozycję podczas plewienia i pielęgnacji roślin, a także w mniejszym stopniu będziesz borykać się z problemem chwastów zarastających podłoże.
Innym sposobem na efektywną uprawę warzyw z ogródka jest hodowanie ich pod osłonami. Jak zbudować szklarnię? Możesz kupić gotowe namioty foliowe o niewielkich wymiarach – na początek przygody z warzywami z przydomowego ogródka okażą się one w zupełności wystarczające.
Jakie warzywa do ogródka wybrać?
Planowanie grządek to spore wyzwanie – w szczególności jeśli masz ograniczoną ilość miejsca do zagospodarowania. Zapewne chcesz mieć dostęp do jak największej liczby rodzajów warzyw, jednak ważne jest zachowanie umiaru i sięgnięcie (przynajmniej na początku) po rośliny cechujące się dość łatwą uprawą. Jakie warzywa do ogródka warto wybrać?
- Burak – siany wprost do gruntu zapewnia spore plony i jest bardzo mało wymagający.
- Bób – można siać go od razu na stanowisko, ale przygotowanie rozsady warzyw będzie skutkowało szybszymi zbiorami.
- Cebula – warto zasadzić od razu dymki, czyli małe cebulki, aby móc w krótkim czasie cieszyć się dostępem do świeżego szczypiorku!
- Cukinia – można przygotować z rozsady lub siać wprost do gruntu, podobnie jak dynie. Należy jednak pamiętać, że wszystkie rośliny z rodziny dyniowatych potrzebują sporo miejsca do wzrostu i rozwoju.
- Fasolka szparagowa – pyszna i łatwa w uprawie, jednak wrażliwa na mróz – zaleca się wysiewanie jej do gruntu po 15 maja.
- Marchew – dostęp do świeżej marchwi docenią wszyscy miłośnicy zup i surówek – warto wysiać odmianę wczesną i późną, by jak najdłużej mieć ją pod ręką.
- Ogórek – ogórki można przygotować z rozsady, jednak bardzo nie lubią przesadzania. Rozwiązaniem może być wysianie ich do gruntu po ustąpieniu przymrozków lub przygotowanie sadzonek w doniczkach torfowych, które można wsadzać do gruntu z roślinami.
- Papryka i pomidor – oba warzywa są dość wymagające – konieczne jest przygotowanie rozsady, odpowiednie dokarmianie roślin po wysadzeniu do gruntu, ochrona przed chorobami i wykonywanie licznych zabiegów pielęgnacyjnych. Jednak smaku własnoręcznie wyhodowanych papryk i pomidorów nie da się porównać z niczym innym!
- Rzodkiewka – to jedno z pierwszych samodzielnie wyhodowanych warzyw, które zagości na Twoim stole! Odporna na niskie temperatury jest gotowa do zbioru już wczesną wiosną – można ją wysiać również na zbiór jesienny.
- Sałata – podobnie jak rzodkiewka, sałata pozwoli Ci się cieszyć swoim pysznym smakiem bardzo wcześnie – można wysiewać ją do gruntu lub przygotować z rozsady.
Jak sadzić zioła? W Twoim ogródku również mogą zagościć ulubione przyprawy kuchenne – oregano, koperek, kolendra czy rozmaryn. Te jednak możesz hodować zarówno na grządkach, jak i w większych donicach na balkonie czy tarasie – jeśli więc masz niewiele miejsca w gruncie, zachowaj je dla bardziej wymagających warzyw.
Nasiona warzyw do ogrodu – jak je wybrać?
Jeśli już wiesz, które warzywa wybrać do przydomowego ogródka, dowiedz się więcej o wyborze nasion. Warto się wcześniej zapoznać z opiniami na temat poszczególnych producentów, by dokonać dobrego zakupu. Cena nie jest w tym przypadku najlepszym doradcą – lepiej zdać się na doświadczenie innych domorosłych ogrodników i poczytać o jakości nasion na forach internetowych. Dzięki temu unikniesz rozczarowania, gdy po wysiłku włożonym w przygotowanie rozsad, wykiełkuje Ci jedynie znikoma część nasion warzyw do ogrodu.
Warto pamiętać, że oszczędzanie na nasionach się zwyczajnie nie opłaca – każdemu nasionku poświęcasz czas, wodę, przygotowujesz ziemię, doniczki i nawozy, a w przypadku nieudanego wysiewu może się okazać, ze stracisz cały sezon, ponieważ na przygotowanie kolejnej rozsady może już być za późno. W takich sytuacjach można jeszcze skorzystać z wyjścia awaryjnego i kupić gotowe sadzonki – mimo to produkcja własnych, mimo że z droższych nasion, jest tańsza, a w dodatku bardziej satysfakcjonująca.
Jak rozplanować grządki – które warzywa sadzić obok siebie?
Planowanie grządek na warzywa z ogródka to bardzo ważny etap – należy zrobić wszystko, aby nawet z niewielkich skrzyń na warzywa wycisnąć jak najwięcej. Warto się zatem skupić na terminach wysiewu i zbioru roślin! Może się bowiem okazać, że na jednym stanowisku w tym samym sezonie możesz wyhodować np. rzodkiewkę, którą zbierzesz w maju i na jej miejscu wsadzić sadzonki pomidorów, które w gruncie lądują dopiero w drugiej połowie maja ze względu na wrażliwość na mróz.
Dobrym pomysłem jest także zapoznanie się z zasadami allelopatii, czyli wzajemnego oddziaływania biochemicznego na siebie roślin. Innymi słowy – dowiedz się, czy poszczególne warzywa wzrastając obok siebie, będą na siebie działały pozytywnie, czy też negatywnie. Dla przykładu – cebuli i czosnku nie powinno się sadzić w pobliżu fasoli, natomiast posadzenie obok sałaty marchewki czy rzodkiewki może skutkować lepszymi plonami.
Co więcej, jedne warzywa mogą stać się środkami ochronnymi dla innych! Cebule odstraszają mszyce, więc warto sadzić je na obrzeżach grządek. Bazylia pomaga w walce z mączniakiem, który często atakuje ogórki, a gąsienice bielinka kapustnika nie przepadają za towarzystwem pomidorów.
Pielęgnacja warzyw z ogródka – podstawowe zabiegi
Podczas pielęgnacji warzyw z ogródka zdecydowane najważniejsza kwestią jest regularne podlewanie grządek. Oczywiście należy robić to z rozmysłem, biorąc pod uwagę bieżącą sytuację pogodową. Gdy nadchodzi okres suszy, trzeba częściej je nawadniać – najlepiej robić to skoro świt. Z kolei w przypadku deszczowego lata naturalnie dodatkowe podlewanie nie powinno być miejsca. Aby ułatwić sobie cały proces, warto zaplanować system nawadniania ogrodu – wykorzystać linie kroplujące, które będą dostarczać warzywom z ogrodu życiodajną wodę w odpowiednich ilościach.
Konieczne jest także pielenie grządek z warzywami – usuwanie wszelkich chwastów, które mogłyby przytłumić starannie pielęgnowane rośliny i zabierać im z ziemi cenne składniki odżywcze oraz wodę. Niektóre warzywa do ogrodu wymagają dodatkowych zabiegów – np. papryki i pomidory powinny być ogławiane, a w przypadku tych drugich konieczne jest także obrywanie wilków. Ważna jest także prewencja – ochrona roślin przed chorobami i szkodnikami – ponieważ lepiej zapobiegać niż później walczyć z zarazami czy inwazjami mszyc. Warto się także zastanowić, jaki nawóz do ogródka warzywnego okaże się najlepszy.
Jaki nawóz do ogródka warzywnego?
Nawożenie ogródka warzywnego jest bardzo ważne, ponieważ zapewnia dostateczną ilość składników odżywczych zasadzonym roślinom. Zasilanie gleby należy rozpocząć już przed sianiem i wsadzaniem rozsad – warto stosować naturalne nawozy organiczne, czyli kompost i oborniki. Rolę nawozu pełnią także przedplony i poplony, czyli rośliny wysiewane właśnie w celu zwiększenia zasobności ziemi w składniki odżywcze.
Każde z warzyw w ogrodzie ma inne wymagania odnośnie nawożenia, jednak w przypadku amatorskiej uprawy można pokusić się na zastosowanie wieloskładnikowych mieszanek uniwersalnych, które zapewnią większości roślin wszystkie potrzebne minerały. Szczególną opiekę można roztoczyć jedynie na te bardziej wymagające warzywa – pomidory i papryki odwdzięczą się za celowane nawozy pięknymi i obfitymi plonami.
Narzędzia niezbędne do uprawiania warzyw w ogródku
Uprawa warzyw w przydomowym ogrodzie nie wymaga kupowania zaawansowanych sprzętów. Z urządzeń do ogrodu może przydać się glebogryzarka, jeśli grządki uprawiasz bezpośrednio w ziemi i chcesz, by ich przekopywanie przebiegało jak najsprawniej. Obowiązkowo należy się także zaopatrzyć w opryskiwacze – poręczny i większy, z którymi rozprowadzanie środków ochrony roślin stanie się bardzo proste.
Na pewno potrzebne Ci będą wszelkie narzędzia ogrodowe – łopaty, widły, grabie czy motyki i to zarówno w standardowym rozmiarze, jak i w wersji mini. Te drugie okażą się niezastąpione podczas pielenia i stałej pielęgnacji grządek. Oczywiście warto też zadbać o pojemną konewkę, długi wąż ogrodowy z końcówką do podlewania, lub wspomniany już system nawadniający. Z takim zestawem narzędzi i akcesoriów z pewnością poradzisz sobie z własnymi warzywami z ogródka.
Jakie warzywa do ogródka – podsumowanie
Uprawa warzyw w ogródku to zadanie, które angażuje niemal przez cały rok. Jednak może się ono stać wspaniałym hobby dla osób kochających naturę i starających się żyć w zgodzie z jej rytmem. Własne warzywa z przydomowego ogródka to także gwarancja ekologicznego pożywienia dla całej rodziny – pozbawionego zbędnej chemii i hodowanego z najwyższą starannością. Możesz mieć więc pewność, że swoim najbliższym serwujesz tylko to, co najlepsze.
Udostępnij