Przekąski na sylwestra szybkie i proste – zaskocz swoich gości

Udostępnij

Sylwester nie może obyć się bez przekąsek! Przygotowane z sercem zachwycą swoim smakiem nawet najbardziej wybrednych gości, a atrakcyjna forma podania stanowić będzie ozdobę stołu. Smakołyki zapewnią też wszystkim energię niezbędną do hucznego świętowania. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, jakie przekąski przygotować na ten wyjątkowy wieczór.

Snacks für die Silvesternacht

Udostępnij

Sylwester nie może obyć się bez przekąsek! Przygotowane z sercem zachwycą swoim smakiem nawet najbardziej wybrednych gości, a atrakcyjna forma podania stanowić będzie ozdobę stołu. Smakołyki zapewnią też wszystkim energię niezbędną do hucznego świętowania. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, jakie przekąski przygotować na ten wyjątkowy wieczór.

Przekąski sylwestrowe w domu

Nieodłącznym elementem sylwestrowych zabaw jest suto zastawiony stół. Goszczą na nim szampan, drinki na sylwestra oraz inne alkohole, które wprawiają gości w imprezowy nastrój. Całości dopełniają nieodzowne przekąski. Jakimi zasadami kierować się podczas ich przygotowywania? Przede wszystkim warto postawić na różnorodność. Jeżeli masz zamiar poczęstować biesiadników orzeszkami, to wybierz zarówno solone, jak i bez soli. Podobnie sprawa ma się z upieczonymi pasztecikami czy wytrawnymi ciastkami – oprócz wersji mięsnych warto zrobić też wegetariańskie czy wegańskie.

Duży wybór sprawi, że nawet najbardziej wybredny gość znajdzie na stole coś dla siebie! Tego wieczoru przegryzki nie powinny być też zbyt wyrafinowane. Najlepiej sprawdzają się proste smakołyki o wyraźnych smakach. Nie zapominaj też o tzw. „finger foods” (przystawkach jedzonych palcami), które zaoszczędzą Ci czasu na sprzątanie i zmywanie naczyń.

Jakie przekąski na sylwestra na zimno?

Istnieje szereg przekąsek, które podaje się na zimno. Będą to zwłaszcza wszelkiego rodzaju przegryzki z ryb, warzyw, wędlin oraz serów. Świetnie sprawdzą się zwłaszcza tartinki z bagietek czy krakersów, np. z twarożkiem, plasterkami łososia i kilkoma ziarenkami kawioru. Tradycyjne sałatki (cezar, gyros, caprese) czy wytrawne galarety (ze świńskich nóżek, kurczakiem lub rybą) również na pewno znajdą wielu amatorów. Podczas podawania galartów warto pamiętać o karafce z octem, sosem vinegret czy kawałkach cytryny do pokropienia porcji.

Przekąski przyrządza się tego samego dnia i powinny z reguły czekać na sylwestra w lodówce. Do ich eksponowania najlepsze są obszerne patery, które uzupełnia się w miarę ubywania smakołyków. Do najpopularniejszych dań tego typu należą:

Wiele osób lubi pochrupać świeże jarzyny. Warto zatem poznać różne techniki krojenia warzyw, aby móc zaserwować słupki marchewek do maczania w hummusie czy zapałki z ogórka świetnie smakujące z egzotycznymi sosami (np. z pastą z czarnej fasoli).

Przekąski na sylwestra szybkie i proste

Najszybszymi przekąskami na sylwestra są oczywiście wszelkiego rodzaju orzeszki (ziemne, pistacje), gotowe precelki, chrupki i chipsy. Goście, którzy przepadają za tego typu smakołykami, na pewno będą zachwyceni, jeżeli podamy im przygotowane własnoręcznie:

W każdej sytuacji sprawdzą się również talerze z szerokim wyborem różnych gatunków sera i wędlin na zimno (najlepiej swojskich). Ładnie udekorowane stanowić będą atrakcję dla niejednego smakosza.

Przekąski na sylwestra z ciasta francuskiego

Cenionymi przekąskami na sylwestra są wszelkiego rodzaju wypieki z ciasta francuskiego. Ich zaletą jest krótki czas pieczenia (ok. 15 minut w temperaturze 200°C) oraz możliwość przygotowania właściwie nieskończonych wariacji smakowych. Będą przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jako farszu do zawijania kwadracików z rozwałkowanego ciasta możemy użyć:

Podczas przygotowywania farszu przyda się wiedza, jaki mikser wybrać. Ręczne będą doskonałe do rozdrabniania ugotowanych warzyw, grzybów czy przyrządzania past z twarogowych serów. Bardziej wydajne miksery planetarne, które wyposażone są w różne końcówki, świetnie poradzą sobie również z blendowaniem, szatkowaniem, a nawet mieleniem mięsa.

Robot kuchenny – 350 W – Royal Catering

Kompaktowy Robot Kuchenny RCPM-7L-PRO od Royal Catering to wyjątkowo potężny i solidny wielofunkcyjny sprzęt. Nadaje się do mieszania, ubijania i ugniatania szerokiej gamy składników. Dzięki trzepaczce, hakowi do ugniatania i mieszaniu urządzenie przygotowuje ciężki makaron lub zakwas tak samo doskonały, jak lekkie mieszanki: desery, białka jajek lub bitą śmietanę.

  • Wszechstronność – sprzęt kuchenny do wydajnego ugniatania, mieszania i ubijania, w tym akcesoria
  • Wydajność – duża pojemność dzięki misie do miksowania o pojemności 7 l
  • Siła – 350 W zapewnia doskonałe rezultaty przy prostej obsłudze
  • Profesjonalizm – 0-800 obr./min i trzy poziomy mocy dla uzyskania idealnej konsystencji
  • Higiena – prosty w utrzymaniu czystości dzięki łatwo wyjmowanym elementom

Słodkie przekąski na sylwestra

Osobną kwestią jest temat słodkości, których również nie może na udanym sylwestrze zabraknąć. Osoby zastanawiające się, jak zrobić fondue czekoladowe, powinny w pierwszej kolejności rozważyć zakup specjalnej fontanny. Urządzenie to samoczynnie rozpuści masę (3 tabliczki czekolady + 200 g śmietany), wprawiając ją następnie w ruch, co sprawi, że nie zastygnie. W gorącej czekoladzie goście mogą maczać owoce na patyczkach, pianki lub nawet kawałeczki pieczywa.

Innymi polecanymi słodkimi przekąskami są również:

Oczywiście gościom możemy również śmiało podać różne rodzaje ciast. Ich wyrób jest jednak dość pracochłonny, a znikają ze stołu błyskawicznie! Jeżeli więc planujemy duże przyjęcie, lepiej postawić na prostsze smakołyki.

Przekąski na sylwestra dla dzieci

Dzieci z reguły uwielbiają słodycze oraz słone przegryzki typu chipsy, prażynki i chrupki. Nie są to jednak zbyt zdrowe przekąski. Jeżeli chcemy zaserwować najmłodszym nieco bardziej wartościowe smakołyki, możemy przygotować:

Dzieci z reguły lubią również podawane na zimno wędliny (zwłaszcza salami i kabanosy) oraz pokrojone na cząstki owoce maczane w roztopionej czekoladzie. W takim wypadku smakuje im nawet gorzka! Jej wytrawny smak równoważą cukry zawarte w jabłkach, gruszkach czy brzoskwiniach.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej