Uwielbiasz zupy z dodatkiem wołowiny? Jesteś fanem gulaszy? A może po prostu chcesz szybciej przygotowywać czasochłonne potrawy? W takim razie dowiedz się, jaki szybkowar kupić, aby usprawnić przygotowywanie dań.
Uwielbiasz zupy z dodatkiem wołowiny? Jesteś fanem gulaszy? A może po prostu chcesz szybciej przygotowywać czasochłonne potrawy? W takim razie dowiedz się, jaki szybkowar kupić, aby usprawnić przygotowywanie dań.
Czym jest szybkowar?
Czy warto kupić szybkowar? Czym w ogóle jest ten sprzęt kuchenny? Już sama nazwa sporo sugeruje – jest to ciśnieniowy garnek umożliwiający ekspresowe przygotowywanie potraw, które zazwyczaj potrzebują więcej czasu na uzyskanie odpowiedniej miękkości czy aromatu. Jak to działa?
Garnek wyposażony został w pokrywkę z uszczelką, dzięki której możliwe jest bardzo dokładne zamknięcie znajdujących się w naczyniu składników. Para wodna wytwarzająca się podczas gotowania nie może się zatem wydostać na zewnątrz, a temperatura w środku garnka wzrasta, osiągając ok. 20°C więcej niż w przypadku standardowego gotowania. Jakie korzyści przyniesie Ci zatem używanie szybkowaru w codziennym życiu?
Zalety i zastosowanie szybkowaru
Największą zaletą szybkowarów jest to, że jedzenie można przygotować w nich dwu-, a nawet trzykrotnie szybciej niż podczas tradycyjnego gotowania. Sprawia to, że po garnek ciśnieniowy chętnie sięgają osoby, które lubią przygotowywać pyszne dania dla siebie i swoich bliskich, ale zwyczajnie brakuje im na to czasu. Jednak taki sposób gotowania zachwyci także osoby wrażliwe na zapachy!
Wszystkie aromaty będą się kumulowały w szybkowarze, nie wydostając się na zewnątrz, a więc jeśli lubisz dania z kapusty, ale podczas ich przygotowywania przeszkadza Ci jej intensywny zapach, z pewnością ucieszy Cię sposób, w jaki działa taki garnek. Oznacza to również, że cały smak potraw nie uleci z szybkowaru wraz z parą wodą, a Twoje jedzenie będzie także pełne witamin, minerałów i wszystkich wartości odżywczych.
Jakie dania możesz przygotować za pomocą szybkowaru?
- zupy,
- gulasze,
- bigos,
- gołąbki,
- leczo i inne dania jednogarnkowe,
- domowe wędliny,
- dżemy.
Czy szybkowary mają jakieś wady? Na pewno dla wielu domorosłych kucharzy problemem może okazać się brak możliwości spróbowania potrawy w trakcie jej przygotowywania. Pozostaje starannie dozować przyprawy przed rozpoczęciem gotowania i ewentualne doprawienie gotowych już dań. Należy też pamiętać, że nieprawidłowe użytkowanie szybkowaru mogłoby grozić wybuchem garnka, dlatego trzeba zadbać, aby z szybkowaru korzystać zgodnie z przeznaczeniem, instrukcją obsługi i ogólnymi zasadami BHP w gastronomii.
Typy szybkowarów
Podczas wyposażania kuchni trzeba podjąć sporo ważnych decyzji. Piekarnik gazowy czy elektryczny? Kombiwar a parowar? Nic więc dziwnego, że zastanawiasz się, jaki szybkowar kupić. Zanim jednak podejmiesz ostatecznie tę decyzję, poznaj rodzaje szybkowarów dostępnych do użytku domowego i zastanów się, który z modeli będzie dla Ciebie wygodniejszy w codziennym gotowaniu.
Szybkowar klasyczny
Klasyczny szybkowar to garnek ze szczelną pokrywą przeznaczony do użytku na płytach grzewczych – w zależności od modelu można ich używać na płytach gazowych, indukcyjnych oraz elektrycznych. Nie mają własnego źródła zasilania, są łatwe w obsłudze oraz nie kosztują wiele. Taki szybkowar nie zajmuje wiele miejsca w szafkach i w razie potrzeby możesz używać go jako zwykłego garnka. Niemniej jednak gotowanie w nim wymaga Twojej stałej kontroli i ręcznej obsługi, czego z kolei nie doświadczysz w przypadku korzystania z szybkowaru elektrycznego.
Szybkowar elektryczny
Do korzystania z tego typu szybkowarów nie potrzebujesz dostępu do płyty grzewczej – urządzenie podłącza się do prądu i to wystarczy, by móc przygotować pyszne dania. Sam proces jest także maksymalnie uproszczony, a to za sprawą programów automatycznych, dzięki którym nie musisz dopasowywać mocy, czasu pracy i innych parametrów szybkowaru do przyrządzenia ulubionych potraw. Wystarczy dodać wszystkie składniki, wybrać odpowiedni tryb i czekać, aż gotowanie się zakończy. Nie musisz kontrolować przygotowywanych potraw – szereg zabezpieczeń stale monitoruje ciśnienie w garnku i dba, by działanie szybkowaru przebiegało bez zakłóceń.
Czym kierować się przy wyborze szybkowaru?
Jaki szybkowar wybrać? Jeśli zdecydujesz się na model klasyczny, koniecznie zwróć uwagę na kilka najważniejszych aspektów:
- Pojemność – jak duży powinien być szybkowar? To zależy od Twoich potrzeb i możliwości Twojej kuchni. Gotujesz dla dużej rodziny? Garnek więc powinien być naprawdę spory. Mieszkasz sam i masz małą kuchnię? W takim wypadku sięgnij po mniejsze modele szybkowaru.
- Materiał wykonania – szybkowary dostępne są w różnych wersjach. Popularne są te lekkie i szybko nagrzewające się z aluminium czy wyróżniające się ponadprzeciętną trwałością ze stali nierdzewnej, ale coraz częściej na rynku pojawiają się też garnki z siligranitu, czyli połączenia ceramiki ze stalą. Te są z kolei bezpieczne dla alergików, wytrzymałe i dobrze przewodzą ciepło.
- Możliwość mycia w zmywarce – jeśli komuś wydaje się, że gotowanie kończy się na podaniu jedzenia, chyba nigdy nie przygotowywał obiadu dla bliskich. Po posiłku nadchodzi bowiem najgorszy dla wielu moment – zmywanie. Na szczęście nowoczesne technologie pozwalają odciążyć domowników i obecnie zmywarka stanowi niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Zadbaj więc, aby wybrać szybkowar, który będzie nadawał się do mycia automatycznego.
Jeśli natomiast chodzi o szybkowary elektryczne, oprócz wyżej wymienionych kwestii istotne okażą się także takie parametry, jak moc urządzenia (im wyższa, tym wydajniejsza praca) czy dodatkowe funkcje sprawiające, że gotowanie staje się jeszcze prostsze!
Dodatkowe funkcje szybkowaru
Choć działanie szybkowarów z zasady nie jest skomplikowane i od urządzeń tego typu trudno oczekiwać czegoś więcej, niż oferują podstawowymi założeniami, niektóre modele elektryczne mają kilka dodatkowych, bardzo przydatnych funkcji.
Należy do nich chociażby timer, dzięki któremu możesz pozostawić szybkowar w kuchni, a samemu zająć się innymi domowymi obowiązkami. Jednocześnie masz pewność, że po określonym czasie urządzenie się wyłączy, a znajdujące się w nim danie będzie perfekcyjnie przyrządzone.
Ciekawą opcją jest także szybkowar z funkcją utrzymywania ciepła. Przygotuj obiad, o której chcesz i miej pewność, że gdy nadejdzie pora posiłku, będzie ciepły i od razu gotowy do serwowania.
Jaki szybkowar wybrać – podsumowanie
Czy warto kupić szybkowar? Liczne zalety tego produktu podpowiadają, że tak. Codzienne gotowanie stanie się bardzo szybkie, a elektryczny model umożliwi Ci wygodne przyrządzanie posiłków nie tylko w domu, ale również na wakacjach. Szybkowar może stać się też elementem wyposażenia kuchni gastronomicznej – choć przez swoją wielkość sprawdzi się raczej w małym bistro niż w dużej restauracji. Niezależnie od tego, jak zechcesz używać tego sprzętu, z pewnością docenisz nowe możliwości kuchenne, jakie otworzy przed Tobą starannie dobrany do potrzeb szybkowar.
Prowadzisz bar, restaurację lub małe bistro? Zapraszamy na kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Razem z Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, radzimy, jak mierzyć się z wyzwaniami w branży gastronomicznej. Na Chef’s Gear Polska znajdziesz też testy sprzętu oraz przepisy.
Szukasz odpowiedzi na konkretne pytanie z branży gastro? Podrzuć nam pomysł na odcinek: [email protected].
Udostępnij