Jaki szybkowar wybrać – kompleksowy poradnik

Udostępnij

Uwielbiasz zupy z dodatkiem wołowiny? Jesteś fanem gulaszy? A może po prostu chcesz szybciej przygotowywać czasochłonne potrawy? W takim razie dowiedz się, jaki szybkowar kupić, aby usprawnić przygotowywanie dań.

Welchen Schnellkochtopf soll man wählen

Udostępnij

Uwielbiasz zupy z dodatkiem wołowiny? Jesteś fanem gulaszy? A może po prostu chcesz szybciej przygotowywać czasochłonne potrawy? W takim razie dowiedz się, jaki szybkowar kupić, aby usprawnić przygotowywanie dań.

Czym jest szybkowar?

Czy warto kupić szybkowar? Czym w ogóle jest ten sprzęt kuchenny? Już sama nazwa sporo sugeruje – jest to ciśnieniowy garnek umożliwiający ekspresowe przygotowywanie potraw, które zazwyczaj potrzebują więcej czasu na uzyskanie odpowiedniej miękkości czy aromatu. Jak to działa?

Garnek wyposażony został w pokrywkę z uszczelką, dzięki której możliwe jest bardzo dokładne zamknięcie znajdujących się w naczyniu składników. Para wodna wytwarzająca się podczas gotowania nie może się zatem wydostać na zewnątrz, a temperatura w środku garnka wzrasta, osiągając ok. 20°C więcej niż w przypadku standardowego gotowania. Jakie korzyści przyniesie Ci zatem używanie szybkowaru w codziennym życiu?

Zalety i zastosowanie szybkowaru

Największą zaletą szybkowarów jest to, że jedzenie można przygotować w nich dwu-, a nawet trzykrotnie szybciej niż podczas tradycyjnego gotowania. Sprawia to, że po garnek ciśnieniowy chętnie sięgają osoby, które lubią przygotowywać pyszne dania dla siebie i swoich bliskich, ale zwyczajnie brakuje im na to czasu. Jednak taki sposób gotowania zachwyci także osoby wrażliwe na zapachy!

Wszystkie aromaty będą się kumulowały w szybkowarze, nie wydostając się na zewnątrz, a więc jeśli lubisz dania z kapusty, ale podczas ich przygotowywania przeszkadza Ci jej intensywny zapach, z pewnością ucieszy Cię sposób, w jaki działa taki garnek. Oznacza to również, że cały smak potraw nie uleci z szybkowaru wraz z parą wodą, a Twoje jedzenie będzie także pełne witamin, minerałów i wszystkich wartości odżywczych.

Jakie dania możesz przygotować za pomocą szybkowaru?

Czy szybkowary mają jakieś wady? Na pewno dla wielu domorosłych kucharzy problemem może okazać się brak możliwości spróbowania potrawy w trakcie jej przygotowywania. Pozostaje starannie dozować przyprawy przed rozpoczęciem gotowania i ewentualne doprawienie gotowych już dań. Należy też pamiętać, że nieprawidłowe użytkowanie szybkowaru mogłoby grozić wybuchem garnka, dlatego trzeba zadbać, aby z szybkowaru korzystać zgodnie z przeznaczeniem, instrukcją obsługi i ogólnymi zasadami BHP w gastronomii.

Typy szybkowarów

Podczas wyposażania kuchni trzeba podjąć sporo ważnych decyzji. Piekarnik gazowy czy elektryczny? Kombiwar a parowar? Nic więc dziwnego, że zastanawiasz się, jaki szybkowar kupić. Zanim jednak podejmiesz ostatecznie tę decyzję, poznaj rodzaje szybkowarów dostępnych do użytku domowego i zastanów się, który z modeli będzie dla Ciebie wygodniejszy w codziennym gotowaniu.

Szybkowar klasyczny

Klasyczny szybkowar to garnek ze szczelną pokrywą przeznaczony do użytku na płytach grzewczych – w zależności od modelu można ich używać na płytach gazowych, indukcyjnych oraz elektrycznych. Nie mają własnego źródła zasilania, są łatwe w obsłudze oraz nie kosztują wiele. Taki szybkowar nie zajmuje wiele miejsca w szafkach i w razie potrzeby możesz używać go jako zwykłego garnka. Niemniej jednak gotowanie w nim wymaga Twojej stałej kontroli i ręcznej obsługi, czego z kolei nie doświadczysz w przypadku korzystania z szybkowaru elektrycznego.

Szybkowar elektryczny

Do korzystania z tego typu szybkowarów nie potrzebujesz dostępu do płyty grzewczej – urządzenie podłącza się do prądu i to wystarczy, by móc przygotować pyszne dania. Sam proces jest także maksymalnie uproszczony, a to za sprawą programów automatycznych, dzięki którym nie musisz dopasowywać mocy, czasu pracy i innych parametrów szybkowaru do przyrządzenia ulubionych potraw. Wystarczy dodać wszystkie składniki, wybrać odpowiedni tryb i czekać, aż gotowanie się zakończy. Nie musisz kontrolować przygotowywanych potraw – szereg zabezpieczeń stale monitoruje ciśnienie w garnku i dba, by działanie szybkowaru przebiegało bez zakłóceń.

Czym kierować się przy wyborze szybkowaru?

Jaki szybkowar wybrać? Jeśli zdecydujesz się na model klasyczny, koniecznie zwróć uwagę na kilka najważniejszych aspektów:

Jeśli natomiast chodzi o szybkowary elektryczne, oprócz wyżej wymienionych kwestii istotne okażą się także takie parametry, jak moc urządzenia (im wyższa, tym wydajniejsza praca) czy dodatkowe funkcje sprawiające, że gotowanie staje się jeszcze prostsze!

Dodatkowe funkcje szybkowaru

Choć działanie szybkowarów z zasady nie jest skomplikowane i od urządzeń tego typu trudno oczekiwać czegoś więcej, niż oferują podstawowymi założeniami, niektóre modele elektryczne mają kilka dodatkowych, bardzo przydatnych funkcji.

Należy do nich chociażby timer, dzięki któremu możesz pozostawić szybkowar w kuchni, a samemu zająć się innymi domowymi obowiązkami. Jednocześnie masz pewność, że po określonym czasie urządzenie się wyłączy, a znajdujące się w nim danie będzie perfekcyjnie przyrządzone.

Ciekawą opcją jest także szybkowar z funkcją utrzymywania ciepła. Przygotuj obiad, o której chcesz i miej pewność, że gdy nadejdzie pora posiłku, będzie ciepły i od razu gotowy do serwowania.

Jaki szybkowar wybrać – podsumowanie

Czy warto kupić szybkowar? Liczne zalety tego produktu podpowiadają, że tak. Codzienne gotowanie stanie się bardzo szybkie, a elektryczny model umożliwi Ci wygodne przyrządzanie posiłków nie tylko w domu, ale również na wakacjach. Szybkowar może stać się też elementem wyposażenia kuchni gastronomicznej – choć przez swoją wielkość sprawdzi się raczej w małym bistro niż w dużej restauracji. Niezależnie od tego, jak zechcesz używać tego sprzętu, z pewnością docenisz nowe możliwości kuchenne, jakie otworzy przed Tobą starannie dobrany do potrzeb szybkowar.


Prowadzisz bar, restaurację lub małe bistro? Zapraszamy na kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Razem z Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, radzimy, jak mierzyć się z wyzwaniami w branży gastronomicznej. Na Chef’s Gear Polska znajdziesz też testy sprzętu oraz przepisy.

Szukasz odpowiedzi na konkretne pytanie z branży gastro? Podrzuć nam pomysł na odcinek: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej