Jaką wyciskarkę wolnoobrotową wybrać – kompleksowy poradnik

Udostępnij

Samodzielnie przygotowane soki z warzyw i owoców są smacznym oraz bardzo zdrowym dodatkiem do naszej diety. Aby jednak w pełni korzystać z ich dobrodziejstw, przydatna okaże się wiedza, jaka wyciskarka wolnoobrotowa będzie do ich wyciskania najlepsza. Czym kierować się, wybierając idealne dla siebie urządzenie? Sprawdź!

Udostępnij

Samodzielnie przygotowane soki z warzyw i owoców są smacznym oraz bardzo zdrowym dodatkiem do naszej diety. Aby jednak w pełni korzystać z ich dobrodziejstw, przydatna okaże się wiedza, jaka wyciskarka wolnoobrotowa będzie do ich wyciskania najlepsza. Czym kierować się, wybierając idealne dla siebie urządzenie? Sprawdź!

Jak działa wyciskarka wolnoobrotowa?

Na początek warto zapoznać się z zasadą działania wyciskarki do soków. Jej kluczowym elementem jest wałek odpowiadający z miażdżenie owoców oraz warzyw w celu wyciśnięcia soku. Charakterystyczną cechę urządzenia stanowi wolna praca. Stąd właśnie wzięła się nazwa – wyciskarka wolnoobrotowa. W trakcie minuty wałek wykonuje zaledwie od 100 do 120 obrotów. Dzięki temu jednak soki wyciskane są bardzo dokładnie.

Warto mieć na uwadze, że niektóre modele wyposażono w dodatkowe nakładki pozwalające przygotowywać warzywne i owocowe przeciery, musy, czy nawet klasyczny makaron.

Wady i zalety wyciskarki wolnoobrotowej

Zanim zaczniesz zastanawiać się, jaką wyciskarkę wybrać, powinieneś mieć świadomość wszystkich zalet oraz wad takiego sprzętu. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że przygotowane za jej pomocą napoje posiadać będą pełnię wartości odżywczych. Dzieje się tak, gdyż soki z wyciskarki zawierają miąższ. Ponadto zarówno warzywa, jak i owoce w trakcie wyciskania nie są podgrzewane, co zapobiega utracie cennych witamin. Jeśli zatem Twoją pasją jest zdrowe gotowanie, to wyciskarka jest sprzętem must have w Twojej kuchni!

Ponadto wyciskarki wolnoobrotowe nie napowietrzają soków. W efekcie nie ulegają one utlenianiu, co sprawia, że nie muszą być spożyte natychmiast po wyciśnięciu. Należy wiedzieć również, że wyciskarki wolnoobrotowe, zależnie od modelu, pozwolą uzyskać sok nawet z najtrudniejszych do wyciśnięcia owoców i warzyw. Pozwolą także zrobić pyszny, delikatny mus. Do ich zalet należy również łatwość czyszczenia.

Jedyną wadą wyciskarek wolnoobrotowych jest czas, jaki musisz poświecić na przygotowanie przetworów z warzyw lub owoców. Jeśli jednak w zamian za to możesz uzyskać pełnowartościowy sok, to gra zdecydowanie warta jest świeczki.

Rodzaje wyciskarek wolnoobrotowych

Zanim ustalisz, jaka wyciskarka wolnoobrotowa spełni Twoje oczekiwania, musisz poznać ich rodzaje. Dzielą się one na urządzenia elektryczne, oraz obsługiwane ręcznie. Te drugie charakteryzują się niewielkim ciężarem i kompaktowymi gabarytami, przez co znakomicie nadają się do zabrania w podróż lub do pracy. Wyciskarki ręczne pozwalają przygotować soki z niewielkich ilości owoców.

Drugi rodzaj, czyli wyciskarki elektryczne, dzielą się na jednoślimakowe oraz dwuślimakowe. Pierwsze z nich spotkasz w dwóch wariantach – z ostrzami oraz bez ostrzy. Urządzenia z ostrzami pracują co prawda szybciej, jednakże przygotowane przy ich użyciu soki pozbawione są części substancji odżywczych. Pełnowartościowy napój otrzymasz więc używając wyciskarki bez ostrzy. Musisz jednak liczyć się z dłuższym czasem pracy urządzenia.

Zdaniem fachowców najbardziej efektywnymi sprzętami są wyciskarki wolnoobrotowe dwuślimakowe. Ich charakterystyczną cechą jest to, że dysponują dwoma wałkami. I choć pracują bardzo wolno, to sok przygotowany za ich pomocą jest bogaty w witaminy i inne składniki odżywcze.

Dodajmy jeszcze, że w przypadku wyciskarek elektrycznych, ślimak osadzony może być w pionie bądź też w poziomie. Wyróżnia się zatem dwa kolejne typy urządzeń. Są to mianowicie wyciskarki pionowe oraz wyciskarki poziome.

Wyciskarki wolnoobrotowe pionowe

Najtańszym wariantem sprzętu omawianego w naszym poradniku są wyciskarki wolnoobrotowe pionowe. Ich prosta konstrukcja sprawia, że wyciskanie soków z warzyw i owoców nie wymaga od użytkownika angażowania dużej siły fizycznej. Cała sztuka polega tu na wrzuceniu składników do odpowiedniej przegródki i włączeniu urządzenia. Niska cena idzie w parze z ograniczoną liczbą funkcji. Wyciskarki pionowe wybierane są więc najczęściej przez mniej wymagające osoby.

Wyciskarki wolnoobrotowe poziome

Zupełnie inaczej prezentują się urządzenia ze ślimakiem osadzonym w poziomie. Na zakup urządzenia tego typu decydują się klienci wiedzący, jaka wyciskarka wolnoobrotowa pozwoli im eksperymentować ze smakami soków. Urządzenia poziome świetnie radzą sobie bowiem nie tylko z owocami, ale i nawet z najtwardszymi warzywami.

Oczywiście dokładne wyciśniecie takich produktów wymaga czasu. Dlatego decydując się na wyciskarkę poziomą, musisz liczyć się z tym, że będziesz kroić co większe warzywa i owoce, a także często używać popychacza. W efekcie otrzymasz jednak bardzo dokładnie wyciśnięty sok z fragmentami miąższu. Warto też dodać, że wyciskarki poziome są o wiele droższe niż pionowe. Jednak w wielu przypadkach warto pokusić się na taki wydatek.

Czym kierować się przy wyborze wyciskarki wolnoobrotowej?

Stając przed dylematem, jaką wyciskarkę wolnoobrotową kupić, warto przeanalizować temat pod kątem parametrów technicznych. W przypadku tego typu urządzeń dostępnych jest bowiem wiele modeli różniących się od siebie specyfikacją, a tym samym funkcjonalnością. Przy wyborze sprzętu nie wolno pominąć również jakości wykonania, a także ceny.

Moc wyciskarki

Pierwszym parametrem decydującym, jaka wyciskarka wolnoobrotowa będzie dla Ciebie najbardziej odpowiednia, jest jej moc. Parametr ten w zależności od modelu waha się w granicach od 100 do 450 W. Im moc jest większa, tym z twardszymi owocami i warzywami poradzi sobie Twoje urządzenie. W przypadku owoców cytrusowych czy też miękkich warzyw, takich jak np. pomidory, z powodzeniem wystarczy nam sprzęt o mocy od 100 do 150 W.

Twardsze produkty (m.in. buraki lub marchewka) wymagają sprzętu o mocy minimum 180 W. Pamiętaj również, że im większa będzie moc urządzenia, tym szybciej i skuteczniej wyciskane będą owoce i warzywa. Zasada ta dotyczy również innych urządzeń kuchennych (sprawdź, jaki robot kuchenny wybrać).

Średnica otworu

Kolejnym istotnym parametrem ułatwiającym decyzję, jaką wyciskarkę wolnoobrotową wybrać, jest średnica otworu. Od niego zależy bowiem, jak duże kawałki warzyw, czy też owoców można wrzucić do urządzenia. Odpowiednio duży otwór pozwoli Ci np. umieścić w środku całe jabłko, dzięki czemu zaoszczędzisz czas. W przypadku mniejszego otworu konieczne będzie wcześniejsze porcjowanie owocu.

Standardowe średnice otworów w wyciskarkach wolnoobrotowych wynoszą od 4 do 7,5 cm. Wrzucanie naraz większych porcji pozwala na jednorazowe uzyskanie większej ilości soku. Jeśli więc zamierzasz korzystać z wyciskarki z dużą częstotliwością. np. kilka razy w tygodniu, pomyśl o urządzeniu z jak największym otworem.

Liczba obrotów na minutę

Trzecim parametrem technicznym, na który warto zwrócić uwagę, jest liczba obrotów na minutę. Wartość ta oznacza szybkość pracy urządzenia. Tym samym, im będzie wyższa, tym szybciej wyciśnięty zostanie sok. Jednakże warto mieć na uwadze, że wolniejsze obroty pozwalają dokładniej wyciskać sok z miąższu. Mówiąc krótko – im wolniejsze obroty, tym więcej wartości odżywczych w uzyskanym soku.

Cena

Poza parametrami technicznymi, ważnym czynnikiem wpływającym na decyzję, jaką wyciskarkę wolnoobrotową wybrać, jest jej cena. Trzeba przy tym pamiętać, że droższe urządzenia są z reguły o wiele trwalsze i wykonane z większą precyzją niż tanie produkty nieznanych firm. Inwestując w sprzęt z górnej półki cenowej, otrzymujesz w zamian wyciskarkę, która posłuży Ci przez długi czas. Będzie bowiem wyposażona w starannie wykonane i precyzyjnie dopasowane do siebie elementy.

Jakość wykonania i materiałów

Jakość wykonania i odpowiednie materiały są w przypadku wyciskarek bardzo ważne. Specjaliści zalecają, aby uwagę skoncentrować na urządzeniach zrobionych z wysokiej jakości plastiku bądź też metalu. W przypadku tworzyw sztucznych ważne jest, żeby na opakowaniu znajdowała się sygnatura „BPA free”. Plastikowe wyciskarki bez tego oznaczenia wykonane są najczęściej z taniego tworzywa, które zawiera szkodliwe bisfenole. Związki te mogą łatwo przedostawać się do soku, stanowiąc tym samym zagrożenie dla zdrowia. Niskiej jakości tworzywa są ponadto bardzo nietrwałe. W efekcie ulegają uszkodzeniom mechanicznym, co sprawi, że wyciskarka wolnoobrotowa szybko się zużyje

Wyciskarki wykonane z tanich plastików dysponują bardzo lekkim ślimakiem, który najczęściej składa się z dwóch części. Zwróć więc uwagę na ten element. Powinien on być jak najcięższy, będąc jednolitym odlewem. W przeciwnym razie podczas wyciskania soku z twardszych warzyw, takich jak np. marchewka, urządzenie będzie zwalniać lub nawet zatrzymywać się. W efekcie może doprowadzić to do nadmiernego rozgrzania i uszkodzenia silnika.

Jeśli chodzi o konstrukcję, istotny jest także sposób mocowania korka niekapka. W przypadku niskiej jakości wyciskarek bywa, że jest on montowany za pomocą metalowej śrubki. Rozwiązanie takie sprawia, że na skutek kontaktu z zwierającym kwasy organiczne sokiem metal może zardzewieć. Zatem na pytanie – jaką wyciskarkę wolnoobrotową wybrać? Odpowiadamy – jak najlepszej jakości i opatrzoną certyfikatami gwarantującymi bezpieczeństwo.

Wielkość wyciskarki wolnoobrotowej

Podejmując decyzję, jaką wyciskarkę kupić, warto sugerować się również jej gabarytami. Tego typu urządzenia osiągać mogą naprawdę duże rozmiary. Z tego względu rozsądnie dopasuj wymiary do swojej przestrzeni kuchennej. Jeśli w pomieszczeniu jest dużo wolnego miejsca, to z czystym sumieniem możesz sobie pozwolić na dużą wyciskarkę poziomą. Jeśli natomiast kuchnia jest niewielka, lepiej będzie zaopatrzyć się w urządzenie pionowe.

Różnice między wyciskarką wolnoobrotową a sokowirówką

Osoby, które zastanawiają się, jaka wyciskarka wolnoobrotowa będzie najlepsza, przeszukują w tym celu Internet. Tam bardzo często natykają się na określenie sokowirówka wolnoobrotowa. Fraza ta jest jednak błędna. Jak sama nazwa bowiem wskazuje, sokowirówka pracuje wirując, co znaczy, że osiąga przy tym wysokie obroty.

Oczywiście oba sprzęty służą do przygotowywania świeżych soków. Jak już jednak wspomniano, dzięki zasadzie działania, opartej na powolnym wyciskaniu warzyw lub owoców, soki sporządzone przy użyciu wyciskarki będą o wiele zdrowsze i pożywniejsze. Mając więc do wyboru najwyższej jakości wyciskarkę oraz sokowirówkę takiej samej klasy, lepiej zainwestować w pierwsze z tych urządzeń.

Wyciskarki wolnoobrotowe do lokali gastronomicznych

Oprócz zastosowań domowych, wyciskarki wolnoobrotowe znakomicie spisują się jako wyposażenie kuchni gastronomicznej. Jeżeli więc prowadzisz lokal i chcesz zaopatrzyć się w profesjonalny sprzęt, warto rzucić okiem na wyciskarki do soków, które posiadają dodatkowo przystawki pozwalające na przygotowywanie deserów. Umożliwią Ci przyrządzenie sorbetów czy też lodów.

Czym jeszcze kierować się przy wyborze wyciskarki wolnoobrotowej do lokalu gastronomicznego? Otóż warto upewnić się, że wybrany przez Ciebie sprzęt oferuje funkcję automatycznego odprowadzania miąższu. W praktyce zapobiegnie to częstemu rozkręcaniu obudowy celem oczyszczenia sita. Tym samym usprawni pracę lokalu. Dobrze też, jeśli wyciskarka będzie posiadała możliwość przygotowywania soków o różnej konsystencji. Dzięki temu Twoi klienci uzyskają szerszy zakres wyboru napojów. Wyposażenie kawiarni powinno zatem zawierać tego typu sprzęt.

W trosce o czystość, która stanowi przecież nieodłączny element profesjonalnego podejścia do gastronomii, dopilnuj, aby urządzenie miało blokadę kapania. Tego typu udogodnienie spotykane jest w przypadku wyciskarek dysponujących lejkiem. Warto postarać się o taki sprzęt, gdyż dzięki jego funkcjonalności unikniesz zabrudzenia kuchennego blatu.

Profesjonalna wyciskarka wolnoobrotowa powinna być wyposażona również w gumowe nóżki zapobiegające ślizganiu się po powierzchni na której jest ustawiona. Zapewnia to stabilność konstrukcji podczas pracy. Nie wolno zapomnieć także o wymiennych wałkach. Jeśli w lokalu zamierzasz serwować zróżnicowane soki, warto pomyśleć o zakupie sprzętu pozwalającego korzystać z różnych wałków przeznaczonych do konkretnych rodzajów owoców czy warzyw.

Jaką wyciskarkę wolnoobrotową wybrać – podsumowanie

To jaką wyciskarkę wolnoobrotową kupisz, zależy w głównej mierze od Twoich potrzeb, a także możliwości finansowych. Wybierając idealny dla siebie model, warto kierować się parametrami technicznymi, a także jakością wykonania. Pamiętaj też, że zwykle w przypadku tego typu urządzeń, wraz z wyższą ceną idzie też w parze lepsza jakość. Jeśli więc nie dysponujesz odpowiednio dużym zapasem gotówki, znacznie lepszym rozwiązaniem może okazać się wybór sokowirówki. Wyciskarka wolnoobrotowa a sokowirówka – czym się różnią? Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź!

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej